Atnaujintas 2005 lapkričio 18 d.
Nr.87
(1388)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Įamžinome skaudžią žūtį

Mons. Alfonsas Svarinskas,
jaunieji šauliai bei žuvusiųjų
giminaičiai prie paminklo kovotojams

DIDKIEMIS. Spalio 23 dieną buvę politiniai kaliniai, tremtiniai, žuvusiųjų giminės, kariškiai, rajono šauliai, svečiai iš Šilutės, Tauragės, Jurbarko rinkosi į Didkiemio Šv. Angelų Sargų bažnyčią, kur partizanų kapelionas monsinjoras Alfonsas Svarinskas aukojo šv. Mišias už 1947 m. balandžio 7 d. žuvusius „Margio“ būrio partizanus ir rėmėjas – ryšininkes.

Šv. Mišių aukos metu buvo meldžiamasi ne tik už žuvusius Gerviškėje, bet ir už visus kovotojus, paaukojusius gyvybę už tėvynės laisvę. Džiugu buvo matyti jaunuosius šaulius, įžengiančius rikiuotėje su vėliava, karius, partizanus, atvykusius pagerbti bendražygių atminimo.

Po šv. Mišių, sugiedojus „Tautišką giesmę“ ir „Viešpaties angelą“, mašinų virtinė išsirikiavo kelyje paminklo link. O jis pastatytas ąžuolų paunksnėje, prie pat kelio Didkiemis-Šilalė, tame pačiame Gerviškės kaime, kur Prano Jako sodyboje įvykusių kautynių metu žuvo kovotojai ir ryšininkės. Tuomet žuvo Pranas Karbauskas-Margis (g. 1915 m. Lapkalnio k., Šilalės vls., Tauragės aps.; Kęstučio apygardos 3-iosios kuopos 2-ojo būrio vadas) ir Kazys Šeputis-Dobilas (g. 1918 m. Biržų Lauke, Šilalės vls., Tauragės aps.; buvo P.Karbausko-Margio, būrio vado, pavaduotojas). Drauge su partizanais mūšio metu žuvo partizanų rėmėjos – ryšininkės Cecilija Jakienė (g. 1895 m.) ir Petronėlė Masidunskienė (g. 1894 m.).

Renginio iškilmėms vadovavo Aldona Gedvilienė. Paminklą atidengė partizanas Alfonsas Juraška, buvęs P.Karbausko bendražygis, dimisijos pulkininkas Leonas Laurinskas ir Didkiemio seniūnas Gintaras Kasnauskas, visada talkinąs LPKTS skyriaus tarybai įamžinant partizanų atminimą. Šią vasarą, jam gelbstint, pastatytas jau antras paminklas Didkiemio seniūnijoje.

Prie paminklo sumirgėjo žvakutės, buvo padėta gėlių. Arčiau būrėsi žuvusiųjų giminės: P.Karbausko seserys Zofija, Palmira, Cicilija, brolis Feliksas, C.Jakienės sūnus Stasys, dukra Onutė, vaikaitis Kostas. Prie paminklo išsirikiavo jaunieji šauliai, kariškiai. Mons. A.Svarinskas paminklą pašventino. Nuaidėjo salvės, išreiškiančios pagarbą žuvusiesiems.

Didkiemio pagrindinės mokyklos jaunieji šauliai, vadovaujami mokytojo P.Masidunsko, deklamavo kovotojams skirtas eiles. Partizanų dainas dainavo Aldona ir Elena. Partizano P.Karbausko jauniausioji sesuo Cicilija taip prisiminė tas dienas: „Buvau dar mažytė, kada vyresnysis brolis, dainininkas, muzikantas, kaimo šviesuolis, gražuolis, užsukdavo su būriu partizanų į tėviškę. Tada tėvai liepdavo man miegoti, bijojo, kad neprasitarčiau kam iš kaimo vaikų“. Jos prisiminimus lydėjo Kvėdarnos ansamblio dainos.

Dim. plk. L.Laurinskas prisiminė, kaip kovojo drauge su Margiu ir Dobilu. Kautynių metu sunkiai sužeistas, Margis pajėgė naktį nušliaužti iki netoliese esančios pelkės ir ten ištūnojo visą naktį. Liko ištikimas partizano priesaikai – gyvas nepasidavė, nusišovė pats, nepalūžo.

Partizanas Alfonsas Juraška irgi prisiminė dienas, praleistas drauge su žygio draugais P.Karbausku ir K.Šepučiu, tą sunkų kelią, kurį teko nueiti, kol tėvynei išaušo laisvės rytas. P.Karbausko brolis Feliksas dėkojo visiems, įamžinusiems jo brolio atminimą.

Kalbėjęs Stasys Jakas grąžino susirinkusiuosius į tolimą ir skaudžią praeitį, papasakojo tą šiurpų vaizdą, kai jis, mažas vaikas, kalenant kulkosvaidžiams, pamatė lovoje kruviną motiną. Patirtas šokas lyg košmaras lydi jį ir dabar.

Rajono savivaldybės administracijos direktorė Z.Lazdauskienė pasidžiaugė, kad šilališkiai nepamiršta savo karžygių, kad LPKTS Šilalės skyriaus tarybos pastangomis šiais metais jau atidengiamas trečias paminklas, o renginyje gausu jaunimo, jaunųjų šaulių.

Žemaičių apygardos vado Vlado Mantvydo-Žemaičio dukra Irena Giedraitienė pasidžiaugė, kad rajone pagerbiami kovotojai už tėvynės laisvę, jiems statomi paminklai, taip pat supažindino su atkurta LLA, kvietė remti ją, papildyti jos gretas, kovoti už dvasinį tėvynės atgimimą.

Protarpiais užslinkęs debesėlis tartum apverkdavo žuvusiuosius, paįvairindamas šventiškai spalvingą rudens dieną, bet susirinkusiems nuotaikos negadino. Skambėjo dainos, niekas neskubėjo skirstytis.

LPKTS Šilalės skyriaus taryba dėkoja mons. A.Svarinskui, dim. plk. L.Laurinskui, Didkiemio seniūnui G.Kasnauskui, Didkiemio pagrindinės mokyklos jauniesiems šauliams ir jų vadovui P.Masidunskui, Tenenių pagrindinės mokyklos šauliams ir jų vadovui Justinui Petravičiui, Pajūrio vidurinės mokyklos šauliams ir jų vadovui Algiui Dragūnui, rajono šauliams, jų vadui P.Astrauskui, kariškiams, partizanams, žuvusiųjų giminėms ir visiems, prisidėjusiems, kad šis paminklas liudytų skaudžią mūsų krašto praeitį.

T.ŪKSIENĖ,
LPKTS Šilalės skyriaus tarybos atstovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija