Atnaujintas 2005 rugsėjo 2 d.
Nr.65
(1366)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Knygos pristatymas buvo šventė

Knygos apie Kryžių koplyčią
pristatyme (iš kairės): ansamblio
„Armonika“ vadovas kompozitorius
Stasys Liupkevičius, kan. Vytautas
Prajara, knygos autorė Scholastika
Kavaliauskienė, literatų klubo
„Tėkmė“ pirmininkė EmilijaKrušinienė,
poetas ir kompozitorius Jonas Šukys,
poetė Genovaitė Kreipavičiūtė, rašinio
autorė Alvyra Grebliūnienė

Lazdijai. Lazdijų dekanui Metelių parapijos klebonui kun. Vytautui Prajarai pirmieji – 1990-ieji tarnystės metai buvo ir legendinės Kryžių koplyčios atstatymo pradžia. Jaunas, energingas, turintis bendravimo su žmonėmis talentą ir humoro jausmą, kunigas pasinėrė į statybų rūpesčius. Rėmėjų ir geradarių buvo nemažai, rūpesčių – taip pat. 2000 metais vyko koplyčios konsekracijos iškilmės. Šiais metais šventovė pažymėjo penkerių metų jubiliejų. Kanauninkui gimė idėja apie tai parašyti knygą. Ją įgyvendino kartu su alytiške literate Scholastika Kavaliauskiene. Pernai per Šv. Petro ir Povilo atlaidus ji kartu su maestro Stasiu Liupkevičiumi lankėsi legendinėje Kryžių šventovėje. Po susitikimo su kan. V.Prajara poetė ėmėsi darbo.

Ir štai Lazdijų viešojoje bibliotekoje vyko literatės parengtos knygos ,,Kryžių Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės koplyčia“ pristatymas. Į jį susirinko rajono literatai ir svečiai: rajono savivaldybės meras Romas Apanavičius, Alytaus apskrities literatų klubo ,,Tėkmė“ pirmininkė Emilija Krušinienė, rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Aldona Ribinskienė, poetas ir kompozitorius Jonas Šukys, ansamblio ,,Armonika“ vadovas kompozitorius S.Liupkevičius, poetė Genovaitė Kreipavičiūtė ir pati knygos autorė. Naujoje knygoje klebonas kanauninkas (šis titulas jam suteiktas už koplyčios atstatymą) rašo: ,,Visiems rėmėjams ir geradariams teatlygina gerasis Dievas ir nuolatinė Švč. M. Marijos globa“.

Žadėtojų paremti knygos išleidimą buvo nemažai, tačiau ir šiandien likę tik pažadai. Vienintelis rėmėjas, skyręs 2000 litų, buvo rajono savivaldybė. Šventėje dalyvavęs meras R. Apanavičius susilaukė padėkos ir pagyrimo žodžių. Renginio vedėja E. Krušinienė sakė: ,,Jūsų meras – geriausias apskrityje literatų rėmėjas“.

Knyga išleista 2000 egzempliorių tiražu. Tai autentiškais dokumentais iš bažnyčios archyvų grįstas pasakojimas apie stebuklingą Dzūkijos šventovę – Kryžių Švč. M. Marijos Rožinio karalienės koplyčią. Kadangi jos atsiradimo istoriją plačiai nušvietė Juozas Petrauskas knygoje ,,Kryžiai“, autorė ypač daug dėmesio skyrė įvykiams nuo 1960 iki 2000 metų, tai yra nuo koplyčios nugriovimo iki atstatymo. Į ją surašytos per visus koplyčios atgimimo metus rėmusių, Kryžių vietovės klebonų, įregistruotų santuokų ir krikšto apeigų žmonių pavardės. Čia taip pat paskelbti liudijimai apie gautas Dievo malones, maldos Kryžių Marijai. Knygoje surinkta nemažai poetų eilių, kurioms muziką sukūrė J. Šukys, S. Liupkevičius. E. Krušinienė pasidžiaugė, kad Punioje, jos parapijos bažnyčioje, šios giesmės jau giedamos šv. Mišių metu. Kun. V. Prajara taip pat tikisi, kad ir Lazdijų dekanato bažnyčių giesmynai pasipildys naujomis giesmėmis. Kanauninkas padovanojo rajono viešajai bibliotekai šių knygų ir prašė išdalyti visoms kaimo bibliotekoms.

S.Kavaliauskienė kalbėjo, kad kiekvieno žmogaus gyvenime būna mažesnių ar didesnių stebuklų. Jie neaplenkė ir poetės. Literatė prisiminė, kad dukrai buvo apie penkerius metus, ši kartą prieš pat važiuojantį autobusą metėsi į kelią. Kažkieno nematoma ranka pakėlė mergaitę nuo žemės ir perkėlė į kitą pusę, taip ji liko gyva. Kitas stebuklas – tai knyga apie Kryžių koplyčią. Kai autorė sėdėjo ir verkė iš baimės, kad nepavyks jos parašyti, klebonas kantriai išklausė ir labai rėmė. S.Kavaliauskienė taip pat prisiminė, kaip ji norėjusi rasti pirmos poros, susituokusios šventovėje, nuotrauką ir ilgai nepavyko. Šiais metais, per Sekminių atlaidus, prie poetės priėjusi moteris ir užkalbinusi. Pasirodo, ji yra ieškomos nuotakos motina. Taip knygos autorė gavo nuotrauką.

,,Tėkmės“ klubo pirmininkė E. Krušinienė, pristatydama S. Kavaliauskienės knygą, minėjo: ,,Turi savo likimą žmonės, medžiai, turi ir bažnyčios. Kryžių koplyčios atstatymo istorija prasidėjo nuo garbingo žmogaus, klebono kun. V. Prajaros paskyrimo į Metelių parapiją. Malonu pristatyti knygą, skirtą dvasiniam tobulėjimui, malonu, kad galime grožėtis ne tik Pivašiūnų, bet ir Kryžių Marijomis“. Ji siūlė po kiek metų knygą papildyti, pakartoti leidimą. Kanauninką kvietė rašyti į apskrities laikraštį ,,Dainavos žodis“.

Pristatymo metu už dvasinių ir istorinių vertybių propagavimą autorei ir klebonui dėkojo rajono meras R. Apanavičius, kiti svečiai. Iki sielos gelmių sujaudino kompozitorių J. Šukio ir S. Liupkevičiaus atliekami muzikiniai kūriniai, giesmės. Renginio pradžioje visus lazdijietis, kompozitorius, keleto ansamblių vadovas Romas Mazėtis ir jo mokinė Simona Alksninytė pasveikino kūriniu smuikui ,,Dieve, arčiau tavęs“, o renginį užbaigė garsioji Metelių parapijos kapela ir moterų ansamblis ,,Metelys“, vadovė – Danguolė Alksninienė. Kapeloje groja ir kan. V.Prajara. Kaip jis papasakojo, groti akordeonu pradėjęs nuo 13 metų. Vidurinėje mokykloje – jau triūba. Ji ir šiandien – dekano rankose. ,,Nesu muzikantas – esu kunigas, pirmiausia dvasiniai reikalai, kunigo tarnystė ir tik po to – muzika“, – sakė klebonas.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Linos VALUTKEVIČIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija