Atnaujintas 2005 lapkričio 4 d.
Nr.83
(1384)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paminėtos 1957 metų Vėlinės Kaune

Grupė minėjimo dalyvių
prie paminklo „Žuvome už Tėvynę“

Žinomas šalies fotomenininkas Algimantas Žižiūnas, 1957 metų tragiškų Vėlinių Kaune dalyvis, iniciatyvinės grupės vardu sukvietė minėtų istorinių Vėlinių dalyvius, liudininkus. Pasidalyti savo prisiminimais susirinko nedaug dalyvių, nors apie renginį buvo paskelbta keliuose laikraščiuose ir per radiją.

A.Žižiūnas pateikė statistikos duomenų iš KGB archyvų. Pagal sovietinės vidaus reikalų ministerijos duomenis, buvo suimti 105 Vėlinių dalyviai. Pagal KGB duomenis, buvo teisiami 124 Vėlinių dalyviai. Visiems buvo taikomi straipsniai už chuliganizmą. Nuo penkiolikos parų iki trijų mėnesių arešto – tokie buvo sprendimai. Savo prisiminimus apie šias Vėlinės papasakojo kauniečiai Zigmas Tamakauskas, Ramutis Dirsė, A.Venskevičius, šių eilučių autorius, Rimantas Matulis, perskaitęs KGB Lietuvoje ataskaitą Lietuvos komunistų vadui A.Sniečkui. Joje pažymėta, kad mitinge Kaune, prie paminklo „Žuvome už Tėvynę“, esančiame miesto centrinėse kapinėse Vytauto prospekte (tuometinis Lenino prospektas), dalyvavo apie 2000 žmonių. Saugumo agentai buvo persirengę civiliais drabužiais, įsimaišę į minią. Juk miesto kapinėse buvo palaidota per 100 tūkstančių žmonių, ir žmonės, kurių artimieji palaidoti čia, rinkosi per Vėlines pagerbti artimųjų. Tuomet tai buvo tautos panteonas. Čia buvo legendinių Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno mauzoliejus, paminklas lietuvybės skleidėjui Vokietaičiui, čia amžinojo poilsio atgulė Lietuvos kariuomenės vadas Silvestras Žukauskas, stovėjo veikianti katalikų koplyčia, paminklas „Žuvome už Tėvynę“, kuris atstatytas tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ir t. t. Vėlai, jau sutemus, žmonės tiesiog spontaniškai iš šalikų susegė Lietuvos trispalvę, ir jaunuolis, palypėjęs ant paminklo, iškėlė ją ir sušuko: „Laisvę Lietuvai!“. Kur jis dabar, koks jo likimas? Gal kas žino to vaikino istoriją? Atsiliepkite, parašykite į „XXI amžiaus“ redakciją.

Kaune eisena ėjo Vytauto prospektu iki saugumo rūmų, toliau pro Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią Laisvės alėja iki A.Mickevičiaus gatvės. Čia dvi eilės kariškių, ginkluotų automatais „Kalašnikov“, sustabdė demonstrantus. Protestuotojai skandavo: „Laisvę Lietuvai!“, „Laisvę Vengrijai!“.

Po įspūdžių pasidalijimo, visi minėjimo dalyviai su gėlėmis ir žvakutėmis ėjo į buvusias miesto kapines prie paminklo „Žuvome už Tėvynę“. Nusilenkė didžiavyriams, jų atminimui, pasimeldė. Sovietiniai akibrokštai ir prievarta 1957 metais niekada nebus užmiršti...

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kaunas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija