Atnaujintas 2005 spalio 7 d.
Nr.75
(1376)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vargonavo Vokietijoje gyvenantis lietuvis

Pusbroliai Vytenis M. Vasyliūnas (kairėje)
ir Bernardas Vasiliauskas Panevėžyje

Paskutinę rugsėjo dieną meno mylėtojų laukė vargonų muzikos valanda Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje. Grojantį vargonais Vytenį M. Vasyliūną jiems pristatė šventovės rektorius kan. Bronius Antanaitis. Svečias iš Vokietijos atliko J. S. Bacho, F. Listo, C. Nielseno ir Vytauto Bacevičiaus kūrinius.

Panevėžyje V.M. Vasyliūnas viešėjo antrą kartą. Pernai spalio mėnesį jis irgi vargonavo Švč. Trejybės bažnyčioje. Šį sykį į Aukštaitijos sostinę Vokietijoje gyvenantį muzikantą lydėjo jo pusbrolis – mūsų šalyje garsus vargonininkas Bernardas Vasiliauskas. Panevėžys – jo žmonos gimtinė. Pusbroliai čia apžiūrėjo miesto įkūrėjo karaliaus Aleksandro paminklą, žavėjosi gražiai sutvarkyta Senvage.

V. M. Vasyliūnas yra surengęs per 350 savo koncertų. Jis grojo daugelyje Europos šalių, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje, Taivane, Izraelyje. Groti vargonais dabar Vokietijoje gyvenantis lietuvis pradėjo Kolumbijoje. Vėliau į vargonavimo paslaptis gilinosi JAV. Meilę muzikai Vytenis perėmė iš savo tėvo – prieškario Lietuvoje garsaus smuikininko Izidoriaus Vasyliūno.

Rengdamasis koncertui, V. M.Vasyliūnas groja po kelias valandas namuose turimais vargonėliais. Kasmet vidutiniškai surengia apie dešimt tokių pasirodymų. Į savo koncertines programas jis nuolat įtraukia naujausius lietuvių kompozitorių kūrinius vargonams. Švč. Trejybės bažnyčioje svečias atliko V.Bacevičiaus, kurio gimimo 100-metis pažymimas šiemet, „Gedulingą maršą“. Po pernykščio apsilankymo Panevėžyje V. M. Vasyliūnas jau suspėjo pagroti JAV, Los Andželo katedroje, Vokietijoje. Atvykęs į Lietuvą šiemet, jis pasirodė Švenčionių bažnyčioje. Dar jo laukė koncertas Vilniaus Arkikatedroje. Savaitei pasisvečiuoti į Lietuvą atvykęs muzikantas apsistojo Vilniuje pas savo pusseserę Beatą Vasiliauskaitę-Šmitienę, žinomą smuiko pedagogę.

V. M. Vasyliūnas sau duoną užsidirba ne muzikuodamas, bet ir kaip fizikas. Jis yra fizikos daktaras, vadovauja vienam Vokietijos institutui. Pagrindinė jo mokslinio darbo sritis yra erdvės fizika ir planetų magnetosferos. Vokietijoje gyvenantis mūsų kraštietis – per 100 mokslinių straipsnių autorius. Mokslininkas gyvena viename miestelyje maždaug už 20 kilometrų nuo Getingeno.

Vėl apsilankyti Lietuvoje Vytenis M. Vasyliūnas ketina kitų metų rudenį.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija