Atnaujintas 2005 rugsėjo 2 d.
Nr.65
(1366)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuviškos mokyklos įkurtuvių laukta trylika metų

Lietuviška mokykla Kalveliuose
ir jos direktorė Albina Piščiakienė
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotraukos

Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje gyvenantys Vilniaus rajono moksleiviai rugsėjo 1-ąją šventė naujoje 308 vietų Kalvelių 2-ojoje vidurinėje mokykloje.

„Įkurtuvių laukėme 13 metų. Pagaliau kiekvienas mokytojas turės savo mokomojo dalyko kabinetą, o lietuvišką mokyklą pasirinkę lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių, totorių ir lietuvių vaikai – puikias sąlygas mokytis“, – sakė mokyklos direktorė Albina Piščiakienė.

Prieš mokslo metų pradžią buvo baigiami kompiuterizuoti mokomųjų dalykų kabinetai, sutvarkyta mokyklos aplinka. Visoms klasėms nupirkti ir surinkti mokykliniai baldai, įrengta 13 vietų informacinių technologijų klasė.

„Čia bus viskas, ko reikia vaikui, – vedžiodama po dažais kvepiančias erdves džiaugėsi direktorė, – šviesios ir šiltos klasės, erdvi sporto salė su dušais ir persirengimo kambariais, atskiros gimnastikos, choreografijos salės, ne tik mokiniams, bet ir miestelio bendruomenei pasitarnausianti aktų salė, kompiuterizuota biblioteka.

Specializuotuose technologijų kabinetuose berniukų laukia metalo, medžio tekinimo staklės, įrengti darbelių kabinetai mergaitėms, dailės studijoje sustatyti specialūs stalai, nupirkti molbertai.

Pasak A. Piščiakienės, iki šiol lietuvišką mokyklą pasirinkę vaikai per pietus valgydavo ką atsinešę arba sausą maistą. Nuo šio rugsėjo jaukioje valgykloje bus ruošiami šilti pietūs. Apie pu-

sė vaikų juos gaus nemokamai.

Nors tarp mokinių nėra neįgaliųjų, pagal reikalavimus mokykloje įrengtas liftas, tualetai ir dušai, skirti žmonėms su negalia.

308 vietų mokyklą kol kas lankys 250 vaikų. Tačiau tikimasi, jog čia savo atžalas leis vis daugiau vietos gyventojų. Kalvelių 2-oji vidurinė – vienintelė Vilniaus-Šumsko plente lietuviška vidurinė mokykla, todėl į ją norintys mokytis valstybine kalba iš aplinkinių kaimų važiuoja ir po 15-20 kilometrų.

„Tarp vietos gyventojų lietuviai sudaro tik 5 procentus, tačiau norinčių mokytis lietuviškai daugėja“, – teigė direktorė.

Prieš 38 metus Kalveliuose pradėjusi mokytojauti A. Piščiakienė prisiminė, jog iš pradžių lenkų mokykloje įsteigtose lietuviškose klasėse mokėsi tik dešimt moksleivių. 1993-iųjų rugsėjį vaikų darželio patalpose steigiant lietuvišką mokyklą į ją išėjo jau 39 vaikai ir penkios mokytojos.

Prieš ketverius metus pastatytame pirmajame naujos mokyklos korpuse įsikūrė pradinukai, dar po poros metų iškilusiame antrajame korpuse – biologijos, fizikos, chemijos, informatikos ir užsienio kalbų kabinetai.

„Šiemet džiaugiamės trečiuoju korpusu. Statybos baigtos, ir pagaliau visi būsime kartu“, – sakė direktorė.

Kalvelių 2-osios vidurinės mokyklos statybai ir įrengimui Švietimo ir mokslo ministerija išleido 8,252 milijono litų. Aplinkos tvarkymui ir aikštynui numatoma skirti dar vieną milijoną litų.

Pagal Eltą

Kalveliai, Vilniaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija