Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šventėje muziejuje dalyvavo nuncijus

Rugpjūčio 7 dieną rokiškėnai rinkosi į buvusį Rokiškio dvarą (dabar Kraštotyros muziejus). Suėjo net šeimomis. Šią šventę rokiškėnams surengė verslininkas iš Italijos Andželas Frosijus.

Šventę atidarė apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbrigenas. Sukalbėjęs maldą, jis pašventino prakartėlių muziejų, kur puikuojasi gražiausios prakartėlės, kiti meno kūriniai, padaryti iš medžio, molio, kitų medžiagų.

Prakartėlių parodas Rokiškio muziejus pradėjo organizuoti nuo 1998 metų. Jas rengti pasiūlė italų dailininkas ir mecenatas A.Frosijus. Konkursas vyksta kasmet gruodžio mėnesį. Solidi menininkų komisija apsvarsto darbų kokybę. Parodos atidarymo metu pagerbiami menininkai, sukūrę prakartėles. Jie apdovanojami diplomais, piniginėmis premijomis, knygomis. Savo kūrinius suveža menininkai iš tolimiausių Lietuvos rajonų. Nors reikalavimai griežtėja, bet dalyvių vis tiek daugėja, auga jų meistriškumas, jau atvežtos ir žmogaus ūgio skulptūros (jų autorius – Adolfas Teresius iš Garliavos).

Po prakartėlių pašventinimo sveikinimo žodį tarė arkivyskupas P.S.Zurbrigenas. Svečias prisiminė savo pirmąją viešnagę Rokiškyje. Tą šaltą žiemos dieną jis, perbridęs pusnis, įėjo į jaukų prakartėlių muziejų ir labai nustebo pamatęs tiek daug meno dirbinių.

Toliau kalbėjo Italijos prekybos rūmų Lietuvoje prezidentas Faustas Tosas, Italijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Džulijus Prigionis, labdaros akcijos iniciatorius A.Frosijus. Rokiškio muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė dėkojo svečiams už atvykimą, už suteiktą garbę muziejui, už atvežtą labdarą rokiškėnams. Direktorė svečiams padovanojo knygų apie Rokiškio kraštą.

Rokiškėnai ir svečiai klausėsi Rokiškio tremtinių choro (vad. Virginija Šablinskienė) dainų. Netrukus, sužavėtas lietuviškų dainų, pradėjo dainuoti apaštalinis nuncijus, po jo įsitraukė ir kiti svečiai italai, dainavo kartu su choru. Po koncerto mecenatas A.Frosijus pakvietė renginio dalyvius ir svečius pasivaišinti sūriu ir kelių rūšių itališku vynu. Dėkodamas už dainas, A.Frosijus dėmesiu ir dovanomis pamalonino visus choristus.

Nuncijaus nuomone, į šį muziejų, gražų dvarą, būtina kviesti tikinčiuosius iš viso pasaulio. Per šį antrąjį vizitą arkivyskupas P.S.Zurbrigenas teigė esąs sužavėtas prakartėlių eksponatais ir tremtinių choro dainomis, esą tokio solidaus amžiaus žilaplaukiai, praėję golgotas, Sibiro kelius, taip entuziastingai dainuoja.

Susitikimo metu apaštalinis nuncijus atkreipė dėmesį į mano švarko atlape įsegtą ženkliuką su raidėmis „LLKS“. Vertėja paaiškino: tai partizano ženkliukas. Tada jis susidomėjo Lietuvos partizanais, kova su raudonaisiais okupantais. Pasirodo, pirmą kartą išgirdo apie tai (nuncijaus tėvas – irgi buvęs Italijos partizanas, kovojęs su fašistais). Pokalbis užtruko ilgokai, arkivyskupas P.S.Zurbrigenas klausinėjo apie partizanų pasipriešinimą, jų kovas, apie Šiaurės lageriuose praleistus metus. Svečias pirmą kartą išgirdo apie tremtinių gyvenimą Šiaurėje, kur būna net 60 laipsnių šalčio.

Toliau pokalbiai vyko prie stalų, apkrautų itališku vynu ir sūriu, suskambo užstalės dainos. Kartu su rokiškėnais dainavo ir svečiai.

Feliksas MAŽEIKIS

Rokiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija