Atnaujintas 2005 lapkričio 18 d.
Nr.87
(1388)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Atskleistos teroristinius išpuolius Jordanijoje rengusių asmenų tapatybės

Jordanijos ministras pirmininkas
Adanas Badranas ligoninėje
lanko sužeistąjį
EPA-ELTA nuotrauka

Lapkričio 9 dieną trys įtariami savižudžiai susprogdino bombas trijuose tarptautiniuose Jordanijos sostinės Amano viešbučiuose, per sprogimus žuvo 57 ir buvo sužeista 110 žmonių. Maždaug tuo pačiu metu dvi bombos sprogo grupei žmonių švenčiant vestuves prabangiame Amano „Grand Hyatt“ viešbutyje ir netoli esančiame „Radisson SAS“. Trečias sprogimas nugriaudėjo viešbutyje „Days Inn“.

Išpuolius Jordanijos sostinėje suplanavo ir įvykdė keturi žmonės: trys vyrai ir viena moteris. Tiriant įvykdytus tris teroro išpuolius Amano viešbučiuose, Jordanijos pareigūnai sulaikė 12 įtariamųjų, o sekmadienį sulaikė moterį, kuri turėjo būti ketvirta savižudė sprogdintoja. Ji bandė pabėgti, tačiau buvo sulaikyta ir yra už grotų. Teigiama, kad jos kėslai žlugo nesprogus ant diržo pritvirtintiems sprogmenims. Aukšto rango šalies pareigūnai atskleidė ne tik jos, bet ir trijų vyrų, kuriems pavyko įvykdyti teroristinius išpuolius, tapatybes. Ministro pirmininko pavaduotojas Marvanas al Muašeras pranešė, kad 35 metų įtariamoji yra vieno iš susisprogdinusių teroristų žmona ir „Al Qaedos“ padaliniui Irake vadovaujančio Abu Musabo al Zarkavio žuvusio pavaduotojo sesuo. Vicepremjeras taip pat atskleidė trijų vyrų, kuriems susisprogdinti pavyko, tapatybes. Tai irakiečiai, iki pat išpuolio vengę kontaktų su jordaniečiais, taip greičiausiai siekdami apsisaugoti nuo Jordanijos saugumo struktūrų, kurioms iki šiol pavykdavo sužlugdyti teroristinius išpuolius.

Už išpuolius trijuose Amano viešbučiuose atsakomybę prisiėmė jordaniečio A.M. al Zarkavio vadovaujamas teroristinio tinklo „Al Qaeda“ sparnas Irake.

Šie išpuoliai, sudrumstę Jordanijos karalystės kaip saugumo oazės reputaciją, laikomi didžiuliu išbandymu prieš šešerius metus į monarcho sostą atsisėdusiam Jordanijos karaliui Abdula. Iškart po sprogimų jis pažadėjo „ištraukti vykdytojus iš lindynių ir perduoti juos teismui“.

Tačiau apžvalgininkai perspėja, kad 43 metų monarchas privalės veikti itin atidžiai: jei atsakas bus pernelyg griežtas, tai gali duoti priešingą rezultatą ir paskatinti jordaniečius, daugumą kurių siutina amerikiečių politika regione, griebtis radikalių priemonių.

Pagal Reuters-dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija