Atnaujintas 2005 lapkričio 9 d.
Nr.84
(1385)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Uždaromi okupacijos laikų archyvai, kuriuose sudėta tautos kančia

Archyvai, kuriuose atsiskleidžia mūsų tautos kančios istorija, nors ir per okupantų prizmę, sandariai uždaromi nuo visuomenės. Tuo gali įsitikinti kiekvienas paprastas Lietuvos pilietis.

Tik kyla klausimas: nuo ko ir dėl ko uždaromi archyvai? Aišku, uždaromi nuo viešumos, nuo tautos, nuo piliečių, nuo žiniasklaidos. Uždaromi todėl, kad, neduok Dieve, žurnalistas nesužinotų, kad tas ar kitas valdžios veikėjas, užimantis aukštą postą, yra buvęs paprasčiausias sovietinio saugumo agentas, ne tik įskundinėjęs savo draugus, gimines, bendradarbius, bendraminčius, kaimynus, rašęs bjaurius „agentūrinius pranešimus“ apie juos arba apie tuos, kuriuos sekti nurodydavo KGB, bet ir tuo „pagerinęs“ savo gyvenimą: kas – paprasčiausia galimybe spekuliuoti (o už tokį nusikaltimą paprastas sovietinis pilietis būdavo labai greižtai baudžiamas), kas – patekti į aukštas pareigas.


Regentai ir gaspadoriai

Petras KATINAS

Praėjusį trečiadienį posėdžiavusi vadinamoji Politinė taryba, kurios posėdis buvo pavadintas išplėstiniu, nes jame dalyvavo ne tik keturių grupuočių, pasivadinusių partijomis, vadai, bet ir ministrų kabineto nariai, išrašė indulgenciją Tėvynės sąjungos „puolamam“ ir „šmeižiamam“ Premjerui. Taigi A.Brazausko „šmeižimas“, pasirodo, ir yra svarbiausias valstybinis klausimas, kurio neišsprendus ir valstybės neliks. Visos televizijos parodė to posėdžio pradžios reportažus. Jame, šalia nepažeidžiamojo, nenugriaunamojo ir „išteisinto“ A.Brazausko ir V.Uspaskicho, A.Paulausko bei K.Prunskienės, puikavosi garbingiausioje vietoje sėdintis ir paradui diriguojantis Premjero patarėjas, padarytas nekonstitucinio organo sekretoriumi, Juozas Bernatonis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija