Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ragino tapti organų donorais

Žmonės pasirašo sutikimus
po mirties tapti organų donorais

Minint Tarptautinę organų donorystės dieną, spalio 14-ąją, prezidentas Valdas Adamkus laiške Lietuvos žmonėms ragino nelikti abejingiems donorystės idėjoms ir rasti laiko donoro kortelei užpildyti bei apie tai pasikalbėti su savo artimaisiais. Šalies vadovas Lietuvos žmones ragino šią dieną su dėkingumu prisiminti asmenis, kurių valia laukusieji transplantacijos pradeda gyvenimą iš naujo, linki vilties tiems, kurie dar laukia operacijos. „Labai norėčiau, kad Lietuva neliktų šių procesų nuošalyje. Kiekvieno iš mūsų išėjimas į Amžinybę kažkam gali tapti grįžimu į gyvenimą. Kiekvieno iš mūsų akys ir širdis gali tarnauti kitam žmogui, šiandien baimingoje nežinioje laukiančiam savo ateities“, – rašoma V. Adamkaus laiške. Valstybės vadovas primena, kad organų donorystę remia beveik visų religijų atstovai, taip pat ir krikščionybė, tačiau Lietuvoje, kur dauguma žmonių laiko save krikščionimis, organų ir audinių poreikis vis dar smarkiai viršija donorų skaičių. V.Adamkus laiške Lietuvos žmonėms dėkoja tiems, kurie jau šiandien yra išreiškę savo valią ir pasirašę donorų korteles, bei donorų artimiesiems, kurie itin skaudžią valandą rado jėgų padėti tiems, kurie dar gali išgyventi. Prezidentas padėkojo ir transplantacijos operacijas atliekantiems gydytojams.

Šeštadienį nefrologinių ligonių asociacija „Gyvastis“ Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus ir Vilkaviškio centrinėse aikštėse pasakojo žmonėms apie organų donorystę ir kvietė patvirtinti užpildytus prašymus-sutikimus po mirties tapti organų donorais.

Dvi dienas trukusiose Organų donorystės ir transplantacijos dienos renginiuose pagerbti organų donorai ir gydytojai, prisidėję prie žmonių gyvybių gelbėjimo. Sekmadienį už donorus, kurie dovanojo sunkiai sergantiems ligoniams antrą gyvenimą, buvo meldžiamasi Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.

Nacionalinio organų transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje transplantacijų laukia per 600 žmonių. Sutikimus po mirties ligoniams paaukoti savo organus ar audinius yra pareiškę per penkis tūkstančius mūsų šalies gyventojų. Medikų patirtis rodo, jog nelaimės atveju, jei žmogus nebuvo pasirašęs sutikimo dovanoti savo audinius ir organus, apsisprendimo dėl donorystės našta užgriūva artimuosius. Jie dažnai nežino mirusiojo valios, o kartais dėl patirto streso nesugeba priimti sprendimo. Turint donoro kortelę, artimiesiems liktų tik pritarti mirusiojo apsisprendimui, primena gydytojai.

Siekiant padėti ligoniams, kuriems tik transplantacija leistų vėl patirti gyvenimo pilnatvę, Nacionalinis organų transplantacijos biuras kartu su nefrologinių pacientų asociacijomis pradėjo rengti donorystės propagavimo akcijas. Po Lietuvos miestus donorystės autobusu važinėjantys specialistai dalija žmonėms lankstinukus su atsakymais į dažniausiai užduodamus klausimus, kviečia užpildyti sutikimus po mirties tapti audinių ir organų donorais.

Pagal Eltą

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija