Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Popiežius ragina iš naujo atrasti krikščionybės jaunatviškumą

Mindaugas BUIKA

Pasaulio jaunimo dienų
dalyviai prie Kelno katedros

Pasaulio jaunimo dienose
dalyvaja daugiau nei 400 tūkst.
jaunųjų katalikų iš 197 valstybių

Kelne ant grindinio tapomas
popiežiaus Benedikto XVI portretas
EPA-ELTA nuotraukos

Popiežius Benediktas XVI, kuris šiuo metu dalyvauja Vokietijos mieste Kelne vykstančiose Pasaulio jaunimo dienose, vizito išvakarėse davė išskirtinį interviu Vatikano radijui, kuriame kalbėjo apie Bažnyčios jaunatviškumą, krikščioniškojo tikėjimo svarbą jauno žmogaus savisocializacijai apie savo viltį, kad šimtams tūkstančių vaikinų ir merginų dvasinis susitikimas duos naują impulsą Europos atsinaujinimui. Klausimus Šventajam Tėvui jo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe rugpjūčio 14 dieną vykusiame pokalbyje pateikė Vatikano radijo vokiškosios redakcijos ilgametis vadovas jėzuitas kunigas Eberhardas fon Gemingenas. Šis vokiškai 15 minučių trukęs pirmasis dabartinio Popiežiaus interviu žiniasklaidai buvo išverstas ir Vatikano radijo ištisai transliuotas ir kitomis kalbomis, taip pat ir lietuvių kalba.

Popiežius Benediktas XVI, atsakydamas į klausimus, pastebėjo, kad jis bendravime su jaunimu mato ir naudą pačiam sau, ir nesibijo didelio amžiaus skirtumo. „Su jaunais žmonėmis susitikti visuomet yra labai malonu, galbūt todėl, kad jie išgyvena dėl daug problemų, bet kartu yra kupini vilties, entuziazmo, lūkesčių, – aiškino 78 metus turintis Šventasis Tėvas. – Todėl po susitikimų su jaunimu visuomet jaučiuosi iš naujo padrąsintas, linksmesnis ir atviresnis“. Beveik milijonui vaikinų ir merginų, kurie iš daugiau kaip 160 šalių susirinko į Kelną, jis pirmiausia nori kalbėti apie tikėjimo grožį, kad krikščionybė nėra varginanti našta, nėra koks nors draudimų ir įstatymų rinkinys, kaip klaidingai gali atrodyti, bet pakylėjantys „sparnai“.

Buvimas krikščioniu įgalina išsivaduoti nuo ypač aktualios šiems laikams vienišumo problemos, nes tikėdami suprantame, kad „Dievas visuomet yra su mumis, kad mes (krikščionys) visuomet sudarome didelę bendruomenę“, kuri turi „ateities projektą“, ir kad tada mes „gyvename vertai“. Popiežius pripažino, jog šiuolaikiniai jauni žmonės yra labai savarankiški, „jie patys nori iš naujo patirti gyvenimą, jiems nepriimtini įkyrūs pamokymai“. Tačiau sėkmei šiame kelyje reikalingas esmės supratimas, kurį gali suteikti tik krikščioniškojo tikėjimo išmintis. „Tikėjimo išmintis yra ne tai, kad turime žinoti viską išsamiai, – to reikia bet kokia profesijai, – bet kad, šalia visų detalių, žinotume esminius dalykus, gyvenimo esmę, ką reiškia būti žmogumi, kaip reikia kurti ateitį“, – aiškino Šventasis Tėvas.

Jis pasidžiaugė, jog vis daugiau dabartinio laikotarpio jaunų žmonių pradeda suvokti, kad esama gausi ir viliojanti pasilinksminimų „rinka“ negali suteikti gyvenimui pilnatvės, kad „turi būti kažkas daugiau“, ko negalima paprastai pirkti ar parduoti. Šią pilnatvę nešanti krikščionybė visuomet „yra kupina neatrastų dimensijų“, ji todėl visuomet „išlieka jauna ir nauja“, todėl turi pirmiausia būti patraukli atgaivos ieškantiems jauniems žmonėms. „Jei tikėjimas yra dovana, ateinanti iš Dievo, kaip ir tyras vanduo, kurį nuolat gauname ir kuris leidžia gyventi“, tai šį tikėjimą perteikianti „Bažnyčia yra atjauninanti jėga“. Savo 2000-ąjį gimtadienį neseniai šventusi Bažnyčia istorijos tėkmėje ne tik nesensta, bet ir „vis jaunėja, nes vis labiau artėja prie Dievo, artėja prie to šaltinio, iš kurio trykšta naujumas, atgaiva, jaunatviška gyvenimo jėga“, nurodė popiežius Benediktas XVI, kviesdamas atnaujinti Bažnyčios ir jaunimo ryšį.

Tai ypač svarbu dvasinę ir demografinę krizę išgyvenančiai Europai, kurioje stebimas susilpnėjęs tikėjimas, o kartu ir pats jaunatviškumo išsekimas: dėl menko gimstamumo jaunų žmonių nuolat mažėja. Patvirtindamas savo nerimą dėl klausime iškeltos pastabos, kad „Europa vis labiau išsižada savęs, vis mažiau skaitosi su krikščionybe grįstomis ir jos skelbiamomis žmogiškosiomis vertybėmis“, Šventasis Tėvas sakė, kad dvasinių šaknų atnaujintas atradimas gali garantuoti dabartinės civilizacijos stabilumą ir pažangą. „Pasaulis šiandien negalėtų gyventi pagal Europoje kilusią civilizaciją, jei jos šaknys nebūtų taip giliai suaugusios“. Tik tokią krikščioniškosiomis šaknimis besiremiančią civilizaciją Europa ir gali siūlyti pasauliui, todėl jos tolesnei žmonijos tarnystei reikalinga iš naujo „atpažinti savo jėgos versmę“, kuri yra krikščioniškasis tikėjimas.

20-osios Pasaulio jaunimo dienos vyksta Vokietijoje, šalyje, kuri yra reformacijos lopšys ir kurioje yra akivaizdi katalikų ir protestantų pusiausvyra. Popiežius Benediktas XVI patvirtino, kad Kelne ekumeniniai klausimai nebus vyraujantys, nes tai „visų pirma yra viso pasaulio jaunų katalikų susitikimas“. Tačiau jis atviras ir kitų tikybų jauniems žmonėms, o bendraudami tarpusavyje jie svarstys ir visų krikščionių vienybės temas. „Svarbu, kad visi mes savo krikščioniškojo gyvenimo centre, ir ne tik atitinkamomis progomis, nuolat prieš akis turėtume Bažnyčios vienybės tikslą, kad visos mūsų, tikinčiųjų, pastangos savaime būtų ekumeninės“, – sakė Šventasis Tėvas, kurio vizito programoje taip pat numatyti trumpi susitikimai su kitų konfesijų krikščionimis, taip pat su musulmonais bei Kelno žydų sinagogos aplankymas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija