Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sukaktuvininkas spaudos pasaulyje

Susipažinti su „XXI amžiumi“ teko dar išeivijoje gyvenant, o nuo grįžimo dienos į tėvynę 1991 metais esu laikraščio prenumeruotoja ir dėmesinga skaitytoja.

Skaitau daug spaudos, bet negalėčiau pasakyti, kad įvairios, nes visi dienraščiai Lietuvoje turi bendrą bruožą – atiduodamas didžiausias dėmesys gyvenimo bjaurasties ryškinimui, lyg doro gyvenimo Lietuvoje išvis nebūtų. Pirmieji puslapiai dienraščiuose šaukte šaukia, prašo dėmesio žmogžudystėms, išprievartavimams. Sugyventinių alkoholinio gyvenimo vakaronėms su siaubingomis pasekmėmis ir detaliu įvykių aprašymu –nuo kirvio smūgio iki paskutinio kraujo lašo. Visa tai sukelia pasibjaurėjimą ir nemalonų jausmą ir gyvenimu Lietuvoje, ir dienraščiais, ir „košmaru“, vykstančiu Vyriausybėje.

„XXI amžius„ bjaurasčių neliečia, pateikia gėrio kupinus gyvenimo reiškinius, aprašo Bažnyčios gyvenimą ir jos žmonių veiklą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje (tai sužinome Mindaugo Buikos dėka). Plačiai apžvelgiamas visuomeninis, kultūrinis ir politinis gyvenimas Lietuvoje (labai vaizdžios Petro Katino politinio ir partinio gyvenimo apžvalgos ir komentarai). Visiems krikščioniškos pasaulėžiūros žmonėms „XXI amžius“ padeda susidaryti teisingą nuomonę apie esamą politinę padėtį Lietuvoje. Daug politikos ir partijų padėties niuansų yra ir laikraščio priede „Horizontai“.

Mano nuomone, tikinčiųjų visuomenės „premjerai“ (dvasininkai) turėtų rasti vietos ir laiko savo pamoksluose taip pat ir tautinio sąmoningumo bei pilietiškumo ugdymui, jie turi kalbėti apie sąmoningumo reikšmę ir tautai, ir Katalikų Bažnyčiai. Malda ir darbas juk stebuklus daro.

Tad, sveikindama „XXI amžių“, kaip krikščioniškos, katalikiškos spaudos atstovą, visgi likau apnikta kasdien matomų nemoralių veiksmų, kenkiančių mūsų valstybės gerovei ir įvaizdžiui, todėl ir įtraukiau juos net į patį sveikinimą.

Sveikindama visus redakcijos darbuotojus laikraščio 15 metų proga, linkiu visiems daug sėkmės, Dievo palaimos ir sulaukti Spaudos ir radijo rėmimo fondo finansinės paramos (kurios niekada negauna). Ir stiprybės, dvasinės stiprybės dirbant šį (menkai mokamą) aukos darbą. Krikščionių dvasia pristatykite tikrąją tiesą, ji ypač reikalinga šiuo metu Lietuvoje.

Linkėdama gražios sėkmės ir gausesnio katalikiškos visuomenės dėmesio „XXI amžiui“, paremiu laikraštį „našlės skatiku“.

Jadvyga DAMUŠIENĖ

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija