Atnaujintas 2005 rugpjūčio 31 d.
Nr.64
(1365)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Širdimi išmokta pamoka

Renginio sumanytoja Onutė
Stasiulevičiūtė-Čepienė
Vaivos Mažeikaitės nuotraukos

Lietuva būtų taip ir nesužinojusi apie šalia Kauno, Rokuose, Gustaitynėje, Stasiulevičių sodyboje, įvykusias tragedijas, jeigu ne Šiauliuose gyvenanti Stasiulevičių dukra Onutė Čepienė. Jos iniciatyva tėviškėje, kur žuvo trys partizanai, jų atminimui pastatytas kryžius. Jį rugpjūčio 27 dieną pašventino mons. Alfonsas Svarinskas. Šių partizanų istorijas O.Čepienė aprašė „Varpo“ žurnalo 2004 metų sausio mėnesio numeryje. Trumpai jas priminsiu.


Dviejų LKP CK plenumų komedija

Petras Katinas

Dūsautojai dėl komunistinės praeities gana dažnai mėgsta priminti, kad tik kolaborantinės „LTSR“ valdžios, tai yra A.Sniečkaus dėka lietuvių tautai pavyko išvengti tokio didelio atvykėlių iš „plačiosios tėvynės“ antplūdžio, kuris ištiko Latviją ir Estiją. Nenagrinėsime tų teiginių. O tai, kaip A.Sniečkus su savo sėbrais saugojo lietuvybę, galima spręsti vien iš to fakto, kad ne tik CK, bet ir rajonų partiniai raštai iki pat nepriklausomybės atkūrimo buvo rašomi rusų kalba. Pats A.Sniečkus kiekvienoje savo kalboje dėkodavo „didžiajai rusų tautai“. Tiktai nežinia už ką.


Molotovo-Ribentropo paktas Lietuvai tebeturi baisių pasekmių

Prieš kelias savaites „Omni.lt“ interneto naujienų svetainėje aptikau įdomios apklausos duomenis. Duomenis, kurių rezultatų negaliu vienareikšmiai paaiškinti netgi pats sau. Lankytojams buvo užduotas klausimas: „Ar galėtumėte paaukoti savo gyvybę vardan Lietuvos, jei to reikėtų?“ Į šį klausimą atsakė per tris tūkstančius žmonių. Atsakymą „taip“, be jokių abejonių, pasirinko 14 proc., dar 36 proc. nurodė, kad tai „priklausytų nuo aplinkybių“. Beveik pusė respondentų atsakė „ne“. Ką šie duomenys reiškia: ar tai mūsų „vakarėjimo“ ir artėjimo prie sočios ir tampančios vis labiau abejinga bet kokioms vertybėms Europos ženklas, ar okupacijos ir patirto tautos dvasios suluošinimo pasekmė?

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija