Atnaujintas 2005 rugsėjo 16 d.
Nr.69
(1370)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dievo Motinos gimimo iškilmės

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šiluvos Mergelė Marija
koplyčios altoriuje

Šiluvos atlaidai prasidėjo Karių ir partizanų diena

Dievo Motinos Apsireiškimas Šiluvoje XVII a. pradžioje davė svarų impulsą kovoje su protestantizmo šalininkais, sustiprino katalikiškų, paprastų žmonių ir jaunimo tikėjimą. Šiluvos Dievo Motinos apsireiškimas tapo didžiuliu, reikšmingu stimulu stiprinti katalikų tikėjimą visoje Europoje. Lietuvoje mažas miestelis tapo Šilinių atlaidų vieta - kasmet rugsėjo 8-ąją čia švenčiama Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, Gimimo iškilmė.


Šiluvos Dievo Motinos gimtadienis

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Jau daugiau nei du tūkstančius metų skaičiuojame nuo Švč. Mergelės Marijos gimtadienio. Šiluvoje šią brangią datą minime net aštuonias dienas jau beveik 550 metų – prieš tiek laiko buvo pastatyta pirmoji Šiluvos katalikų bažnyčia ir pradėti švęsti Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai. Ką reiškė istorijos tėkmėje šis Mergelės Marijos garbinimas Lietuvai ir Bažnyčiai? Ko šiandien, atvykdami į Šiluvos šventovę, tikimės iš Švč. Mergelės Marijos?


Mokslo metų pradžia Vilniaus kunigų seminarijoje

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos auklėtiniai kartu su vadovybe naujuosius mokslo metus pradėjo rugpjūčio 28 dieną piligrimine kelione į Žemaičių Kalvariją. Prie buvusios Kęstaičių bažnyčios pamatų visus sutiko Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, kuris piligrimams papasakojo apie tai, kaip caro laikais šios parapijos gyventojai gynė savo bažnyčią ir Švenčiausiąjį Sakramentą.


Sentikių šventėje dalyvavo ir katalikai

Rugpjūčio pabaigoje, per Žolinę, Anykščių rajono Viešintų seniūnijos Paežerių kaimo senosios pomorų (pomorai – rusų etnografinė grupė, gyvenusi prie Baltosios ir Barenco jūrų) cerkvės sentikių religinė bendruomenė minėjo savo cerkvės 290 metų jubiliejų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija