Atnaujintas 2005 spalio 28 d.
Nr.81
(1382)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilniaus Arkikatedros varpinę vėl puošia atnaujintas kryžius

Ant Vilniaus Katedros varpinės
sugrįžta restauruotas 300 lapelių
aukso folijos padengtas
trijų metrų skersmens kryžius
Vladimiro Gulevičiaus (ELTA) nuotrauka

Vilniaus Arkikatedros varpinei sugrąžintas restauruotas 300 lapelių aukso folijos padengtas trijų metrų skersmens kryžius.

„Atnaujintas, paauksuotas ir kupoliukas, ant kurio buvo pritvirtintas kryžius. Jau matyti ir naujai vario skarda uždengtas varpinės viršus. Nuėmus pastolius visu gražumu suspindės miestiečių ir sostinės svečių susitikimo širdis - mūsų katedros varpinė“, - džiaugėsi Arkikatedros administratorius kun. Ričardas Doveika.

Varpinės avarinei būklei likviduoti sostinės savivaldybė skyrė 100 tūkstančių litų. Pažeistos visą viršutinę kryžiaus dalį laikiusiuos medinės sijos ir konstrukcijos bei visa jo metalinė dalis buvo restauruota Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnybos Amatų centre.

Restauravimo darbams vadovaujantis Rimantas Bagdonas sakė, jog 30 metų neremontuotas kryžius ir laikrodžio ciferblatai buvo gerokai pažeisti erozijos. „Labiausiai paukščiai snapais ir nagais pažeidė kryžių laikantį kupolą. Atkurti, auksuoti surūdijusias ir pažeistas detales teko du mėnesius“, - pasakojo R. Bagdonas. Pasak restauratoriaus, tiek pat, jei ne ilgiau, užtruks ir varpinės laikrodžių ciferblatų atnaujinimo darbai, kuriuos tikimasi užbaigti tik po Kalėdų.

„Kol atnaujinami ir restauruojami varpinės laikrodžio ciferblatai, laiką „skaičiuoja“ ir „muša“ kompiuterinė sistema. Tikiuosi, baigus šiuos darbus, atsiras lėšų ir tolimesniems varpinės remonto darbams, kuriems reikėtų dar apie 400 tūkst. litų“, - sakė Arkikatedros administratorius kun. R.Doveika.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija