Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Religijos vaidmuo besikeičiančiame pasaulyje

Aldona Kačerauskienė

Vilniaus akademinės sielovados centras (VASC), kurio vadovas yra kun. lic. Antanas Saulaitis, SJ, rugpjūčio 19-21 dienomis surengė konferenciją-seminarą. Tai jau bene keturioliktasis VASC surengtas seminaras. Šiemetinį vedė brolis prof. Hermanas Lombaertas (Liuveno katalikiškas universitetas, Belgija). Šis lektorius yra vienas pagrindinių komunikacinio religinio ugdymo modelių kūrėjų ir įgyvendintojų Vakarų Europos šalyse. Be seminaro vedėjo, paskaitas skaitė kun. dr. doc. Vytautas Brilius, MIC, kun. dr. doc. A.Ramonas, kun. lic. A.Saulaitis. Kai kurias seminare dalyvių išsakytas mintis pateikiame „XXI amžiaus“ skaitytojams.


Paminėtas Klaipėdos universiteto Katechetikos katedros 10-metis

Kun. mgr. Andriejus SABALIAUSKAS

Spalio 6 dieną sukako lygiai dešimt metų, kai Klaipėdos universitete buvo įkurta Katechetikos katedra. Šiam jubiliejui paminėti Klaipėdos universitete buvo surengta dviejų dienų respublikinė mokslinė konferencija „Krikščioniškosios tradicijos formavimasis ir raida: pamaldumas ir atlaidai“. Konferencija, kurią organizavo Lietuvių katalikų mokslo akademijos Klaipėdos skyrius, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas bei Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto Katechetikos katedra, vadovaujama kun. doc. dr. Arvydo Ramono, vyko spalio 6 – 7 dienomis Klaipėdos universiteto Senato posėdžių salėje.


Vilniaus restauratoriai prikelia Tytuvėnų Madoną

Vienas iš Tytuvėnų bažnyčios altorių
Kęstučio JURELĖS (ELTA) nuotrauka

Prano Gudyno restauravimo centre Vilniuje restauruojamas ypatingą meninę vertę turintis Tytuvėnų bažnyčios didžiojo altoriaus paveikslas “Marija su kūdikiu”.

Kaip sakė P. Gudyno restauravimo centro tapybos dirbtuvių vadovas Algimantas Vaineikis, paskutinį kartą beveik prieš šimtą metų restauruotas paveikslas buvo kritiškos būklės, labai nukentėjęs nuo drėgmės. ”Nors paveikslas visą laiką buvo centriniame altoriuje, gal dėl prakiurusio stogo ant jo kurį laiką tekėjo lietaus vanduo, tad buvo suskilusi visa rišamoji medžiaga, klijai, o paveikslas - visas sudūlėjęs”, - sakė A. Vaineikis. Pasak restauratoriaus, Tytuvėnų Madona yra labai originali, palyginti su kitomis Lietuvos bažnyčių madonomis, nes tai ne replika, ne transliacija iš Vatikano paveikslų, o atspindi savitą šiaurietišką tapybos mokyklą”, - pažymėjo A. Vaineikis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija