Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mokslo metų pradžios nusivylimai

Jau rugsėjis, tradiciškai graži mokslo ir studijų metų pradžia, skelbianti vasaros pabaigą. Valdžia, artėjant darbymečiui, suskubo maloninti šios sistemos darbuotojus ir šeimas. Plačiai organizuota informacinė akcija kelias dienas džiugino visuomenę, jog sunkiai besiverčiančių šeimų vaikams mokyklai pasiruošti per savivaldybes centrus paskirstė du milijonus litų, kad kiekvienam tokios šeimos vaikui teks po 50 litų, kad už juos mokyklos nupirksiančios būtiniausių daiktų: avalynės, aprangos, mokyklinių reikmenų, kad tiesiog visi bus laimingi ir sotūs (mes sotūs, laimingi, šiltai aprengti – labai populiari ano gyvenimo euforija).  Žinoma, toks veiksmas labai reikalingas ir būtinas, tačiau viešųjų ryšių kampanija, kai sakoma tik dalis tiesos, labai perdėta ir išpūsta.


Dar kartą apie švietimo reformas ir katalikiškas mokyklas

Rugsėjo 1-oji
Mykolo Ambrazo
(ELTA) nuotrauka

Tėvai, auginantys mokyklinio amžiaus vaikus, gyvena kitokiu ritmu nei visi kiti. Mokyklinukų tėvams ne sausis, bet rugsėjis tapęs šeimos gyvenimo atskaitos tašku. Mokslo metais netgi matuojame savo vaiko amžių. Dažniausiai draugo ar pažįstamo klausiame, ne kiek atžalai metų, bet kurioje klasėje jis (ji) mokosi. Atsakymas į pastarąjį klausimą leidžia mums sužinoti ne tik vaiko amžių, bet ir suprasti tėvų rūpesčius, kurie proporcingai didėja, kuo į aukštesnę klasę jis eina. Kiek reikėjo narsos ir kantrybės ištverti dvyliktosios klasės metus, tegali paliudyti abiturientų tėvai. Vienintelė viltis, jog netrukus viskas baigsis, dar viena dienelė ir nežinia bei nerimas pasitrauks, palaikydavo juos.


Kalba – tautos tradicijos dalis

Kaip viešai paskelbta, nuo šių mokslo metų pradžios mokiniai bus pradėti mokyti naujų lietuvių kalbos taisyklių. Valstybinė lietuvių kalbos komisija numato siūlyti ir daugiau įvairių lietuvių kalbos rašybos pakeitimų ir supaprastinimų.

Nesiimame spręsti, būtini šiandien šie pokyčiai, ar ne. Tačiau sunku suvokti paaiškinimus, kad supaprastinimai reikalingi, nes, laikydami valstybinį lietuvių kalbos egzaminą, mokiniai daro daug klaidų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija