Atnaujintas 2005 lapkričio 9 d.
Nr.84
(1385)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tautodailininkės darbai – galerijoje

Dailininkė Alfreda Marcinkienė
prie savo nunerto paveikslo
„Išėjo tėvelis į mišką...“

A.Marcinkienės rankdarbių
raštų margumėlis

Kauno M.K.Čiurlionio muziejaus galerijoje parodas surengti kviečiami talentingi lietuviško meno autoriai. Neseniai M.K.Čiurlionio muziejuje savo tekstilės darbų parodą surengė Alfreda Marcinkienė. Jau garbaus amžiaus menininkė gimė Kaune 1922 metais, baigė pradžios mokyklą, gimnaziją, vėliau mokėsi VDU Filologijos fakultete. Ištekėjo už buvusio Lietuvos kariuomenės karininko ulono Sotero Marcinkaus. Užaugino du sūnus.Pamėgo fotografiją ir tapybą. 1960 metais tapo Liaudies meno draugijos nare. Iš Kauno persikėlė gyventi į Ukmergės rajono Pabaisko seniūniją, Daumantiškių kaimą. Sodyboje kūrė muziejinę aplinką. Be tapybos, pamėgo tekstilę. Savo kūrinius neria vąšeliu. Šioje parodoje eksponuojama keletas tapybos darbų, o daugiausia – taikomosios dailės kūrinių: kilimėlių, takų, padėklėlių. Visi darbai labai skoningi. Į parodos atidarymą susirinko labai daug jaunų žmonių, – merginų ir vaikinų – kuriems, matyt, rūpi tautinis taikomasis menas.

Susirinkusieji išvydo videofilmo fragmentą apie tautodailininkę. Filmo autorius A.Mačiulis kino kalba nutapė sodrų, iškalbingą menininkės A.Marcinkienės portretą. Juostoje matėme filmo heroję, kuri pasišovė gelbėti apylinkių akmenis nuo sunaikinimo. Savo sodyboje ir aplink ją priglaudė daug įvairių įvairiausių akmenų. Žinoma, tai ne Mosėdžio akmenų muziejaus akmenų kolekcija, bet apie juos Alfreda pasakoja, kaip apie vidinę, gydomąją galią turinčius akmenis, skleidžiančius šilumą. Pasak filmo herojės, ant vienų akmenų augte auga įvairi augmenija, o ant kitų neauga niekas. Sodybos šeimininkę ištiko nelaimė – kilo gaisras, tačiau ir ant apdegusių sienojų surengė savo tapybos darbų parodą po atviru dangumi. Jos sodybą dažnai aplanko įvairaus amžiaus žmonių ekskursijos, susipažįsta su menininkės surinktomis senienomis, kurias savo buityje vartojo mūsų senoliai.

Vienas paveikslas, nunertas vąšeliu, atkreipė ypatingą visų dėmesį. Tai lietuvių pasakų motyvais sukurtas įvairiaspalvis pano „Išėjo tėvelis į mišką...“ Prie jo mielai nuotraukai pozavo ir parodos autorė. Savo geranoriškumą, dosnumą A.Marcinkienė parodė liepusi atnešti didžiulį maišą, kuriame esančius darbelius kiekvienam parodoje apsilankiusiam išdalijo veltui. O tokių buvo per keturiasdešimt... Ši moteris spinduliuoja vidine šiluma. Atrodo, jei galėtų, tai visus žmones apkabintų ir išbučiuotų tarsi gimines.

Negailėjo svečiai, artimieji, pažįstami gėlių, padėkos žodžių A.Marcinkienei, linkėjo dar ilgai džiuginti savo darbais meno mylėtojus.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kaunas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija