Atnaujintas 2005 lapkričio 4 d.
Nr.83
(1384)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Karmelitai – tai žmonės, kurie stengiasi įsiklausyti

Grupės „Kelionė“ vadovas
Gintaras Razgus atsisveikindamas
įteikia tėvui Benui Volbersui tradicinį
lietuviškos juodos duonos kepalą

Tėvai karmelitai iš Olandijos
su rekolekcijų dalyviais Palendriuose

Karmelitai nepamiršta savo bičiulių Lietuvoje ir retkarčiais vis atvyksta su jais susitikti. Net savaitę Šiauliuose viešėjo tėvas Tjeu Timermansas, atsakingas už karmelitų grįžimą į Lietuvą, bei Olandijos karmelitų provincijos provincijolas tėvas Benas Volbersas. Šiaulių vyskupijoje įsikūrusios karmelitų dvasingumo tarnybos nariai rūpinosi jų sutikimu, apgyvendinimu, organizavo susitikimus su tikinčiaisiais. Spalio 22 dieną susitikimas vyko Šiaulių vyskupijos katechetiniame centre. Tėvas B.Volbersas pristatė jo vadovaujamą karmelitų provinciją, kuri buvo įkurta 1295 metais. „Esam kontempliatyvūs broliai, bet kartu ir labai aktyvūs“, – sakė tėvas Benas ir pridūrė, kad labai svarbu yra ne tik pasiaukoti Viešpačiui, bet ir bendrauti, dalytis su žmonėmis. „Karmelitai – tai žmonės, kurie stengiasi įsiklausyti į žmones, dirbti tarp žmonių“, – sakė svečias. Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje tėvai karmelitai aukojo šv. Mišias. Giedojo Katedros grigališkojo vyrų choralo grupė, vadovaujama Dianos Astrauskienės.

Vėliau iš įvairiausių Lietuvos kampelių atvykę ištikimi karmelitų bičiuliai kartu su tėvais išvyko į Palendrius. Benediktinai maloniai visus priėmė svečių namuose. Kontempliatyviųjų vienuolių sukurta sakrali aplinka, pokalbiai su tėvais karmelitais ne tik atitolino kasdieninius rūpesčius, bet ir padėjo pajusti Dievo artumą ir meilę.

Popietinio mokymo metu tėvai karmelitai kalbėjo apie tai, kaip gyvenime suderinti darbą, kasdienius buitinius rūpesčius su noru gyventi karmelitiškai. Karmelitiškas gyvenimo būdas, pasak tėvo Tjeu, nėra traukimasis nuo gyvenimo, problemų, sunkumų. Atvirkščiai, žmogus įsitraukia į visaverčio gyvenimo sūkurį. Tačiau karmelitišką dvasingumą puoselėjantis žmogus kiekvieną situaciją, kiekvieną iškilusią problemą vertina Dievo realybėje. „Negalime bėgti, – sakė tėvas Tjeu, – bet visur turime ieškoti Dievo valios. Turime suprasti, kas vyksta, ir apmąstyti, kokią reikšmę tai turi mums, kokia šioje konkrečioje realybėje slypi Dievo valia“. Kontempliatyvi malda, tėvo teigimu, neturėtų būti atskirta nuo gyvenimo. „Ji yra mūsų realybė, mūsų indėlis į pasaulio keitimą“, – sakė vienuolis.

Vakare pasaulį giesmėmis „keitė“ krikščioniška grupė „Kelionė“, vadovaujama Gintaro Razgaus. Klausytojai negailėjo plojimų ir pagyrimo žodžių.

Sekmadienio rytas aušo kartu su broliais benediktinais šlovinant Viešpatį ryto maldomis. Šios dienos karmelitų mokymas buvo skirtas maldos gyvenimui. Svečiai iš Olandijos tikino, kad maldos gyvenimas nėra vien maldų kalbėjimas. „Atvirkščiai, tai žiūrėjimas į realybę ir tos realybės įvertinimas per mūsų santykį su Dievu“, – sakė tėvas Tjeu. Visas situacijas galime atnešti Dievo akivaizdon. Tačiau ne tam, kad lauktume konkretaus atsakymo, bet kad galėtume suprasti tą situaciją ir įžiūrėti Dievo valią joje. Dievas vykdo savo planą pačiu geriausiu būdu, ir mums kartais tik atrodo, kad jis pernelyg ilgas. Svečias iš Olandijos pabrėžė, kad Dievas nėra mus ištinkančių ligų priežastis, nėra tas, kuris sukelia problemas. Tačiau Dievas yra mūsų ligoje, mūsų skausme. Kai mes sergame, turime problemų, Dievas yra mūsų pusėje ir padeda mums rasti išeitį iš sunkios situacijos. „Vadinasi, ir tada, kai verkiame, ir tada, kai džiaugiamės, Dievas yra su mumis“, – sakė kun. T.Timermansas.

Susitikimų metu buvo kalbėta ir apie būsimus, galbūt reguliariais tapsiančius susitikimus. Rekolekcijų organizatorius Vidas Labanauskas dėkojo svečiams iš Olandijos, visus kvietė atvykti į vasarą vyksiančią karmelitų stovyklą.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija