Atnaujintas 2005 lapkričio 4 d.
Nr.83
(1384)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mirusieji primena, kad ir mūsų žemiškoji kelionė suka pabaigos link

Sostinės Antakalnio kapinėse
kardinolas Audrys Juozas Bačkis
aukojo šv. Mišias už visus mirusiuosius
Olgos Posaškovos (ELTA) nuotrauka

Mes galime padėti mirusiems, kurie tebėra nuskaistinimo vietoje, o jie primena mums, gyviesiems, kad ir mūsų žemiškoji kelionė, kad ir kokia ilga dar atrodytų, iš tiesų suka pabaigos link, antradienį sostinės Antakalnio kapinėse aukotose šv. Mišiose už visus mirusiuosius sakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. „Viso pasaulio tikintieji šiandien prisimena į Amžinybę iškeliavusius savo brolius ir seseris. Šiomis dienomis ypatingu būdu vyksta keliaujančios ir kenčiančios Bažnyčios susitikimas, sustiprinama bendrystė, besireiškianti mirusiųjų prisiminimu ir malda už tuos, kuriems dar jos reikia, kurie dar nėra nusivalę žemiškos kelionės dulkių ir kenčia skaistykloje. Drauge tai mirusiųjų priminimas čia esantiems, kad ir mes netrukus išeisime tuo pačiu keliu pas Amžinybės Viešpatį, – kalbėjo kardinolas. Pasak jo, Antakalnio kapinės priglaudė įvairių tautų, įvairių ideologijų, įvairių tikėjimų žmonių palaikus. – Kapų karalijoje nėra vadų ir pavaldinių. Tie, kurie čia ilsisi, teturi tik vieną Viešpatį. Nuo jų akių jau nuimtas šydas, dengęs Viešpaties veidą. Visų jų laimė arba kančia yra rankose Dievo, kurį jau susitiko ir pažino. Jie patys jau nieko negali pakeisti savo likimo istorijoje. Todėl taip svarbi yra mūsų bendrystė su mirusiaisiais“, - pabrėžė kardinolas pridurdamas, kad Amžinybė nėra loterijos bilietas arba iš anksto nulemta vieta. Žmogaus laisvei suteikta teisė pasirinkti amžiną laimę arba amžiną kančią.

Vis dėlto, ganytojo žodžiais, šių dienų žmogus nenori mąstyti apie mirtį ir amžinybę. Daug dalykų atitraukia jo dėmesį nuo egzistencinių klausimų. Žmogus nenori žinoti tiesos, nes ją patyrus, reiks jos laikytis, pagal ją gyventi, o tai nėra lengva ir patogu, nes reikalauja pastangų. Kad neliktų laiko mąstyti apie amžinuosius dalykus, stengiamasi sukurti daugybę pasakų, atitraukti žmogaus protą ir apgauti sąžinę laikinais dalykais. „Evangelijoje Jėzus sako, kad mūsų Amžinybę lems mūsų darbai. Įsidėmėkime: ne mūsų žodžiai, mūsų ketinimai, bet - darbai!“, - pabrėžė kardinolas A.J.Bačkis, pridurdamas, kad susitikimas su Amžinybės Viešpačiu prasideda jau dabar. Pasak jo, Jėzus susitapatina su kiekvienu, kuriam reikia meilės ir gailestingumo: alkanu, trokštančiu, keleiviu, nuogu, ligoniu, kaliniu. Gailestingoji Dievo meilė trokšta būti parodyta žmonėms per žmones.

„Dievas kiekvieną žmogų, kiekvieno sąžinę ragina atsigręžti į kito kančią, skausmą, poreikius. Tai gali būti maži kasdieniai darbeliai, su meile atlikti mūsų namiškiams arba pažįstamiems. Tačiau tai yra ir dideli gailestingumo darbai, kuriuos nuveikia Dievo meilės paliesti asmenys - tokie, kaip Motina Teresė bei jos seserys, visą savo gyvenimą paskyrusios mažinti žmogaus kančią, ginti žmogaus orumą ir atskleisti Dievo gailestingumą“, – kalbėjo ganytojas.

Šv. Mišiose už visus mirusiuosius kardinolas apgailestavo, kad žmonėms tiek daug tenka girdėti apie besaikį turtų troškimą ir kaupimą, apie korupciją ir neteisingumą, kuris vieniems sukrauna turtus, o kitus visai nuskurdina. „Matome, kaip nesiskaitoma ne tik su teise, bet ir su sąžine, kai iš vargšo atimama paskutinė galimybė dorai užsidirbti pragyvenimui, o turtuoliai švaisto pinigus besaikiams malonumams. Kyla teisingas klausimas: ar iš viso yra teisingumas? Šios dienos evangelija atsako, kad jis yra ir kad kiekvienas netrukus jo sulauksime“, – sakė ganytojas. Pasak jo, šiandien nepopuliarūs pamokslai apie dangų ir pragarą. „Galima netikėti pragaru ir amžinu pasmerkimu, deja, tai nepadės jo išvengti, jeigu atmesime Dievo gailestingumą ir Jo siūlomą išganymą“, – priminė kardinolas, pabrėždamas, jog dabartis ir Amžinybė nėra du skirtingi gyvenimai.

„Mūsų Amžinybė jau prasidėjusi, ir tik žemiškojo gyvenimo baigmė priklauso nuo to, kaip mes gyvename ir ką pasirenkame. Todėl mirusiųjų minėjimo diena mums dar kartą primena, kad kai kuriems iš mūsų šios Vėlinės žemėje gali būti jau paskutinės. Kur bus mūsų vieta po jų? Šiandien dar turime laiko apie tai pamąstyti, tačiau po to, kai mūsų siela apleis kūną, jau bus per vėlu ir nieko negalėsime pakeisti“, – sakė dvasininkas.

Kardinolas ragino tikinčiuosius nebijoti mirties, bet jai gerai pasirengti, nes Viešpats žemiškąjį laiką ir laisvę skyrė tam, idant sąmoningai tiestume tikėjimo tiltą iš šio gyvenimo į kitą, kur jau iškeliavo daugybė mūsų artimųjų, draugų ir pažįstamų.

„Mirusiųjų minėjimo diena mums teprimena, kaip turime elgtis šioje žemėje, idant pasiektume laimingą amžinybę. Melsdamiesi už savo mirusius artimuosius, prašykime Dievą, kad Jis išmokytų mus teisingai gyventi“, – kvietė kardinolas A. J. Bačkis.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija