Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Suokalbio paminėjimas

Lietuvos mokslo akademijos
salėje susirinkusieji atidžiai
klausėsi prelegentų pasisakymų
Jono ČESNAVIČIAUS nuotrauka

Rugpjūčio 23 dieną Lietuvos Sąjūdis ir Lietuvos Laisvės kovotojų sąjunga Lietuvos mokslų akademijoje surengė forumą, skirtą Ribentropo–Molotovo paktui paminėti. Prieš 66-erius metus įvykdytas nusikaltėliškas sandėris turėjo tragiškų pasekmių Lietuvai ir kai kurioms kitoms nepriklausomoms valstybėms. Į susirinkusius Vilniaus, Kauno ir kai kurių kitų vietovių visuomenės atstovus įžanginiu žodžiu kreipęsis Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Rytas Kupčinskas apibūdino šio pakto sudarymo aplinkybes ir jo pasekmes Lietuvai.


Mintys apie tėvynę, 2

Kiekvienais metais rugpjūtį minime mūsų nesenos istorijos įvykį, tragiškai nulėmusį net kelių tautų likimą keliems dešimtmečiams. Tai nusikalstamas Molotovo-Ribentropo aktas, tiksliau, sandėris tarp dviejų tuolaikinių tironų ir diktatorių Stalino ir Hitlerio. Tiesa, netrukus, po šešerių metų, vieno tirono nebeliko, bet pirmasis tironas Stalinas bei jo paveldėtojai dar ir toliau tebekankino pagal tą sandėrį okupuotas ir pavergtas tautas. Lietuva per sovietinę okupaciją neteko šimtų tūkstančių gyventojų – tiek gyvybių nusinešė tremtys, deportacijos, partizaninės pasipriešinimo kovos, lageriai ir kalėjimai, taip pat didelės tautos dalies, labai kūrybingos ir darbščios bei patriotinės, emigracija. Bet, svarbiausia, valstybė buvo inkorporuota į kitos valstybės sudėtį, tautai atimta teisė savarankiškai ir nepriklausomai gyventi, sunaikinta ir pagal okupacijos reikmes pertvarkyta nepriklausomos valstybės ūkinė-socialinė struktūra ir politinė santvarka. Taip buvo įvykdyta akivaizdžiausia okupacija, o ne aneksija, kaip pastaruoju metu bando įrodinėti kai kurie Lietuvą okupavusios valstybės politikai ir istorikai.


Lakmuso popierėliai

Petras KATINAS

Kompetentingoji „specialistų“ partija (liežuvis sunkiai apsiverčia vadinti ją socialdemokratų) dar kartą akivaizdžiai demonstruoja, kas jai labiausiai rūpi: valdžia ir tiktai valdžia. Nesiskaitant su jokiomis priemonėmis ir principais. Tiesa, kalbant apie principus, ši partija jų niekada ir neturėjo. Kovoje dėl valdžios prieinama iki absurdo. Jau rašiau, kaip vienas iš partijos šulų, Šiaulių meras Vytautas Juškus ragino bičiulius atidėti euro įvedimą, nes antraip galima netekti daug vietų savivaldybių rinkimuose.


Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas

Nusikalstamas Molotovo-Ribentropo paktas, pasirašytas komunistinės Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos, buvo sąmokslo prieš pasaulio demokratinę visuomenę, tautas ir žmoniją dalis.

Dėl šio suokalbio okupuotos nepriklausomos valstybės ar jų teritorijų dalys, tautos patyrė agresorių represijas, skaudžias netektis ir genocidą, nuožmią diktatūrą užgrobtose teritorijose.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija