Atnaujintas 2005 rugpjūčio 12 d.
Nr.59
(1360)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Per atlaidus – ir miestelio šventė

Plokščių herbą atidengė Šakių
rajono meras Juozas Bertašius
ir savivaldybės administratorius
Juozas Puodžiukaitis

Plokščių Švč.M.Marijos
Vardo bažnyčia

Dailininko Rolando Rimkūno
sukurtame mėlyname Plokščių
herbo skyde pavaizduotas
auksinis varpas
Kęstučio Vanago (ELTA)
nuotrauka

PLOKŠČIAI. Rugpjūčio 7 dieną čia buvo švenčiami ne tik Porciunkulės atlaidai, bet ir miestelio 335 metų šventė. Tą sekmadienio rytą pirmosios šv. Mišios buvo Šventaduobėje – jas aukojo parapijos klebonas kun. Antanas Urbanavičius. Švč. M.Marijos Vardo bažnyčioje Votyvos šv. Mišias aukojo kaimyninės Gelgaudiškio parapijos klebonas kun. Alfredas Nėnius, atlaidų šv. Mišias – Šakių vikaras kun. Jonas Povilaitis, o Sumą – neseniai Kauno kunigų seminarijos vicerektoriumi paskirtas kun. dr. Rimas Skinkaitis. Giedojo bažnyčios choristai (vadovė vargonininkė Stasė Piliutienė) ir Kauno muzikinio teatro solistas Juozas Janušaitis.

Vėliau vyko pasaulietiniai renginiai. Prie įvažiavimo į miestelį buvo atidengtas miestelio herbas, kurį dar 2000 m. balandžio 21 d. dekretu patvirtino prezidentas Valdas Adamkus. Dailininko Rolando Rimkūno sukurtame mėlyname herbo skyde pavaizduotas auksinis varpas. Mat Plokščių bažnyčioje yra 1573 metais išlietas žalvarinis varpas. O šiaip varpas sietinas su čia gyvenusiu žymiu tautinio atgimimo veikėju Petru Kriaučiūnu ir pas jį dažnai besilankydavusiu „Varpo“ įkūrėju ir Lietuvos himno autoriumi dr. Vincu Kudirka. Prie atidengto herbo grojo Girėnų pučiamųjų orkestras. Paskui vidurinėje mokykloje buvo atidaryta ir mokinių piešinių paroda, grojo jaunimo kapelos, o didžiausią susirinkusiųjų susidomėjimą sukėlė stadione vykęs grupių „Vairas“ ir „ŽAS“ koncertas.

Plokščių miestelis savo istoriją skaičiuoja nuo 1670 metų, kuomet čia buvo įsteigta parapija ir pastatyta bažnyčia. Tačiau istorijos šaltiniai teigia, kad ji veikė iki 1784 metų, o paskui buvo pastatyta antroji bažnyčia, veikusi iki 1868-ųjų. Tada trečiąją bažnyčią, tebestovinčią iki šiol, pastatė tuometinis klebonas kun. Tomas Jankauskas (1838-1907). Herbo atidengimo iškilmėse kalbėjęs kultūros istorikas Albinas Vaičiūnas priminė miestelio svarbiausias istorijos datas ir kvietė visus savo atsiminimais prisidėti leidžiant knygą „Plokščiai“ iš „Lietuvos valsčių“ serijos.

Džiugu, kad dabar parapijoje gražiai sugyvena įvairių pažiūrų žmonės, o ir šįkart atlaidai ir miestelio šventės renginiai vyko skirtingu laiku, kad visi galėtų suspėti visur dalyvauti.

Romas BACEVIČIUS

Felikso KERPAUSKO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija