Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Trijų menų vakaras

Bronius VERTELKA

Liuda Jonušienė
pasirašo Tilės Vakarės slapyvardžiu

Naujojo Tilės Vakarės romano „Bimsas“ pristatymas vyko neseniai duris atvėrusiame Panevėžio pramogų ir prekybos centre „ Babilonas“. Į šventę prie fontano pakvietė jame įsikūręs J.Masiulio knygynas „Mažasis princas“, kuris sugebėjo čia surengti literatūros, muzikos ir videomeno vakarą „ Čia ir dabar“. Kartu tai buvo nuostabi proga menininkams, kūrėjams išsipasakoti, parodyti, jog filmuojama, rašoma, dainuojama ne vien sau.

Panevėžys negali pasigirti rašytojo darbui rimtai atsidėjusiųjų gausa.Tokius suskaičiuoti neprireiktų nė vienos rankos pirštų. Nelaimingas atsitikimas nutraukė trapų talentingos poetės ir žurnalistės Elenos Mezginaitės gyvybės siūlą. Iš Aukštaitijos sostinės padangės kažkur pradingo gabus poetas Bronius Ribokas.

Ne visi žino, jog Tilės Vakarės slapyvardžiu rašo žurnalistė Liuda Jonušienė. Skaitytojai turėjo galimybę įsidėmėti jos šiltus ir išsamius straipsnius miesto ir respublikinėje spaudoje. Žurnalistė jais sugebėjo pasakyti tiek, kam retai tai duota. Ji ne protokolavo įvykius, bet su nuoširdžia meile apie juos papasakojo . Panevėžietė visa širdimi priėmė Sąjūdį, ją jaudino laisvėjančioje Lietuvoje vykstantys procesai. Skaudžiai išgyveno, jeigu į priekį lindo persivertėliai ir prisitaikėliai. Ne savo valia tapusi laisvai samdoma redaktore, L.Jonušienė nepaliko Panevėžio, bet gyveno jo kasdienybe.

Įsimintinas jos romanas „ Išnara“. Tai knyga apie žurnalistiką, apie pašaliniam žmogui jos nematomas gelmes, kartais skaidrius, bet dažniausiai drumstus nuo žiniasklaidos malūno rato tekančius vandenis. „Išnaroje“ daug atvirų, dėmesio vertų pamąstymų, kurie į priekį sugeba išstumti pagrindinį motyvą: būtina visur išlikti žmogumi. Iš trumpų istorijėlių meistriškai ir stropiai sudėto kūrinio ištrauką vakaro metu skaitė jo autorė.

L.Jonušienė savo antrąjį romaną „ Bimsas“ vertino kaip kūrinį apie kylančius konfliktus su aplinka ir pačiu savimi. Pagrindinis knygos herojus – labai sudėtinga asmenybė, kuri bent trejetą kartų žudosi ir visus juos jam pasiseka. Autorė „Bimsą“ siūlė perskaityti tiems, kuriems kyla panašių minčių. Kartu ji pripažino, jog realiame gyvenime to nepasitaiko. L.Jonušienė irgi skaitė „Bimso“ ištrauką.

Mintis nuosekliai mezgusi L.Jonušienė nudžiugino, jog, po dviejų romanų, tikriausiai jai pavyks parengti ir savo poezijos knygą. Eiliuotos kūrybos ji pateikė jau vakaro metu. Įdomu dar ir tai , jog kelią į literatūrą skinasi L.Jonušienės dukra, sugebėjusi pateikti romaną jaunimui. Ji jau prisėda prie savo antro tokio kūrinio.

Prie fontano „Babilone“ vykusiame trijų menų vakare dainavo aktorius Vytautas Kupšys, kuris yra pažįstamas iš J.Miltinio dramos teatro spektaklių. Šį pavasarį panevėžietis tapo žinomas ir kaip kompozitorius bei dainų atlikėjas. Be to, V.Kupšys režisuoja, dirba su vaikais, rašo jiems pjeses. Netrukus turėtų pasirodyti jo tokios kūrybos knyga.

Jonas Čergelis rodė savo darbus. Apie 30 metų videomenininkas filmuoja, fiksuodamas miesto gyvenimą, kuria dokumentinius videofilmus, televizijos laidas.

Vakariniame miesto pakraštyje vykęs trijų menų vakaras sulaukė nemenko dėmesio. Į jį buvo užsukęs Panevėžio meras Vitas Matuzas. Kartu čia surengtas toks pirmasis renginys buvo kaip ir iššūkis miesto centrui, jog ne vien ten gali virti kultūra.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija