Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nužudytas Taizė bendruomenės įkūrėjas brolis Rožė

Brolis Rožė EPA-ELTA nuotrauka

Antradienį Rytų Prancūzijoje nužudyta viena iš svarbiausių ekumeninio sąjūdžio asmenybių – Rožė Šiucas (Roger Schutz), įkūręs Taizė bendruomenę, kurios tikslas - suvienyti susiskaldžiusius krikščionis. Jam buvo 90 metų.

Policija pranešė sulaikiusi 36 metų rumunę, kuri įtariama brolio Rožė, kaip jis save vadino, nužudymu. Greičiausiai psichiškai nesveika moteris pamaldų metu dviejų su puse tūkstančio žmonių akivaizdoje brolį Rožė subadė trimis dūriais į nugarą. Nepaisant skubiai suteiktos medicininės pagalbos, R.Šiucui padarytos žaizdos buvo mirtinos.

Katalikiškų pasaulio jaunimo dienų organizatoriai Vokietijoje sakė esantys sukrėsti nužudymo.

„Brolis Rožė visuomet buvo glaudžiai susijęs su Katalikų Bažnyčia, - teigiama renginio Kelne organizatoriaus Heinaro Kocho pareiškime. - Visi buvome laimingi ir dėkingi, kad jis dalyvavo Popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvėse“.

Būdamas 25-erių metų R. Šiucas 1940 metais įkūrė bendruomenę Taizė netoli Dižono, Burgundijos regione. Po Antrojo pasaulinio karo ji tapo institucija, kuri kasmet sutraukia dešimtis tūkstančių jaunuolių iš visos Europos. Šiuo metu ją sudaro daugiau nei šimtas vienuolių, įskaitant katalikus ir protestantus, iš daugiau nei 25 valstybių. Taizė bendruomenę yra aplankę daugelis religinių vadovų, tarp jų ir popiežius Jonas Paulius II, Kenterberio anglikonų arkivyskupas, stačiatikių arkivyskupai ir protestantų pastoriai iš viso pasaulio.

Velionis nuolat tvirtino, kad žmonių solidarumas vertas daug daugiau nei konfliktai tarp besivaržančių krikščionių Bažnyčių. Karo metu naciams okupavus Prancūziją pas jį prieglobstį gavo daugybė pabėgėlių, ypač žydų.

Ypač žymūs Taizė bendruomenės rengiami naujamečiai susitikimai kasmet vis kitame dideliame Europos mieste, kurie sutraukia iki 150 tūkstančių įvairių konfesijų jaunųjų maldininkų iš viso pasaulio.

Nužudytojo brolio Rožė įpėdiniu tapo 51 metų vokietis katalikas brolis Aloyzas, kuris Taizė bendruomenei priklauso jau 32 metai. Sužinojęs apie brolio Rožė mirtį brolis Aloyzas tučtuojau išvyko į Taizė iš Kelno, kur jis dalyvavo ten vykstančiuose Pasaulio jaunimo dienų renginiuose.

XXI, ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija