Atnaujintas 2005 rugsėjo 21 d.
Nr.70
(1371)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Medžio skulptoriaus dovana

Bronius VERTELKA

Iš kairės: Krakėse gyvenantis
medžio skulptorius Vytautas
Ulevičius, Tautodailininkų sąjungos
Panevėžio krašto skyriaus
pirmininkas Vidas Mažukna
ir Panevėžio miesto
meras Vitas Matuzas

Panevėžio miesto Civilinės metrikacijos skyriaus antrame aukšte jau galima aplankyti medžio skulptoriaus Vytauto Ulevičiaus darbų nuolatinę ekspoziciją. Krakėse (Kėdainių r.) gyvenantis menininkas gimtajam miestui dovanojo per 40 savo kūrinių. Jų perdavimo Panevėžiui ceremonija vyko rugsėjo 2-ąją.

Pabūti kartu su garsiuoju medžio meistru V.Ulevičiumi atėjo palyginti daug jo talento gerbėjų. Tam laiko rado miesto meras Vitas Matuzas, jo pavaduotojas Petras Luomonas, savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė, meno pasaulio žmonės. Iškilmes vedė kino ir teatro aktorius Algirdas Paulavičius. Jis pristatė V.Ulevičių kaip kūrėją.

Talentingo menininko kūrybinis kelias prasidėjo dar 1968 metais, kai jis pradėjo dirbti Panevėžio suvenyrų įmonėje Tulpė“. Su šia darboviete siejamas pirmasis medžio drožėjo kūrybos laikotarpis, trukęs iki 1977 metų. Tada V.Ulevičius kūrė meninius etalonus, drožinėdamas kaupė patirtį ir įgūdžius. Vėliau jis drožė įvairius medžio eksponatus liaudies kūrybos gaminių įmonės muziejui Plungėje. Per daugiau nei 30 savo kūrybos metų V.Ulevičius dalyvauja rajoninėse, respublikinėse bei užsienyje rengiamose lietuvių liaudies meno parodose. Jo darbai yra eksponuoti Belgijoje, tuometėje Čekoslovakijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Baltarusijoje, Mongolijoje, Rusijoje, Turkijoje, Kanadoje, Graikijoje, Jemene. Menininko kūriniai puošia įvairias Lietuvos vietoves: paminklai knygnešiams Žemaičių Kalvarijoje ir Krakėse, Žemaitei – Bukantėje, B. Krivickui – Raguvoje, K.Būgai – Pažiegėje. Vien Kėdainių rajone, kur pastaruoju metu jis gyvena, pastatyta 20 ąžuolinių skulptūrų. Iš viso V.Ulevičius yra sukūręs apie 200 brandžių darbų. Du kartus jam atiteko Lietuvos medžio drožėjų meistrų meistro vardas, jam suteiktas pirmos klasės meistro-dailininko vardas. V.Ulevičius yra Kultūros ministerijos liaudies dailės pirmosios premijos laureatas. Jo kūriniuose vyrauja istoriniai, mitologiniai, religiniai, tradicinio liaudies meno motyvai, tačiau skulptūrų stilistika yra būdinga vien šiam menininkui. Skulptūras gausiai puošia liaudies meno ornamentika – tai dar vienas išskirtinis V. Ulevičiaus kūrybos bruožas. Jo kūryba yra savitas reiškinys Lietuvos liaudies dailėje.

Apie savo mokytoją V.Ulevičių, kaip apie ypač reiklų, pareigingą ir nuolaidų sau netaikantį menininką, pasakojo Tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas krašto Vidas Mažukna. Jo ir Krakėse gyvenančio medžio skulptoriaus draugystė nenutrūksta gerus keturis dešimtmečius. Žinodamas Vido meilę medžiui, V.Ulevičius jį, tuomet dirbusį jūreiviu, ragino grįžti į sausumą ir rimtai užsiimti kūryba. Dirbdamas šalia jau garsėjančio menininko, V.Mažukna dažnai pagalvodavo, ar jam pačiam pavyks kada nors taip išdrožti iš medžio. Kartu jį stebino skulptoriaus ypatingas darbštumas. Pasibaigus poilsio valandėlei, V.Ulevičius gelžgaliu suduodavo į keptuvę. Tai būdavo signalas, jog laikas imtis darbo. Su humoru pasakodamas tokius nutikimus, V.Mažukna savo mokytojui irgi dovanojo keptuvę. Tokia neįprasta dovana tarp susirinkusiųjų sukėlė smagų juoką. Kartu V.Mažukna dėkojo miesto savivaldybės vadovams, kurie sugebėjo rasti vietos miesto centre V.Ulevičiaus drožinių nuolatinei ekspozicijai.

Žodį taręs miesto meras V.Matuzas nuoširdžiai dėkojo V.Ulevičiui už jo nepaprastai vertingą dovaną Panevėžiui. Skulptūrų perdavimo akte pasirašė jis ir Krakėse gyvenantis menininkas. Geradariui V.Ulevičiui bei iškilmingoje ceremonijoje dalyvavusiai jo žmonai buvo išsakyta ypatingai daug gerų žodžių. Kalbėjo Dzūkijos, Žemaitijos, Aukštaitijos menininkų, Kėdainių savivaldybės, Krakių, kur dabar gyvena V.Ulevičius, atstovai, kiti garsaus medžio skulptoriaus talento gerbėjai. Šiltai sutiktas pasisakė V.Ulevičius, gimtajam Panevėžiui dovanojęs per 40 didžiulės vertės savo kūrinių.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija