Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Patys pasistatė šventovę

Ūkininkas Augustas Skadinis,
statęs Germaniškio koplyčią,
dabar joje eina zakristijono pareigas

Grakšti, balta kaip nuotakos nuometas – taip atrodo Germaniškio koplyčia. Ją savo rankomis ir pačių aukotomis lėšomis statėsi vietos gyventojai. Koplyčios pastatymui ir įrengimui išleista apie 30 tūkst. litų. Statinio vertė rinkos kaina – maždaug ketvirtis milijono.

Apdegusį pastatą jo savininkė dovanojo

Didelė nelaimė atsitiko Suoste prieš kelerius metus. Sudegė iš medienos statyta bažnyčia. Maldos namus įkūrus Germaniškio valgyklos pastate, sekmadieniais ten vyko pamaldos.


Skaistkalnę atgaivino vienuoliai

Šv. Pauliaus ordino vyresnysis
Janis Vilaksas

Lietuvą ir kaimyninę Latviją prie Germaniškio teskiria Nemunėlio upė. Vykti ten pasisiūlo Suosto parapijos komiteto pirmininkas Augustas Skadinis. Sėdame į automobilį – ir bemat atsiduriame prie pasienio užkardos. Latviškai kalbantis pareigūnas prašo paso ir vairuotojo pažymėjimo. Į A. Skadinio dokumentus jis beveik nežiūri – Skaistkalnėje šis lietuvis dažnas svečias. Pravažiavus Nemunėlio upę, tuojau atsiveria didingas vaizdas. Ant kalno stovi Skaistkalnės bažnyčia, statyta 1692 metais.


Ūkininkai laukia eurų

Birutė ir Antanas Liužinai –
Latvijos ūkininkai

Rytais Birutė ir Antanas Liužinai, įsijungę radiją, būtinai išklauso lietuviškos spaudos apžvalgą ir žinias. Latvijoje abu gyvena 45 metai, čia jie sukūrė šeimą. Birutės tėvelis buvo lietuvis, mama – latvė. Sunkiai susirgusi, ji pareiškė, kad norėtų mirti gimtojoje Latvijoje. Antanas yra kilęs iš Kėdainių krašto. Vykti gyventi į Latviją jam pasiūlė čia įsikūrusi jo sesuo.


Džiaugiasi tautiečių darbu

Ūkininkas ir verslininkas
Petras Vaitaitis savo gyvenimu
Latvijoje nesiskundžia

Petras Vaitaitis, kilęs iš Biržų rajono Žvejotgalos kaimo, tačiau daugiau nei keturis dešimtmečius gyvenantis Latvijoje, savo verslą pradėjo nuo mažo gaterio. Šiandien jis – bene didžiausias darbdavys Skaistkalnėje. Savo įmonėje jis yra įdarbinęs per pusšimtį žmonių. Ne vienas jų dirbti atvyksta iš Biržų rajono. Tinginiai ir girtuokliai pas verslininką neužsibūtų. Priimdamas į darbą, pirmiausia jis paprašo naujoko dokumentų. Jeigu kyla abejonių, dar sužino, kaip jis buvo vertinamas ankstesnėje darbovietėje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija