Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Negailėkime informacijos

Dažnai per atlaidus bažnyčioje renkamos aukos. Dalis tikinčiųjų, dažnai nežinodami, kokiems tikslams jos renkamos, tik nenorėdami iš kitų išsiskirti menką pinigėlį duoda. Informacijos reikšmė yra didelė. Aleksandravėlės Šv. Pranciškaus Serafiškojo parapija savo kunigo neturi . Ją aptarnauja Obelių parapijos klebonas kun. Juozapas Kuodis. Jis visada, prieš renkant aukas, tikintiesiems praneša, kam surinkti pinigai bus naudojami.

Prieš kelerius metus būdavo pasakoma, kad šventoriuje esantis Misijų kryžius labai senas ir gali nuvirsti, todėl jį reikia atstatyti. Žmonių aukos buvo gausios. Kitais metais per Švč. Mergelės Marijos Guodėjos atlaidus klebonas kun. J.Kuodis atstatytą kryžių šventino. Tikintieji kartu su klebonu pasimeldė prašydami Dievo palaimos parapijiečiams, tėvynei ir visam kraštui.

Klebonas, atsižvelgdamas į tai, kad per atlaidus prie bažnyčios durų ir šventoriuje kunigo balsas mažai ar visai negirdimas, parapijiečiams vėl aiškina, kad už surinktas aukas bus įrengtas garsiakalbis. Šiemet į Švč. M.Marijos Guodėjos atlaidus atvykę tikintieji buvo patenkinti, kad ir bažnyčioje, ir šventoriuje kunigo balsą girdėjo gerai. Ypač tuo džiaugėsi silpnesnės sveikatos žmonės, kurie bažnyčioje negali būti ilgai. Dabar remontuojami vargonai ir norima, kad per Visų Šventųjų dieną jie sugaustų. Vargonų remontas kainuos 15 tūkstančių litų. Klebono kun. J.Kuodžio didžiausias rūpestis – kad juos laiku suremontuotų.

Neseniai Švč. Mergelės Marijos pagerbti ir prašyti jos pagalbos į Imbradą prie Ilgio ežero suvažiavo daug žmonių. Čia rengiamasi statyti koplyčią, aišku, tam reikia pinigų. Klebonas išsamiai paaiškino, kiek aukų jau surinkta ir kiek dar trūksta. Beveik visi susirinkusieji aukojo. Gal po metų kitų koplyčioje bus laikomos pamaldos.

Kai kuriose parapijose teko girdėti, kad parapijiečiai mažai aukoja, nors aukos yra visur labai reikalingos. Gaila, kad tikintieji ne visada žino, kam jos renkamos, nes dažnai jokios informacijos nėra. Seniau, prisimenu, prie Aušros Vartų daug senų neįgalių žmonių išmaldos prašydavo. Tikintieji, duodami jiems nors menką pinigėlį ir už mirusiuosius prašydami pasimelsti, visada jų vardus pasakydavo. Ypač tai buvo įprasta pas lenkus, nors elgetaujantieji tuos vardus užmiršdavo. Šiais laikais už mirusiuosius šv. Mišias aukojant jų vardai minimi.

Atkurtosios nepriklausomybės laikais mūsų bažnyčioms daug ko trūksta. Tikinčiųjų gretos mažėja. Daug jaunų žmonių išvažiuoja užsienin. Senesni vienas po kito Amžinybėn išeina. Dalis žmonių alkoholio liūne skęsta ar į turtą visą dėmesį kreipia ir nuo tikėjimo kelio nusišalina. Tikinčiųjų pareiga yra ne tik į bažnyčią eiti, bet ir jai padėti. Bažnyčios penktame įsakyme sakoma: „Padėk išlaikyti savo bažnyčią ir jos tarnus“. Į ją daugiausia susirenka ne verslininkai, turtuoliai, bet iš savo uždarbio ar pensijos gyvenantys tikintieji.

„XXI amžiaus“ skaitytojai mato, kad jo tiražas pagal gyventojų skaičių yra labai mažas – vos 5500. (Rajonuose leidžiami laikraščiai skaitytojų turi daugiau.) Tačiau „XXI amžius“ yra labai turiningas ir populiarus, rašo apie Bažnyčios, parapijų naujienas, atskleidžia kasdienio gyvenimo negeroves ir kt. Pati svarbiausia priežastis, kad mažai skaitytojų, – brangokai kainuoja, bet ir visi laikraščiai nepigūs. Ne visada padeda ir tai, kad per pamokslus kunigai primena užsiprenumeruoti „XXI amžių“. Priežastis – nėra žmonių, kurie jį platintų. Prie šio darbo galėtų prisidėti tikybos mokytojai, pastoracinė tarnyba. Visų tikslas – kad jaunimas būtų doras, tvirtos šeimos. „XXI amžiaus“ laikraštis kaip tik yra pagrindinis tų idėjų skleidėjas.

Jei tikybos mokytojai, pastoracinių tarybų nariai patys skaitytų ir nors po vieną du parapijiečius prikalbintų „XXI amžių“ prenumeruoti, šio laikraščio skaitytojų gretos žymiai padidėtų, ir jis būtų pigesnis. Gal per mėnesį penkiolika litų daugelis pensininkų rastų (užsiprenumeruoti bent penktadienio „XXI amžių“ kainuotų mažiau nei aštuoni litai). Šį turiningą laikraštį perskaičius kitaip šis gyvenimas atrodys, mes jausimės dvasiškai tvirtesni.

Rokiškio rajone leidžiamas laikraštis „Gimtasis Rokiškis“ ir jame tik antradienio numeryje yra puslapis „Atspindžiai“. Čia rašoma apie tikėjimo tiesas, spausdinami kunigų pasisakymai, yra daugiau panašių straipsnių. Šį laikraštį gavę daugelis pirmiausia „Atspindžių“ puslapį skaito. Jei rokiškėnai daugiau skaitytų ir „XXI amžių“, gal jo nebeužmirštų. Dabar daugelis nežino, kad toks laikraštis yra, nes jo pavadinimas – tai ne „Katalikų pasaulis“, „Lurdas“ ar seniau buvęs „Mūsų laikraštis“.

Mūsų gyvenime informacijos žodis didelę reikšmę turi, tik gaila, kad daug kas nesugeba to įvertinti. „XXI amžius“ yra daug vertingesnis už tuos laikraščius, kurie šalyje prenumeratorių skaičiumi pirmauja. Jame atskleidžiamos mūsų gyvenimo ateities perspektyvos, kurios mums ypač reikalingos, jis aiškiai parodo, kokiais principais turi remtis šiuolaikinis žmogus.

Jonas TALUTIS

Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija