Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Stokojantieji renkasi ten, kur jų vargus supranta

Vis didesnio populiarumo
sulaukia ir sekmadieninė
programėlė „Viltis“

Alytus. Vasarą neužsivėrė Šv. Angelų sargų parapijos „Caritas“ durys. Šiuose namuose užuovėją surado ne tik gyvenimo nuskriausti miesto nelaimėliai, bet ir šeimos, kurių sūnūs nukentėjo Afganistano kare, daugiavaikiai, socialinės atskirties žmonės. Šeimininkiškai besitvarkančios „Caritas“ savanorės geranoriškai paremia ir kaimyninių parapijų katalikiškas organizacijas.

Gauta labai vertinga parama

Šv. Angelų sargų parapijos „Caritas“ savanorė Aldona Vasiliauskienė bei jos talkininkės pagyros žodžių nepagaili alytiškiams Daliai ir Raimundui, kurie šią vasarą jas supažindino su vokiečiu Tomu ir jo žmona lietuve Raminta. Tik gaila, kad šie geradariai nepanoro skelbti savo pavardžių. Jų nuomone, būtų neteisinga, tai ne vien jų nuopelnas, nes labdarą aukojo šimtai žmonių. Krikščionišką tikėjimą išpažįstantiems sutuoktiniams seniai rūpėjo paremti sunkiau gyvenančias lietuvių šeimas. Šių žmonių dėka Alytų jau pasiekė dvi labdaros siuntos iš Vokietijos.

Ir savanorės, ir Alytaus dekanas kun. Arūnas Užupis sako, kad gauta parama iš tiesų yra labai vertinga. Skalbimo ir siuvamosios mašinos, dviračiai, lovos, avalynė, drabužiai, patalynė, kuprinės nėra nudėvėti. Siuntose nemažai naujų audinių rulonų, skalbimo miltelių. Vokietis Tomas jau neblogai kalba lietuviškai. Jis, pastebėjęs, kad „Caritas“ lankytojai prašo ir valgyti, už 400 litų nupirko ir būtiniausių maisto produktų.

Pagal krikščioniškąjį paprotį – pasidalijo su kaimynais

Dekanas kun. A.Užupis, Šv. Angelų sargų bažnyčios diakonas Saulius Ruočkus bei „Caritas“ savanorės pakvietė geradarį Tomą apsilankyti šeimose, kurioms atiteko didžioji dalis jo atvežtos labdaros. Svečią ypač sujaudino Trakininkų kaime (Butrimonių seniūnija) gyvenančių Zinos ir Alekso Bagdanavičių šeima, kurios gyvenamąjį namą neseniai sunaikino gaisras. Keturiolika vaikų auginančius sutuoktinius geros valios svečias iš Vokietijos ne tik atjautė, bet ir parėmė, padovanojęs vaikams du dviračius, penkias lovas, siuvamąją mašiną, pagalvių, patalynės ir dar daug kitų buities daiktų.

Ligonių slaugai reikalingų palų, sauskelnių „Caritas“ padovanojo Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus ligoniams bei Rumbonių parapijos senelių namams. Dalį gautos labdaros alytiškiai pasidalijo su kaimynais – Ūdrijos ir Krokialaukio parapijų „Caritas“.

Gražius padėkos raštus geradariams parašė Krokialaukio parapijos klebonas kun. Gintautas Steponaitis ir parapijos „Caritas“ reikalų vedėja Albinutė Klimavičienė bei daugelis moterų, praturtinusių savo buitį iki tol tik svajonėse turėtais daiktais. Graudina atviri vienos alytiškės padėkos žodžiai: „Esu našlė ir ši parama suteikė mums džiaugsmo. Ypač laiminga jaučiasi mūsų mažoji Evelinutė. Sunku išreikšti žodžiais, ką jaučiame žmonėms, pasirūpinantiems už save mažesniais. Telaimina Dievas sutuoktinius Tomą ir Ramintą, Dalią ir Raimundą...“ Šį ir kitus laiškus svečias iš Vokietijos Tomas sakė pasidėsiąs atminimui.

Šv. Angelų sargų parapijos „Caritas“ – viso miesto varguolių traukos centras

„Tai pirmos siuntos, kurios iš Vokietijos asmeniškai pasiekė mūsų bendruomenę. Iki tol, aišku, ir dabar, sulaukiame paramos ir iš gailestingųjų bei atjaučių parapijiečių. Labai norėtume, kad žmonės ir toliau aukotų, nes nelaimėlių, kuriems reikalinga parama, yra ir nemažės jų ateityje“,- kvietė savanorė A.Vasiliauskienė. Visiškai valdiškų institucijų neriamiamos Šv.Angelų sargų parapijos „Caritas“ savanorės tik gero organizuotumo dėka sugeba pamaitinti ir būtiniausiais daiktais aprūpinti šimtus stokojančiųjų.

Ir nors antrąją „Caritas“ organizaciją, veikiančią Šv. Kazimiero parapijoje (keista, kad viename mieste yra dvi „Caritas“ organizacijos), jau keletą metų iš eilės stipriai finansuoja miesto savivaldybė (Socialinės paramos skyriaus specialistės Dalios Koriaginienės duomenimis, šiemet šiai NVO skirta vienuolika tūkstančių litų), visgi alytiškių traukos centru tampa Šv. Angelų sargų parapijos „Caritas“.

Vis didesnio populiarumo sulaukia ir sekmadieninė programėlė „Viltis“. Kiekvieną sekmadienį, po jaunimo pamaldų, susirenka „Caritas“ valdose pasimelsti, aptarti tos dienos evangeliją, Dievo žodį, pasivaišinti, pabendrauti, išsiaiškinti bei pasitikrinti savo abejones su diakonu Sauliumi ir mokytoja Ramute. Tokiuose renginiuose dalyvauja per 20 šeimų.

Sekmadieninių „Vilties“ užsiėmimų laukia kelios dešimtys vargingai gyvenančių šeimų

Aldona KUDZIENĖ

„Caritas“ archyvo nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija