Atnaujintas 2005 spalio 21 d.
Nr.79
(1380)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Reikia daugiau galių rūpinantis neįgaliaisiais

Prezidentas Valdas Adamkus
su žmona Alma lankosi Skuodo
neįgaliųjų dienos veiklos centre
Džojos Gundos Barysaitės
(ELTA) nuotrauka

Savivaldybėms turėtų būti suteikta daugiau galių panaudoti socialinėms paslaugoms skiriamas lėšas, tvirtina prezidentas Valdas Adamkus.

Antradienį lankydamasis Plungės rajone veikiančiame Stonaičių pensionate Prezidentas atsakingas šalies institucijas paragino sudaryti kuo geresnes sąlygas neįgaliesiems grįžti į visuomenę ir pradėti visavertį gyvenimą. Tai daryti jis siūlo suteikiant savivaldybėms daugiau galių skirstant socialinėms paslaugoms skiriamas lėšas. „To siekiant savivaldybėms turėtų būti suteikiama daugiau galių prasmingai naudoti skiriamas lėšas, nes vietos bendruomenės daug geriau žinotų, kaip turimas lėšas panaudoti siekiant žmones su lengva negalia sugrąžinti į visavertį gyvenimą“, – teigė V. Adamkus.

Apsilankymo pensionate metu Lietuvos vadovas pabrėžė, kad tik prasmingas socialinėms paslaugoms skiriamų lėšų panaudojimas gali duoti laukiamus rezultatus. V.Adamkus teigė, jog dalis šiuo metu pensionate prieglobstį atradusių žmonių su negalia galėtų sėkmingai integruotis į visuomenę ir gyventi savarankiško gyvenimo bei nakvynės namuose. Prezidento nuomone, Seimas, svarstydamas jau pateiktą Socialinių paslaugų įstatymo projektą, turėtų į tai atsižvelgti ir įstatymu įtvirtinti labiausiai pažeidžiamoms žmonių grupėms palankias nuostatas.

Šalies vadovo nuomonei pritarė Stonaičių pensionato vadovybė ir darbuotojai, paaiškinę, kad net apie 20 procentų iš 200 šiuo metu pensionate gyvenančių asmenų, tinkamai prižiūrimi, galėtų sėkmingai įsikurti Plungės mieste ar mažesnėse vietovėse įrengtuose namuose ir integruotis į visuomenę. Jie taip pat pastebėjo, kad, sumažinus pensionato globotinių skaičių, pastebimai pagerėtų žmonėms su sunkia negalia teikiamų paslaugų kokybė. V.Adamkus buvo informuotas, kad šiuo metu įgyvendinti tokius pokyčius Plungės savivaldybė galimybių neturi.

Prezidentas ketina skirti ypatingą dėmesį socialinių paslaugų finansavimui 2006 metų biudžete. Tai jis pabrėžė antradienį lankydamasis Skuode, paslaugas neįgaliems žmonėms teikiančiose įstaigose. „Atsižvelgdamas į biudžeto išgales, ketinu ypatingą dėmesį skirti socialinių paslaugų, tarp jų ir paslaugų neįgaliesiems, finansavimui“, – sakė V. Adamkus.

Skuodo vaikų lopšelio-darželio specialaus poreikio vaikų ugdymo grupėse apsilankę šalies vadovas su žmona Alma pasidžiaugė, kad šiame darželyje vaikams su negalia yra sudarytos visos sąlygos augti kartu su kitais vaikais ir pamažu integruotis į visuomenę, taip pat pabrėžė, kad būtina kurti darbo vietas neįgaliesiems ir taip mažinti jų socialinę atskirtį.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija