Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dvi vidurinės mokyklos – jau katalikiškos!

Pasirašius katalikiškų
mokyklų įsteigimo sutartis,
visi džiugiai įsiamžino istorijai

Rugpjūčio 24 dieną Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje posėdžių salėje, dalyvaujant Kauno arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui, Vilkaviškio vyskupui Rimantui Norvilai, Kauno miesto merui Arvydui Garbaravičiui, vicemerui Kazimierui Kuzminskui, Kauno „Ąžuolo“ ir Mato Šalčiaus vidurinių mokyklų vadovams, pedagogams, religinių bendruomenių atstovams, tėvų komitetų pirmininkams, daugeliui žurnalistų, iškilmingai buvo pasirašytos sutartys, kad Kauno „Ąžuolo“ ir Mato Šalčiaus vidurinės mokyklos pertvarkomos į katalikiškas dviejų steigėjų su religine bendruomene mokyklas. Miesto savivaldybės Taryba pritarė, jog Kauno arkivyskupijos kurija taptų Viešosios įstaigos Kauno „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos dalininke. Viešosios įstaigos – Šv. Mato (buv. Mato Šalčiaus) vidurinės mokyklos dalininke tapo Vilkaviškio vyskupijos kurija.

Kauno miesto savivaldybės įpareigotas sutartis pasirašė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, Kauno vyskupijos vardu - arkivyskupas S.Tamkevičius, o Vilkaviškio vyskupijos vardu – vyskupas R.Norvila.

Pertvarkius minėtas vidurines mokyklas, jos taps viešosiomis įstaigomis. Du steigėjai ir dalininkai turės savo turtinę dalį ir valdymo galią. Steigimo sutartyje kiekviena šalis įsipareigos remti mokyklas. Minėtas mokyklas rems Kauno arkivyskupijos ir Vilkaviškio vyskupijos kurijos.

Pasak Kauno miesto vicemero, atsakingo už švietimą, K.Kuzminsko, pagrindinis valstybės ir savivaldybės švietimo politikos tikslas yra dorų ir sąžiningų piliečių ugdymas. Krikščioniškas vertybes, kurios yra visuotinai priimtų vertybių pagrindas, geriausiai išugdo ir diegia katalikiška mokykla. Pertvarkydama Kauno „Ąžuolo“ ir jau Šv. Mato vidurines mokyklas, miesto savivaldybė sudaro Bažnyčiai galimybę ugdyti jaunus žmones.

Po pasirašytos sutarties, arkivyskupas S.Tamkevičius pasidžiaugė, kad dabar Kaune kartu su Jėzuitų gimnazija yra trys katalikiškos mokyklos. Šių mokyklų bendras noras, kad moksleiviai būtų patriotai, katalikai, ugdytų krikščioniškas vertybes. Vyskupas R.Norvila tvirtino, kad naujų katalikiškų mokyklų atsiradimas liudija naują mąstymo kokybę, moralinių vertybių skalę. Lietuvos katalikų padangėje sušvito du nauji pragiedruliai. Sveikiname visus moksleivius, mokytojus, vadovus, ganytojus.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kaunas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija