Atnaujintas 2005 rugsėjo 21 d.
Nr.70
(1371)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dailės dirbinių mugė

Bronius VERTELKA

Vilnietis Svajūnas Udrys
dirbo karolius iš akmenukų

Mažeikiškis skulptorius
Paulius Daujotas

Iš Plungės atvykęs medžio
meistras Romas Butkus

Panevėžiui švenčiant savo 502-ąjį gimtadienį, dvi dienas jame vyko dailės dirbinių mugė. Jos dalyviai buvo daugiau nei šimtas tautodailininkų ir menininkų iš įvairių Lietuvos vietų. Pirmą kartą miesto savivaldybė ir šventinių renginių organizatorė Viešoji įstaiga „Jokastė“ jiems suteikė teisę prekiauti nemokamai.

Šiaip tyloka Kranto gatvė – viena seniausių Panevėžyje – dvi dienas buvo kupina šurmulio. Mugei vieta pasirinkta neatsitiktinai – ranka pasiekiamas miesto centras, čia pat stovi žilą senovę menantys pastatai. Savo dirbinius į mugę suvežė ar sunešė patys gamintojai, o ne kažkokie perpardavinėtojai. Joje buvo galima pamatyti tai, kas pačių jų rankomis sukurta ir pačių protu sumanyta.

Paulius Daujotas netgi rytą abejojo, ar vykti į Panevėžį. Pavargo vakare, dirbo iki sutemstant. Ir kelias iš Mažeikių iki Panevėžio laukė neartimas. Tačiau vis dėlto atidundėjo į mugę su dirbiniais iš akmens. Įvairaus dydžio ir formų jų turėjo. „Savęs dideliu menininku nelaikau, tai imu iš gamtos, tik truputį savo nagų prikišu“, – kuklinosi užkalbintas 26 metų mažeikietis. Telšiuose aukštąjį dailės išsilavinimą įgijęs vaikinas mielai pasakojo, jog tinkamų akmenų ieškoti vyksta ir už šimto kilometrų, siekia pajūrį. Tačiau daugiausia siurprizų suteikia Griežės karjeras. Žemaitis netikėjo, jog mugėje bus graibstomi tokie dirbiniai, tačiau juos parodyti viešai jam atrodė yra būtina. Neįprastų jaunojo menininko darbų jau galima rasti ne vienoje Europos šalyje.

O prie Svajūno Udrio būriavosi moterys. Jas žavėjo įvairūs dirbiniai iš akmenėlių. Patikusį jų buvo galima užsisakyti. Dailininkų sąjungos narys S.Udrys dirbo čia pat ir neslėpė, kaip tai yra daroma. Vilnietis juvelyras akmenukų vyksta į pajūrį. Bevaikščiodamas jūros pakrantėmis, retkarčiais nuklysta ir į Latviją.

Dailumu akį vėrė plungiškio Romo Butkaus dirbiniai iš medžio. Žemaitis teigė ne pirmą kartą atvykstantis į tokius renginius Panevėžyje ir nė karto iš jų negrįžo tuščia pinigine. Tautodailininkas sakė esąs patenkintas, jog mugėje už prekybos vietą mokėti nereikia. (Per Jūros šventę Klaipėdoje už tris dienas jam teko pakloti didelę sumą pinigų). Meniškai atlikti dirbiniai žadino daugelio smalsumą. Už laimę pranašaujančią pasagą norėjo gauti aštuonis, už medinius šaukštus, blynams versti menteles prašė tris keturis, o už miniatiūrinį cukrui puodelyje pamaišyti šaukštelį tikėjosi tik dviejų litų. „Suvažinėsiu apie 400 kilometrų, tačiau tokia kelionė atsipirks“, – tikino tautodailininkas iš Žemaitijos.

Pirmą kartą Kranto gatvės mugėje dalyvavo Dalia ir Petras Šakaliai. Jie pateikė originalių, natūralaus medžio dirbinių. Patrauklus buvo iš pliauskų sudėtas garvežiukas. Žaviai atrodė netgi ragana su šluota, surišta iš nedailintų beržo šakelių. Smalsumą kėlė ir krepšiai, pinti iš nenužievintų vytelių. „Kol kas taip dirbame vieninteliai Lietuvoje. Idėjos kyla dažniausiai man, esu baigęs Panevėžio dailės mokyklą. Mūsų gaminukais jau susidomėjo vokiečiai“, – džiaugėsi P.Šakalys.

Mugėje buvo galima išgirsti net vieversėlio čirenimą. Ne vienas kraipė galvą: iš kur rudenį toks paukštelis? Taip mugės dalyvius ir svečius linksmino Aleksas Valiušis, kažkada pripažintas Lietuvos puodžių puodžius ir dabar siūlęs savo keramikinių dirbinių. „Ištrūkau iš savo namų vien todėl, kad pabūčiau kartu su meno žmonėmis, pabendraučiau su jais“, – sakė 84-uosius savo gyvenimo metus skaičiuojantis ir seniausias amžiumi mugės dalyvis panevėžietis A.Valiušis.

Dvi dienas smagus renginys gyvino miesto gyvenimą. Kranto gatvėje dainavo, šoko, visus linksmino miesto mėgėjiški meno kolektyvai, folkloriniai ansambliai. Atsigaivinti vos ne už kiekvieno kampo siūlė alaus. Jis tryško lyg upeliu. Laisvės aikštėje troškulį tikėjausi numalšinti Pasvalio UAB „Ustukių malūnas“ daryta namine gira, kurios ypatingai gerą skonį teko pajusti pernai Panevėžyje vykusios ekologiškai išaugintų žemės ūkio produktų mugės metu. Turėjau nusivilti: prekiauti tokiu gėrimu bendrovė šiemet negavo leidimo.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija