Atnaujintas 2005 rugsėjo 28 d.
Nr.72
(1373)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šv. Kotrynos bažnyčios interjerui atkurti trūksta milijonų

Vienas gražiausių sostinės
baroko architektūros paminklų –
Šv. Kotrynos bažnyčia
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Viename gražiausių sostinės baroko architektūros paminklų – Šv. Kotrynos bažnyčioje baigiami išorės tvarkymo darbai ir jau pradėtas interjero atkūrimas. Iki žiemos planuojama įrengti bažnyčios apšildymą ir toliau vykdyti vidaus tvarkymo darbus, kurių eiga priklausys nuo finansavimo.

Kaip Eltai sakė Kultūros paveldo tyrimų instituto vadovas architektas Virgilijus Spudas, bažnyčios interjerui atkurti – vidaus inžineriniams tinklams, naujai apšvietimo, vėdinimo ir šildymo sistemai įrengti, grindims sutvarkyti, altorių, vargonų, sienų tapybos, auksavimo atkūrimo darbams – reikės dešimties milijonų litų.

Šv. Kotrynos bažnyčioje prieš 30 metų pradėti restauravimo ir remonto darbai vyko su pertrūkiais. Per tą laiką dėl prastos apsaugos sunyko didesnė dalis turtingo bažnyčios interjero dekoro. Vilniaus arkivyskupijos kurija sostinės savivaldybei bažnyčią išnuomojo 20 metų.

Statinio avarinės būklės likvidavimo ir pritaikymo visuomeniniams poreikiams darbai vykdomi antri metai. Vilniaus savivaldybė bažnyčios fasado ir vidaus remontui bei šalia esančiam Stanislavo Moniuškos skverui atnaujinti šįmet skyrė du milijonus litų.

„Lėšos interjerui tvarkyti turėtų būti skiriamos ne vien iš valstybės biudžeto. Iš Vilniaus arkivyskupijos kurijos, kuriai priklauso ši bažnyčia, remonto darbams lėšų negauta, tad geriausia būtų prašyti rėmėjų paramos. Galėtų paremti ir mūsų verslininkai – jiems tai būtų garbės reikalas. Bažnyčioje, kaip senais laikais, būtų įrengtos epigrafai, skelbiantys, kas parėmė jos atkūrimą“, – sakė V. Spudas.

Šiuo metu baigtas tvarkyti ir praeivių akį traukia puošnus Šv. Kotrynos bažnyčios fasadas, uždengtas stogas ir restauruota šalia esanti Dievo Apvaizdos koplyčia su auksuotais fundatorių herbais.

Bažnyčios viduje numatyta sutvarkyti inžinerinius tinklus, grindų dangą, restauruoti didįjį altorių ir sakyklą. Kultūros paveldo centro techninių tyrimų laboratorijos specialistai šiuo metu atlieka tyrimus, nustato technologijas, kuriomis remiantis bus atliekami centrinio altoriaus ir sakyklos restauravimo darbai.

Architektūrinių tyrimų metu fiksuota sieninė tapyba kol kas konservuojama. Ateičiai dėl lėšų stygiaus atidedama buvusių puošnių šoninių altorių ir sienų restauracija. Restauratorių laukia ir vertingi XVIII amžiaus vargonai.

Vilniaus gatvėje stovinti Šv. Kotrynos, dar vadinama benediktinių, bažnyčia po gaisrų buvo atstatyta 1743 metais vėlyvojo baroko stiliumi. 1812 metais prancūzai bažnyčioje buvo įrengę sandėlį, o vienuolyne – ligoninę. Antrojo pasaulinio karo metu ir po jo bažnyčia ir vienuolynas smarkiai nukentėjo, dingo daug vertingų meno kūrinių. Sovietiniu laikotarpiu bažnyčia priklausė Vilniaus dailės muziejui, joje buvo įrengtas sandėlis, vienuolyno patalpose – įstaigos ir butai. Pastaraisiais metais vasarą bažnyčioje vyksta muzikos koncertai ir šiuolaikinės dailės parodos.

Bažnyčia yra baroko stiliaus su puošniomis rokoko stiliaus dekoracijomis, jos frontoną puošia du rokoko stiliaus bokštai. Bažnyčios vidus yra tik vienos navos, o presbiterija buvusi gausiai išpuošta dirbtiniu marmuru. Šeši šventųjų skulptūromis išpuošti rokoko stiliaus altoriai pasižymėjo stiuko lipdiniais. Šv . Kotrynos bažnyčioje buvo penkiolika dailininko Simono Čechavičiaus tapytų paveikslų, o didįjį altorių puošė didelės meninės vertės paveikslas, vaizdavęs šv. Kotrynos susižiedavimą su Vaikeliu Jėzumi. Išlikę paveikslai saugomi Lietuvos dailės muziejuje.

Šalia bažnyčios esanti rokoko stiliaus Dievo Apvaizdos koplyčia buvo pastatyta XVIII a. pradžioje. Prie šios koplyčios durų yra fundatorių Jurgio ir Elžbietos Valavičių paminklinė lenta. Kelių antkapių esama ir pačioje bažnyčioje.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija