Atnaujintas 2005 rugsėjo 28 d.
Nr.72
(1373)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Laisvės alėją papuoš
skulptūros

Moterų suvažiavimo
iššūkiai ir realybė

Dar kartą
apie keistąjį renginį

Lenkija: atsisveikinimas su komunistais

Petras KATINAS

Iš kairės: Lechas Kačynskis
ir Donaldas Tuskas – realiausi
pretendentai į Lenkijos
prezidento postą
EPA-ELTA nuotrauka

Taip jau sutapo, kad minint legendinio Lenkijos „Solidarumo“, turėjusio didelės įtakos komunistinio režimo žlugimui visoje Rytų ir Vidurio Europoje, įkūrimo jubiliejų tuo pačiu vyko Seimo ir prezidento rinkimų kampanijos. Ne tik visuomenės apklausų prognozės, bet ir daugumos lenkų nuotaikos aiškiai rodė, jog šį kartą neokomunistams bus suduotas skaudžiausias smūgis nuo pat komunistinio režimo žlugimo. Pirmą kartą nuo 1989 metų į Lenkijos Seimą dėl 460 mandatų grūmėsi ne tik 10 tūkst. kandidatų, net ne neokomunistai su dešiniaisiais, o dvi dešiniosios partijos, kilusios iš to paties „Solidarumo“.


Bažnyčia kviečia laikytis įsipareigojimų kovoje su skurdu

Mindaugas BUIKA

Vatikano valstybės sekretorius
kardinolas Andželas Sodanas
Jungtinių Tautų tribūnoje

Dalyvaudama viename didžiausių istorijoje rugsėjo 14-16 dienomis Niujorke vykusiame pasaulio viršūnių susitikime „World Summit 2005“, Šventojo Sosto delegacija paragino valstybių lyderius tarptautinės taikos kūrimo ir kovos su išplitusiu skurdu tikslus toliau laikyti politikos prioritetais. Susitikime, vykusiame pradedant 60-ąją Jungtinių Tautų Asamblėjos sesiją, taip pat buvo aptarti šios didžiausios organizacijos numatomų reformų klausimai bei dar kartą pabrėžtas absoliutus nepakantumas terorizmui. Susitikimo dalyviai – daugiau kaip 170 valstybių bei vyriausybių vadovai – baigiamajame dokumente patvirtino 2000 metais priimtą „Tūkstantmečio pažangos tikslų“ programą, kuria siekiama iki 2015-ųjų skurdą pasaulyje sumažinti perpus. Tačiau kartu pasigirdo kritikos balsų dėl šių uždavinių įgyvendinimo nerealumo bei konkrečių veiksmų tarp turtingųjų valstybių ir jų prisiimtų įsipareigojimų vykdymo nebuvimo.


Murmansko lietuviai

Kolos pusiasalyje gyvenantys tautiečiai meldžiasi, šoka, dainuoja ir didžiuojasi savo tėvyne Lietuva

Rūta JONUŠKIENĖ

Murmansko lietuvių kultūros
bendrijos „Lietuva“ pirmininkas
Aleksandras Julius Masiukas
Autorės nuotrauka

Utenos rajone, Daugailiuose, pas savo giminaitę Eleonorą Griškevičiūtę-Indrašienę viešėjo Murmansko lietuvių kultūros bendrijos „Lietuva“ pirmininkas Aleksandras Julius Masiukas, kuris papasakojo apie bendrijos veiklą ir rūpesčius.

Sakoma, kad visuose pasaulio kraštuose gali sutikti žvirblį ir lietuvį. Tie, kam teko pakeliauti po svečias šalis, gali patvirtinti, jog tai tiesa. Lietuvių sutiksi ir Amazonės džiunglėse, ir Himalajų kalnynuose, ir saulėtoje Italijoje, ir ten, kur karaliauja amžinasis įšalas. Įvairūs likimo ir gyvenimo vingiai nuveda į toliausias pasaulio šalis. Tačiau kad ir kur gyventų mūsų tautiečiai, Lietuvos jie nepamiršta.


Egzotiškąjį Kiprą padeda pažinti menas

Marius GLINSKAS

Iš kairės: tėvas Baisijus,
Marijus Ortodoksu ir Jonas
Raiskas Stavraūnės vienuolyne

Viena Klaipėdos firma pernai gruodžio mėnesį į Kiprą buvo pasiuntusi keletą stalių, kurie statomuose namuose, garažuose, pavėsinėse atliktų apdailos darbus. Tarp siųstųjų pateko ir birštonietis tautodailininkas Jonas Raiskas, garsėjantis savo monumentaliais medžio kūriniais. Kipriečiams jis nuvežė daugybę lietuviškų suvenyrų – savo gumbuotų drožinių, jonavietės tapytojos Stasės Kuzerytės-Ragelienės paveikslų, atvirukų, pašto ženklų, o parsivežė keletą lagaminų prisiminimų apie Kiprą. Vieni iš jų – fotojuostos, iš kurių Birštone pagamintos nuotraukos sudaro reto grožio parodą, eksponuojamą nuo rugsėjo vidurio šio miestelio muziejuje (ji veiks keletą mėnesių).


Didžiajame ekrane – „Dievų miškas“

Filmo režisierius Algimantas
Puipa (kairėje) ir operatorius
Algimantas Mikutėnas
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Sostinės kino centre „Coca-Cola Plaza“ penktadienį surengta nacionalinė kino premjera – parodytas šįmet sukurtas Algimanto Puipos filmas „Dievų miškas“ rašytojo Balio Sruogos memuarų knygos motyvais. Prieš iškilmingą premjerinį filmo seansą žiūrovams prisistatė visa filmo kūrybinė grupė – režisierius A.Puipa, operatorius Algimantas Mikutėnas, dailininkas Galius Kličius, kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, kompozitorius Kipras Mašanauskas, prodiuseris Robertas Urbonas, filme vaidinantys aktoriai.


Stiklininkų pleneras

Eglė Kartanaitė rūpinosi
ir plenero dalyvių maitinimu,
ir pati kūrė

Keturias rudens dienas Linkės kaimo Kartanų vienkiemyje triūsė menininkai. Čia vyko pirmasis stiklininkų pleneras „Stiklo sodas“. Jo dalyviai buvo kauniečiai Valmantas Gutauskas, Artūras Rimkevičius, Sigitas Juknevičius, Eglė Kartanaitė, Linas Labanauskas, vilniečiai Viktoras Dailidėnas ir Lina Nenartonytė bei panevėžietis Remigijus Kriukas.


Šv. Kotrynos bažnyčios interjerui atkurti trūksta milijonų

Vienas gražiausių sostinės
baroko architektūros paminklų –
Šv. Kotrynos bažnyčia
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Viename gražiausių sostinės baroko architektūros paminklų – Šv. Kotrynos bažnyčioje baigiami išorės tvarkymo darbai ir jau pradėtas interjero atkūrimas. Iki žiemos planuojama įrengti bažnyčios apšildymą ir toliau vykdyti vidaus tvarkymo darbus, kurių eiga priklausys nuo finansavimo.


Kelias į niekur

Vienas iš geležinkelio tiltų,
esantis apie 50 km į pietvakarius
nuo Jermakovo, nugriautas
amžinojo įšalo

Pateikiame skaitytojams pasakojimą apie A.Vologatskio vadovaujamą ekspediciją į grandiozinę geležinkelio Salechardas-Igarka statybą, nutiestą į aklavietę. Laikraščių publikacijos, kino ir fotoparodų katalogai pasiekė Lietuvą tik po 15 metų. Atsiliepė į mūsų prašymą pasidalyti prisiminimais keli buvę šios statybos kaliniai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija