Atnaujintas 2005 rugpjūčio 24 d.
Nr.62
(1363)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Žinynas apie rajoną

Benjaminas ŽULYS

Bibliotekos dovana

Galima tvirtinti, kad Kauno rajonas yra įsikūręs išskirtinėje, savitoje vietovėje. Čia – Nemunas ir Neris, Nevėžis ir Dubysa, miškai, kloniai ir kalneliai, derlingi laukai, kone pats Lietuvos vidurys. O svarbiausia – žmonės, paprasti ir darbštūs, ir iškilios asmenybės, suteikusios šiam kraštui dar didesnį, reikšmingesnį savitumą. Čia įmintos knygnešių pėdos, sukurti reikšmingi literatūros ir meno darbai – vertybės, iš kurių semiamės išminties, stiprybės ir doros.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka puoselėja savo krašto istorinę atmintį, kultūros paveldą ir siekia žmogiškųjų vertybių ugdymo bei etninės atminties kuo platesnės sklaidos. Šios bibliotekos darbuotojai parengė ir išleido enciklopedinį žinyną „Knyga, spauda ir kultūra Kauno rajone“. Jis skiriamas lietuviškos spaudos 100-mečiui ir Kauno rajono 50-mečiui pažymėti. Tai graži dovana ir šventė knygos leidėjams, rajono rašytojams, menininkams, žurnalistams.

Neseniai šioje bibliotekoje įvyko Kauno rajono kraštiečių – kūrėjų šventė ir minėtojo leidinio pristatymo sutiktuvės. Į jas susirinko gausus knygos, kultūros, meno mylėtojų būrys, žmonės, kurie vienaip ar kitaip buvo ar tebėra susieti su Kauno rajonu.

Viešosios bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė pastebėjo, kad tokio leidinio rajonui seniai reikėjo, tad dabar belieka pasidžiaugti nuveikto darbo vaisiumi – knyga jau yra, ją domėdamiesi vartė, aptarinėjo šventės dalyviai.

Kaip šioje knygoje rašo jos sudarytojai, žinynas įamžins knygnešių, spaudos darbuotojų, rašytojų, dailininkų, skulptorių atminimą, suteiks žinių apie šių dienų kultūros raidą ir prisidės prie žmogiškųjų vertybių ugdymo, skatins visuomenės dvasinių, istorinių vertybių ir regioninės kultūros bei etninės atminties sklaidą. Suprantama, į leidinį pateko ne visi to verti rajono kultūros žmonės, visuomenės veikėjai, tačiau ir tai, kas padaryta, nemažai byloja apie rajono dvasinius turtus. Yra pagrįsto pamato manyti, kad šioji knyga – ne pirmas leidinys apie rajoną. Jame gyveno, dirbo ir dabar dirba daug žymių mokslininkų, gamybos organizatorių, Lietuvos patriotų. Tad reikia tikėtis ir leidinio apie juos.

Tarsi įspėdamas knygos sudarytojų nerimą, rajono kraštietis garliavietis poetas Robertas Keturakis jos įžangoje rašo: „Man skaudu, kad tiek mažai žinau apie savo tėvus ir senelius, apie jų dvasinius pasaulius ir gyvenimus. Mažai žinau ir apie žmones, sutilpusius šiame žinyne. Tiek mažai, kad jaučiu nedrąsų netikėjimą teiginiu – leidinys apima visus asmenis, susijusius su Kauno rajonu nuo seniausių laikų iki šių dienų. Subrandinkite mano netikėjimą gražia viltimi, jog šis leidinys yra tik pirmasis žingsnis rengiant Kauno rajono enciklopediją, kur išties galės rasti vietą visi, kuriuos mes įstengsime pamatyti, iškelti iš užmaršties ir įvertinti…“

Iš senovės ir dabarties

Knygos pagerbime dalyvavusieji Seimo narys Donatas Jankauskas, Kauno rajono meras Leonardas Gineika, Kauno apskrities bibliotekos direktorius Alvydas Samėnas, Kauno apskrities viršininko administracijos vyr. specialistas Pranas Majauskas, poetai Pranciškus Karosas, Janina Brazauskienė, Zita Gaižauskaitė – Vokietaitienė džiaugėsi šiuo darbu, ne vienas paskaitė savo eilių.

Garbi viešnia – JAV lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė kalbėjo apie Amerikos lietuvių tautinę kultūrą, jų ryšius su atgimusia Lietuva. Ji pasidžiaugė išleistu Kauno krašto žinynu, kuris būsiąs įdomus ir anapus vandenyno gyvenantiems lietuviams.

Rašytojas, buvęs žymus sovietinės lietuvių literatūros ir visuomenės veikėjas Alfonsas Bieliauskas susitikime pastebėjo, kad lietuvis turi būti kultūringas, apsišvietęs, pasidžiaugė išėjusiu leidiniu, kuris turėsiąs išliekamąją vertę. Jis padovanojo bibliotekai savo kūrinių, kuriuos parašė ir išleido atkurtos nepriklausomos Lietuvos metais.

Renginio vedėjas, aktorius Egidijus Stancikas kvietė kalbėti ir kitus susitikimo dalyvius – poetus, dailininkus, skulptorius, ir kiekvienas turėjo ką pasakyti. Savo mintis jie kreipė ir į išleistąją knygą. O joje sutelktas itin gausus būrys Kauno rajono žmonių – kone trys šimtai. Jie žvelgia iš nuotraukų, tarsi prabyla iš santūrių eilučių apie savo gyvenimus, nuveiktus ir tebedirbamus darbus.

Pirmuose leidinio puslapiuose rašoma apie knygnešius Stasį Bulotą iš Kulautuvos, Uršulę Murauskaitę, Marijoną Palubenskaitę iš Vilkijos, Garliavos vaistininką, artimai draugavusį su Jonu Basanavičiumi, Kazimierą Aglinską, Jurgį Žitinevičių nuo Zapyškio. Iš nuotraukų žvelgia daraktorius Gudaitis, varpininkas Rokas Šliūpas, draudžiamosios lietuviškos spaudos platintojas pedagogas Juozas Kairiūkštis, knygnešys kanklininkas Jonas Staniulis. O štai ir Jonas Basanavičius, prozininkas, vertėjas, pedagogas Pranas Mašiotas, tautosakininkas, etnografas Antanas Juška, rašytojas, poetas Andrius Vištelis–Višteliauskas. Ne vieną vasarą prie Nemuno Kačerginėje praleido lietuvių literatūros klasikas Vincas Mykolaitis-Putinas. Čia vertė „Poną Tadą“, parašė nemažai poezijos kūrinių, pradėjo rašyti „Altorių šešėly“ ketvirtą dalį ir kt.

Tarp žymiausių Kauno rajono švietėjų, kultūros žmonių – Raudondvario bažnyčios ir klebonijos statytojas Benediktas Edmundas Tiškevičius.

Čia paminėti prieškario Lietuvos visuomenės veikėjai generolas Vladas Nagevičius-Nagys, ministras pirmininkas Pranas Dovydaitis, vėlesnių metų šviesuoliai Balys Buračas, Adomas Makarevičius, Bronius Šukys, Pranas Mikalauskas-Antalkis ir daug kitų. Susitikime dalyvavo žinomas kraštotyrininkas Antanas Vaičius, taip pat didžios pagarbos nusipelnęs Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui veikėjas, nelegalios spaustuvės Salių kaime įkūrėjas Vytautas Andziulis. Iš nūdienos šviesuolių knygoje minimi kunigai Jonas Katulis, Vytautas Vaičiūnas, poetas ir pedagogas Aleksandras Bosas, architektai Saulius Mikalauskas, režisierė Neris Karpuškaitė-Akelaitienė. Kaip susitikime buvo pastebėta, apie dažną knygoje pagarsintą žmogų galima parašyti atskirą knygelę ar net knygą. Apie ne vieną jau parašyta ir išleista.

Šventės metu veikė rajono tautodailininkų – medžio drožybos meistrų, audėjų, dailininkų – darbų paroda. Čia savo kūrinius eksponavo menininkai A.Zdanavičius, G.Čapkauskas, D.Teresius, A.Vitkauskienė, kiti rajono žmonės. O kitoje patalpoje buvo eksponuojamos knygos, kurias parašė rajono rašytojai, poetai. Čia savo vietą rado Vinco Mykolaičio-Putino, Roberto Keturakio, Česlovo Navakausko, Viktoro Rudžiansko, kitų autorių kūryba.

Garliava, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija