Atnaujintas 2005 lapkričio 4 d.
Nr.83
(1384)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ne paneigia, o patvirtina

Dažnai girdime teigiant, kad įvairių religijų buvimas paneigia Dievo, antgamtinio pasaulio buvimą. Jei būtų vienas Dievas, būtų ir viena religija, Jį išpažįstanti. Man atrodo, kad įvairių religijų buvimas – tai savotiška demokratija, kuri kaip tik patvirtina, jog yra Dievas. Kaip įvairios skirtingos kalbos nepaneigia daikto, veikimo, būdo ir t.t. buvimo, taip įvairios religijos ne paneigia, o tik patvirtina antgamtiškumą, Dievo buvimą. Pavyzdžiui, galima tą patį daiktą ar reiškinį įvairiomis kalbomis pavadinti skirtingais vardais, bet pats daiktas išlieka toks pats.

Tas pats ir su religijomis. Kaip įvairiomis kalbomis reiškiamas žmonių bendravimas, taip įvairiomis religijomis reiškiamas antgamtiškumas, Dievo, kurį pavadina Apvaizdos, Praamžiaus, Jahovos ar kitais vardais, buvimas. Dievas yra, Jį pripažįsta žmonija, tik skirtingai. Jį garbina, prašo pagalbos, Jį supranta savo protu, siela, intuicija. Religijų gausumas ne paneigia antgamtinį pasaulio egzistavimą, o patvirtina dieviškumą, Jo galybę, paslaptingumą. Anksčiau buvo manoma, jog Dievą galima garbinti tik malda, giesme, o dabar dar Jį garbina, Jo maldauja, Jam dėkoja ir šokiu, muzika. Kaip kas sugeba, taip Jį garbina.

Taip viso pasaulio religijos, žmonės pripažįsta Dievą. Tik katalikų tikėjimas, kurį mes geriausiai pažįstame, nes esame katalikai, tiksliausiai ir geriausiai išreiškia Dievo buvimą, Jo pripažinimą, ir artimiausias kelias Jį surasti, Jį garbinti, gauti iš Jo malonių, Jį geriausiai pažinti yra tarnavimas Jam.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija