Atnaujintas 2005 rugpjūčio 24 d.
Nr.62
(1363)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

1941 metų sukilimo didvyris

Soc.m.dr. Juozas JANKAUSKAS

Mykolas Steponas Naujokaitis

Rugsėjo 2 dieną sukanka 90 metų, kai gimė Mykolas Steponas Naujokaitis, vienas mažiau Lietuvoje žinomų 1941 m. birželio 22-28 d. sukilimo didvyrių. Bėgantys metai skandina užmarštin įvykius ir su jais susijusius žmones. Tačiau mes privalome saugoti atmintyje jų atliktą žygdarbį – sukilimą prieš sovietus ir Lietuvos nepriklausomybės paskelbimą, nors ir neilgą.


Kovų užgrūdintas

Pulkininko Antano Šovos (1902-1994)
nuopelnai Lietuvos valstybei

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Pulkininkas
Antanas Šova

Lietuva turi daug didžiavyrių, kurie sovietmečiu buvo primiršti, o dabar atėjo laikas juos prisiminti. Vienas tokių nusipelniusių žmonių – pulkininkas Antanas Šova. Jis pasižymėjo mūšiuose su raudonarmiečiais, bermontininkais, baltalenkiais. Apdovanotas Vyčio kryžiumi. Aktyviai dalyvavo valstybiniame perversme 1926 metų gruodį. 1930 metais baigė Čekoslovakijos karo akademiją. 1937 metais tapo Generalinio štabo pulkininku. Gerai valdė plunksną: rašė straipsnius į žurnalus ir laikraščius karinėmis temomis.


Mokslininko gimtinėje

Vytautas BAGDONAS

Doc. dr. Feliksas Staniulis
Svėdasų kapinėse 2000-ųjų
vasarą lankė artimųjų kapus.
Ir jis pats čia atgulė amžinajam
poilsiui

Ilgametis Kauno politechnikos instituto (dabar Kauno technologijos universitetas) docentas, chemijos mokslų daktaras Feliksas Staniulis savo gyvenimo kelyje paliko ryškius pėdsakus. Jis rašė spaudoje mokslinius straipsnius, yra išleidęs keletą mokslinių knygų. Domėjosi kraštotyra, rinko medžiagą apie žymius svėdasiškius ir daug vertingų nuotraukų, pasakojimų, knygų dovanojo Svėdasų krašto muziejui. Doc. dr. F.Staniulis buvo Katalikų mokslo akademijos narys, bendradarbiavo „XXI amžiuje“…

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija