Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

J.Basanavičiaus premijos laureatas - prof. L.Klimka

Prof.Libertas Klimka
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

2005 metų valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatu tapo mokslo istorikas, etnologas profesorius Libertas Klimka, įvertintas už reikšmingą mokslinę ir visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje. Valstybinė J.Basanavičiaus premija laureatui bus įteikta tradiciškai Jono Basanavičiaus gimimo dieną, lapkričio 23-iąją, Lietuvos nacionaliniame muziejuje.


Vertybių ugdomas karininkas

Kpt. Arūnas ALONDERIS

Karininkų šventės akimirka
Kęstučio DIJOKO nuotraukos

Kiekvienas gyvename pagal savo vertybių sistemą. Žmogaus vertybių sistema motyvuoja jo mąstymą ir veiksmus, tačiau daugelis niekada apie tai nesusimąsto.

Vertybių, vado savybių ir įgūdžių ugdymo ir kiti su tuo susiję klausimai išsamiai nagrinėjami Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Karininko bazinio rengimo


Leidinys apie unikalų gamtos kampelį

Paminėtas Čepkelių rezervato 30 metų įkūrimo jubiliejus

Ornitologas Eugenijus
Drobelis parašė knygą „Čepkeliai“

Didžiausia ir unikaliausia Lietuvoje Čepkelių pelkė gyvuoja tūkstantmečius. Tuo tarpu jos gamtinius lobius saugantis Čepkelių rezervatas paminėjo 30 metų sukaktį.

Čepkeliai tarsi didžioji atradimų žemė tapo daugeliui mokslininkų. Aplinkinių kaimų gyventojų praeitis irgi neatsiejama nuo Čepkelių, kuriuos dzūkai tebevadina Gudo šalimi. Čia anksčiau kaimiečiai ne tik spanguoliaudavo, bet pelkės lygumėlėse pjaudavo šieną, ganydavo gyvulius, o pelkę supančiuose miškuose ir net jos salose grybaudavo.


„Knygas norėčiau grąžinti Tėvynei...“

Mano rankose – žurnalas „Lietuvių dienos“ (1963 metai, balandžio mėnuo, išleistas Kalifornijoje). Jame šiltas, atviras Jurgio Gliaudos straipsnis „Alės Rūtos romanų pasauly“. Straipsnyje autorius teigia: „Rašytojus tik protarpiais prisimena knygai pasirodžius, apsenus iki šešių dešimčių ar numirus. Knygai pasirodžius – užtenka greitosiomis suriestos recenzijėlės, apsenus – banalių paliaupsinimų, numirus skubaus nekrologo. Kaip dabar rašyti apie rašytoją, taip, be progos, juk neįprasta....“


Archeologijos darbai

Rimutės Rimantienės naujoji knyga
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Lietuvos nacionalinis muziejus išleido žymios archeologės Rimutės Rimantienės knygą „Akmens amžiaus žvejai prie Pajūrio lagūnos“. Praėjusį trečiadienį muziejuje vyko didžiąją šios mokslininkės tyrinėjimų dalį aprėpiančios knygos sutiktuvės ir profesorės R. Rimantienės 85 metų jubiliejaus minėjimas.

Pasak leidėjų, daugybę įdomios informacijos pateikiančioje mokslininkės knygoje publikuojami Šventosios akmens amžiaus gyvenvietės paminklų tyrinėjimai, kuriuos archeologė nuosekliai vykdė net 40 metų. Šie archeologiniai radiniai, saugomi ir eksponuojami Lietuvos nacionaliniame muziejuje, yra vertingi ir unikalūs europiniame akmens amžiaus paminklų kontekste.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija