Atnaujintas 2005 spalio 28 d.
Nr.81
(1382)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prisimintas pirmasis Panevėžio vyskupas

Pirmojo Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko, vieno iškiliausių XX amžiaus lietuvių tautos sūnų, gimimo 130-osioms metinėms pažymėti skirtos šv. Mišios vyko Kristaus Karaliaus Katedroje spalio 20–ąją. Paprasta diena joms buvo parinkta todėl, kad čia galėtų dalyvauti visi vyskupijos kunigai ir diakonai. Kartu tai buvo maldų už kunigų šventėjimą diena. Šv. Mišiose Katedroje dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, iš Kauno atvykęs vyskupas emeritas Juozas Preikšas ir Telšių vyskupas Jonas Boruta.


Paminėjo buvusio klebono mirties metines

Spalio 8 dieną daug parapijiečių rinkosi į bažnyčią. Čia buvo minimos kun. dr. Pijaus Čižausko penktosios mirties metinės. Kunigas Jonavoje išdirbo 40 metų. Buvo aršiausi sovietinio ateizmo siautėjimo metai. Teko remontuoti bažnyčią, o pinigų nuolat trūko. Miestas per karą beveik visiškai sudegęs, likę tik pakraščiai. Gyventojai kūrėsi, statėsi namelius ir tik nedidelę auką galėjo skirti bažnyčiai. Kiek kartų klebonui teko laviruoti, aiškintis, dažnai ir pakovoti dėl bažnyčios išlikimo, nes ne kartą ėjo komisijos, gąsdino, grasino ją uždarysią, mat Jonavai reikėjo salės bolševikų agitacijai. Gal būtų ir uždarę, bet trukdė bokštai. Keikė kun. Petrą Vaitiekūną, kuris juos 1934 -1935 metais pagal architekto Reisono projektą pristatė. Siūlė pinigų, ieškojo, kas juos nuverstų, bet tokių Jonavoje neatsirado.


Ir matomas, ir tarsi nematomas

A†A kun. jubil. Antanas Jurgutis (1914 – 1942 – 2005)

Kun. Antanas Jurgutis

Rugsėjo 9 dieną po sunkios ligos Kaune mirė Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) parapijos altaristas kun. Antanas Jurgutis. Laidojimo apeigose dalyvavo vyskupas Jonas Ivanauskas. Koncelebravo gausus kunigų būrys. Kun. A.Jurgutis palaidotas Šančių bažnyčios šventoriuje. Paskutinį atsisveikinimo žodį tarė velionio bendrakursis kun. Vaclovas Aleksandravičius.


Žuvo Šalčininkų vikaras

A†A kun. Juzef Švabovič (1978-2003-2005)

Kun. Juzef Švabovič

Rugsėjo 4 dieną, apie 23 val., autoavarijoje žuvo Vilniaus arkivyskupijos Šalčininkų parapijos vikaras kun. Juzef Švabovič. Tai skaudi netektis, nes vos prieš penkis mėnesius teko palaidoti taip pat autoavarijoje žuvusį kartu su kunigu Juzefu į kunigus įšventintą, tais pačiais metais ir tą patį mėnesį gimusį Šalčininkų vikarą kun. Janušą Andruškevič.


Didvyriams atminti

Mons. Alfonsas SVARINSKAS,

Lietuvos partizanų kapelionas

Pašventino paminklus

Didžiosios Kovos apygardos partizanų Mūšios parke rugsėjo mėnesį buvo pašventinti trys paminklai. Pirmiausia – pats parkas, kuris pradėtas kurti 1993 m. liepos 14 d. Antras paminklas – tai kryžius buvusio JAV prezidento Ronaldo Reigano garbei, jo šventam atminimui. Šis žymus Amerikos vyras viešai ir atvirai prabilo apie Sovietų Sąjungą kaip blogio imperiją. Jis į aukščiausią JAV politikos lygį iškėlė sovietų politinių kalinių ir pavergtų tautų problemą. Taip pat pašventintas paminklas Vyčio apygardos penkiems partizanams broliams Katlioriams.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija