Atnaujintas 2005 rugpjūčio 24 d.
Nr.62
(1363)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vasarvidžio eilėraščiai

Alfas PAKĖNAS

Literatūrinio vakaro
organizatorius Vincas Lukša

Romas Petras Šaulys (kairėje)
su Kauno poetais skulptūros
plenere

Klausytojus sužavėjo vepriškio
Edvardo Ratauto šeimos ansamblis

Liepos pabaigoje – vasaros liūtis ir pulkas poetų šventomis Kalvarijomis ir gražiu gamtovaizdžiu garsėjančiuose Vepriuose (Ukmergės r.). Poetai, kūrėjai susirinko čia iš Ukmergės, Jonavos, Kauno. Ir iš pačių Veprių – nuo jaunystės pasilikę savo tėviškėje čia gyvena poetai Rasa Jeskelevičienė, Vytautas Jancikevičius, vasaras praleidžia Jonavoje gyvenantis mokytojas Albinas Pavasaris, po gyvenimo klajonių čia visam laikui sugrįžęs Vincas Lukša. O lietus – iš visos Lietuvos. Nes visa Lietuvos padangė liepos pabaigoj – vienas pajuodęs, vandeningas debesis... Sakoma, kad poetai mėgsta lietų (kaip ir vienatvę), bet šįkart jis nei reikalingas, nei draugingas – giedroje poezijos šventė buvo numatyta skverelyje po jaunais klevais, šalia buvusio seno vandens malūno. Lyjant ir pučiant stipriam vėjui nuo ežero pusės visi – poetai ir klausytojai – sugužėjo į jaukią Veprių seniūnijos salę, kur juos svetingai pasitiko seniūnė Dalė Urbonienė bei šventę parengęs Veprių bendruomenės centro vadovas V.Lukša. Čia ir įvyko „Poezijos vasaros“ šventė. Renginyje, kuris Vepriuose gali tapti dar viena gražia tradicija. Tiksliau – atgimusia tradicija. Nes tokios poezijos šventės, tada pavadintos „Poezijos pavasarėliais“, Vepriuose V.Lukšos, tada Veprių vidurinės mokyklos direktoriaus ir šiame krašte jau žinomo literato, buvo pradėtos rengti dar 1966-aisiais, tuoj po tikrojo „Poezijos pavasario“ užgimimo. Tada jos vykdavo per patį gamtos žydėjimą – gegužės mėnesį, ir į Veprių vidurinę mokyklą suplūsdavo jaunieji literatai iš daugelio Ukmergės rajono mokyklų. Kasmet buvo leidžiamas didžiulis sienlaikraštis „Šventosios styga“, kur kiekvienas jaunas poetas galėdavo rasti ir savo kūrybos. Ne vienam tai ir buvo pirmoji vieša publikacija, nors parašyta ranka, bet gražiai pateikta, iliustruota mokyklos dailininkų piešiniais. Vėliau V.Lukša išvyko dirbti lituanistu į Visaginą, ten išleido keletą savo eilėraščių knygelių, o vepriškis „Poezijos pavasarėlis“ persikėlė į senąjį Ukmergės parką. Miesto centrinės bibliotekos direktorės Valerijos Židonienės meiliai puoselėjamas jis virto gražia, šimtus klausytojų sutraukiančia poezijos švente. Kiekvieną pavasarį, gegužės pabaigoje, čia užsukdavo grupė Poezijos pavasario dalyvių, susirinkdavo rajono literatai, buvo renkamas ir vainikuojamas savojo krašto „poezijos laureatas“, įteikiamas prizas „Įdomiausio metų debiuto“ autoriui.

Dabar, kai V.Lukša sugrįžo į Veprius, ir poezijos šventė tarsi „sugrįžo namo“. Kitą pavasarį ji vyks per patį žydėjimą, kartu su „Poezijos pavasariu“.

Šįkart eilėraščių skaitymuose dalyvavo bene 19 poetų. Savo kūrybą skaitė Ukmergės poetai Gintautas Stankaitis, Leonora Jankeliūnienė, Zuzana Stunžėnienė, Zita Bataitienė, Kazimieras Klevinskas, vepriškiai V.Jancikevičius, Justina Razumaitė, R.Jeskelevičienė, Antanas Šimatonis. Jonavoje veikiančio literatų klubo vadovė Irena Nagulevičienė pristatė savo kolegas – Mindaugą Švėgždą, Albiną Pavasarį, Albiną Jefimenko, dainuojamosios poezijos atlikėją Gražiną Žaglinskienę. Šventėje dalyvavo kauniškiai Vaiva Kuodytė, Liudas Gustainis, Vladas Vaitkevičius, pirmąkart savo eilėraščius klausytojams skaitė – gražiai debiutavo jaunas poetas Donatas Paulauskas.

Ne mažiau negu poezija visus žavėjo vepriškio Edvardo Ratauto šeimos ansamblis, kurio klausant sieloje buvo gėla ir gera...

Vėliau poetus į savo globą paėmė gražiais darbais Vepriuose ir Ukmergės krašte garsėjantis Romas Petras Šaulys, visuomeninės organizacijos „SOS – Vepriuose“ direktorius. Jo siūlymu buvo apžiūrėti neseniai vykusio tarptautinio skulptūros plenero darbai. Tai jau tradicinis skulptorių iš įvairių šalių susibūrimas Vepriuose. Šis gražaus projekto vadovas – taip pat skulptorius, dailininkas ir režisierius Julius Zareckas – Ukmergės savivaldybės kultūros skyriaus vedėjas. Skulptūros plenere dalyvavo vokietis Larsas Kartenas iš Budingeno miesto, Bogdanas Gladkij iš Ukrainos, Dmitrijus Jakimčiukas iš Latvijos. Svečius globojo ir pats kūrė skulptūrą iš akmens vepriškis skulptorius Viktoras Žentelis, R.P.Šaulys, turizmo verslu užsiimantys Kamilija ir Rimvydas Bajorinai bei Veprių seniūnija. Skulptoriai sukūrė įspūdingas skulptūras iš ąžuolo ir akmens.

L.Kartenas iš seno ąžuolo išskaptavo „Gyvybės medį“, kuris papuoš Ukmergės amatų ir prekybos centrą. Dmitrijus Jakimčiukas iš Daugpilio sukūrė skulptūrą „Gyvybės pradžia“. Svečiams buvo parodytos gražiausios Veprių apylinkės, garsios istorinės Lietuvos vietovės.

Vėliau jie apžiūrėjo R.P.Šaulio fotoparodą, skirtą Veprių kraštui ir jo žmonėms.

Vepriai, Ukmergės rajonas

Ričardo Šaknio nutraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija