Atnaujintas 2005 rugpjūčio 17 d.
Nr.60
(1361)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kristaus Bažnyčios kunigas –
europinio garso istorikas

Kunigo profesoriaus Pauliaus Rabikausko gimimo 85-osioms metinėms

Alfonsas ZUBRECKAS

Kun. prof.Paulius Rabikauskas
Algimanto ŽIŽIŪNO nuotrauka

Lietuvos jėzuitų provincijos kunigas, Popiežiškojo Grigaliaus universiteto profesorius, ne vienerius metus buvęs šio universiteto Bažnyčios istorijos fakulteto dekanas ir vicerektorius, Lietuvių Katalikų Mokslo akademijos akademikas, Vilniaus universiteto ir Krokuvos Popiežiškosios akademijos garbės daktaras, Vatikano šventųjų skelbimo kongregacijos konsultantas – taip galima trumpai apibūdinti kunigo Pauliaus Rabikausko gyvenimo kelią, kuris nutrūko prieš 7-erius metus – 1998 m. kovo 7 d.


Visas gyvenimas – Lietuvos švietimui

Zigmo Kuzmickio bibliotekos muziejaus įkūrimo
10-mečio proga

Zigmas Kuzmickis

Zigmas Kuzmickis išvarė plačią vagą Lietuvos kultūroje. Visą savo kūrybinės veiklos laikotarpį jis paskyrė Lietuvos švietimui: jaunimui auklėti ir mokyti. Dar jaunystėje pamėgęs kalbos ir literatūros mokslus, jiems skyrė visą gyvenimą. Daugiau kaip 50 metų jis dirbo mokytoju bei dėstytoju.

Z.Kuzmickis gimė 1898 m. kovo 10 d. Rembovo kaime, Plocko gubernijoje (Lenkija), mokytojo šeimoje. 1905 metais, tėvams grįžus į Lietuvą, Zigmas lankė Kunigiškių pradžios mokyklą. 1912-1915 metais mokėsi Šiaulių gimnazijoje, kuri, prasidėjus karui, buvo evakuota į Voronežą. Ten Z.Kuzmickis baigė gimnaziją ir grįžo į Lietuvą. 1919 metais įstojo į Lietuvos kariuomenę ir dirbo raštininku vertėju. 1922 metais buvo paleistas iš kariuomenės, nes pradėjo studijas Lietuvos universiteto Humanitarinių mokslų fakultete.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija