Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sukaktuvininkas spaudos pasaulyje

Susipažinti su „XXI amžiumi“ teko dar išeivijoje gyvenant, o nuo grįžimo dienos į tėvynę 1991 metais esu laikraščio prenumeruotoja ir dėmesinga skaitytoja.

Skaitau daug spaudos, bet negalėčiau pasakyti, kad įvairios, nes visi dienraščiai Lietuvoje turi bendrą bruožą – atiduodamas didžiausias dėmesys gyvenimo bjaurasties ryškinimui, lyg doro gyvenimo Lietuvoje išvis nebūtų. Pirmieji puslapiai dienraščiuose šaukte šaukia, prašo dėmesio žmogžudystėms, išprievartavimams. Sugyventinių alkoholinio gyvenimo vakaronėms su siaubingomis pasekmėmis ir detaliu įvykių aprašymu –nuo kirvio smūgio iki paskutinio kraujo lašo. Visa tai sukelia pasibjaurėjimą ir nemalonų jausmą ir gyvenimu Lietuvoje, ir dienraščiais, ir „košmaru“, vykstančiu Vyriausybėje.


Tarsi gaivi šaltinio versmė

Esu „XXI amžiaus“ skaitytojas ir jo platinimo žadintojas nuo pat pirmojo numerio pasirodymo. Dar rodos taip neseniai – 2000-aisiais – sveikinome redakcijos bendruomenę mažojo jubiliejaus – dešimtmečio – sukakties proga. Pasveikinti su leidybos penkiolikos metų sukakties proga jau pavėlavau. Tad priimkite dabar mano nuoširdžiausius sveikinimus ir prasmingiausius linkėjimus. Jums skirtų sveikinimų ir linkėjimų glėbį papuošiu žiedų puokšte iš Suvalkijos lygumų, subrandinta saulėtų ir šiltų rudens dienų, surinktų iš gimtosios Suvalkijos sodžių darželių ir laukų. Šioje pagarbos ir dėkingumo žiedų puokštėje atraskite ne tik mano, mano artimųjų, bet ir gerųjų draugų bei rėmėjų solidarumo ir dėkingumo bei broliškos vienminčių meilės jausmus. Šių žiedų puokštę noriu praturtinti ir dvasiniais atodūsiais, meldžiant Gerąjį Dievą, užtariant šv. Pranciškui Salezui, žurnalistų globėjui, Dievo Motinai Marijai, Krikščionių Pagalbai, jums gausios palaimos, dvasios ir kūno stiprybės, neišsenkančios energijos ir ryžto bei kūrybinės išminties.


Negailėkime informacijos

Dažnai per atlaidus bažnyčioje renkamos aukos. Dalis tikinčiųjų, dažnai nežinodami, kokiems tikslams jos renkamos, tik nenorėdami iš kitų išsiskirti menką pinigėlį duoda. Informacijos reikšmė yra didelė. Aleksandravėlės Šv. Pranciškaus Serafiškojo parapija savo kunigo neturi . Ją aptarnauja Obelių parapijos klebonas kun. Juozapas Kuodis. Jis visada, prieš renkant aukas, tikintiesiems praneša, kam surinkti pinigai bus naudojami.


Ar apie tokią Lietuvą galvojome?

Netvarka kaip rūdys kiekvieną dieną graužia Lietuvą. Vis mažiau žmonių joje lieka. Lietuviai išsivaikšto po pasaulį. Vargu ar bent dešimta dalis jų grįš.

Spauda, radijas, televizija kasdien praneša: rasti dešimtys lavonų – nužudyti, pasikorę, prigėrę, žuvę liepsnose, statybose, autoavarijose. Tų nelaimių palydovas ir priežastis – alkoholis. Sulaikomos gaujos, vogusios automobilius, krausčiusios butus, plėšusios ir žudžiusios vienkiemiuose senukus. Septyniolikamečio vadovaujama apgirtusių dvylikamečių gauja griovė, daužė kapinėse paminklus. Kiekvieną dieną skelbiama apie išprievartautas nepilnametes, dingsta merginos, moterys – įsitempia jas gatvėje, kelyje į automobilį. Vienų randa apirusius kūnus, kitos lieka gyvos ir sugeba pabėgti iš sekso industrijos nelaisvės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija