Atnaujintas 2005 rugsėjo 2 d.
Nr.65
(1366)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Šv. Roko atlaidai

Atlaiduose netrūko
ir sėdinčiųjų, ir stovinčiųjų

Varnių Šv. Aleksandro
bažnyčia atlaidų rytą

Varniai. Šv. Roko atlaidai, kaip vieninteliai tos šventovės atlaidai, yra švenčiami Varnių medinėje, sovietmečio pažeminimus atlaikiusioje Šv. Aleksandro bažnyčioje, kurią prikelti naujam gyvenimui padėjo Telšių vyskupija ir ilgametis šios ir dar Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios klebonas kan. Jonas Petrauskis. Jis kasdien dirba, rūpinasi remontais, pluša, kad šios dvi miestelio šventovės džiugintų kiekvieno akį. Kan. J.Petrauskis stengiasi kuo daugiau patraukti bažnyčion vaikų ir jaunimo. Taip daryti ragina ir šių bažnyčių darbuotojus. Kruopšti ir pareiginga Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bei Šv. Aleksandro bažnyčių darbuotoja Jadzė Makaraitė turi subūrusi pulką adoruotojų. Ypač daug šių mergaičių susirenka per atlaidus. Yra ir nemažas būrys ministrantų. Varniškės adoruotojos ir ministrantai gražiai pasirodė Varniuose vykusiame Telšių ir Plungės dekanatų Eucharistiniame kongrese bei visos Telšių vyskupijos dekanatų Eucharistiniame kongrese Švėkšnoje.

Daug vaikų dalyvavo ir rugpjūčio 21-ąją Varnių Šv. Aleksandro bažnyčioje vykusiuose Šv. Roko atlaiduose. Votyvą aukojo kan. J.Petrauskis, pamokslą pasakė šių atlaidų vedėjas Tverų bažnyčios klebonas kun. Edgaras Petkevičius.

Po Votyvos kan J.Petrauskis pakvietė visus adoruoti prie išstatyto Švč. Sakramento. Adoracijos metu buvo meldžiamasi, medituojama, giedamos Švč. Sakramentą garbinančios giesmės, skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, klausomasi adoraciją vedusio kan. J.Petrauskio žodžių. Adoracijoje dalyvavo daug vaikų ir jaunimo. Prieš Sumą dar buvo kalbamas rožinis.

Į Šv. Roko atlaidų Sumą suplaukė daug tikinčiųjų. Giedojo Varnių parapijos choras, vadovaujamas vargonininko Juozo Laugalio. Beje, Varniuose yra tradicija, kad per šv. Kalėdas, šv. Velykas, atlaidus ir kitomis progomis drauge su choru groja ir miestelio dūdų orkestras. „Aš, kaip seniau, noriu, kad šventės būtų švenčiamos su dūdų orkestru, nes tai atlaidus padaro gyvesnius, kilmingesnius“, – sako klebonas.

Sumą aukojo ir pamokslą pasakė kun. E.Petkevičius. Daug tikinčiųjų atliko išpažintį ir priėmė Švč. Sakramentą, pelnydami tos dienos atlaidus. Vyko iškilminga procesija aplink bažnyčią.

Po atlaidų niekas dar nesiskirstė, gražiai bendravo. Be to, šiuose atlaiduose buvo platinamas „XXI amžius“. Kan. J.Petrauskis kvietė visus tikinčiuosius kuo aktyviau prenumeruoti ir skaityti katalikišką spaudą, o vaikams prenumeruoti „Kregždutę“. Šv. Roko atlaidai Varniuose paliko malonų įspūdį.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija