Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėkoju, kad kovojate už tiesą

Su džiaugsmu perskaičiau Osvaldo Dagio straipsnį „Kosmopolitizmo, neorganizuotumo ir betautiškumo keliu“ („XXI amžius“, Nr. 62). Ačiū jam ir visiems kitiems, kuriems rūpi tautos ateitis. Jūs, gerb. O.Dagy, savo straipsnyje pateikiate daug informacijos, kurios taip trūksta mūsų žmonėms. Teikdamas objektyvią informaciją, žadinate tikėjimą, kad tik kovoje už tiesą galima pasiekti pergalę. Meldžiu jums gausios Dievo palaimos jūsų asmeniniame gyvenime ir darbuose. Linkiu didelio ryžto.

Mons. Alfonsas SVARINSKAS


Gerumas, traukiantis žmones

Mons. Leonas Jakimavičius

Kai besileidžianti saulė paskutiniais spinduliais pasiekia beržų viršūnes, sutviska Alytaus Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios bokštas. Iš visų pusių parapijiečiai skuba į vakarines pamaldas, kurios vyksta kasdien. Sekmadieniais šv. Mišios aukojamos 8 val. ir 10 val., o vakare, 18 val., į šv. Mišias suguža jaunimas: jų metu gieda jaunimo choras.

1993 m. gegužės 30 d. į Alytų atvyko kun. Leonas Jakimavičius. Tai labai garbingas, uolus ir pasiaukojantis kunigas. Reikėjo didelės išminties ir pastangų, kad imtųsi Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios statybos. Mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad turime tokį nuoširdų ir rūpestingą kleboną. Jis savo gerumu patraukia visus žmones. Jau du kartus buvo išrinktas Alytaus miesto garbės piliečiu, jam suteiktas monsinjoro titulas.


Dėkingi ministrui

Visa Lietuva šiemet mini garbingo tautiečio, buvusio žemės ūkio ministro prelato Mykolo Krupavičiaus 120 gimimo metines. Jubiliatas gimė 1885 m. spalio 1-ąją Balbieriškyje. Pradžios mokyklą baigė Igliškėliuose. Mokėsi ir baigė Veiverių mokytojų seminariją. Padirbęs mokytoju įstojo į Seinų kunigų seminariją. 1913 metais ją baigęs, įstojo į Petrapilio dvasinę akademiją ir ją baigė 1917 metais. Jau 1918 metais grįžusį iš Rusijos kun. M.Krupavičių vyskupas A. Karosas pasiuntė dirbti prie Lietuvos Valstybės tarybos. Taip visą gyvenimą M.Krupavičius dirbo Tėvynei. Tapęs žemės ūkio ministru išleido įstatymą, kad dvarininkų žemes reikia išdalyti nepriklausomybės kovų savanoriams ir dvarų darbininkams. Taip žemės reforma bežemius ir mažažemius pavertė savarankiškais ūkininkais. Reformos dėka ir mano prosenelis su broliu gavo žemės.


Svarbiausia – žmogus ir žmoniškumas

Mus, Lietuvos politinius kalinius ir tremtinius, iškentėjusius Sibiro šaltį, pažeminimus, pasityčiojimus, nustebino įvykiai Varėnoje po penkiolikos nepriklausomybės metų Lietuvoje. Mes matome, kad ir dabar žmogus nustumiamas šalin, sumenkinamas, o į pirmą vietą iškeliamas betoninis stulpas. Politinio burbulo išpūsta Lenkijos spauda kleboną pavadino vos ne teroristu bin Ladenu. Lietuvos lenkų „Kurier Wilenski“ pilnas nuotraukų, sąvokų „terorizmo apraiškos, vandalizmas, leidimas vandalizmui, demonstruoja leidimą vandalizmui“ ir t.t. Pasidomėkime, kas yra vandalizmas. Tarptautinių žodžių žodynas sako: „Barbariškas kultūros vertybių, paminklų griovimas“.


Tikėjimo liudijimas

Dėkoju Dievui už tikėjimo malonę, programą „Atgaivink“ ir jos organizatorius. Popiežius Jonas Paulius II ragino nebijoti liudyti tikėjimą. Mano atsivertimo liudijimas platus ir gilus. Dievas tam mane rengė visą gyvenimą.

Popiežiaus vizitas Lietuvoje paliko manyje graudulio ir atgailos pėdas. Atsivertimo pasekmės buvo labai skaudžios. Kaip alkana duonos ieškojau Dievo Žodžio. Negalėjau suvokti, kas manyje vyksta. Ko reikia - gydytojo ar kunigo? Siela šaukte šaukėsi kunigo. Kuo patikėti? Kieno gyvenimas artimas skelbiamam žodžiui?

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija