Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Leidinys apie unikalų gamtos kampelį

Paminėtas Čepkelių rezervato 30 metų įkūrimo jubiliejus

Ornitologas Eugenijus
Drobelis parašė knygą „Čepkeliai“

Didžiausia ir unikaliausia Lietuvoje Čepkelių pelkė gyvuoja tūkstantmečius. Tuo tarpu jos gamtinius lobius saugantis Čepkelių rezervatas paminėjo 30 metų sukaktį.

Čepkeliai tarsi didžioji atradimų žemė tapo daugeliui mokslininkų. Aplinkinių kaimų gyventojų praeitis irgi neatsiejama nuo Čepkelių, kuriuos dzūkai tebevadina Gudo šalimi. Čia anksčiau kaimiečiai ne tik spanguoliaudavo, bet pelkės lygumėlėse pjaudavo šieną, ganydavo gyvulius, o pelkę supančiuose miškuose ir net jos salose grybaudavo.

Visa tai buvo prisiminta Marcinkonyse susirinkus paminėti rezervato, įkurto prieš tris dešimtis metų, jubiliejų. Šios sukakties paminėti susirinko gausus būrys gamtos mylėtojų ir saugotojų iš Aplinkos ministerijos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, mokslinių institutų, kitų Lietuvos rezervatų – Kamanų, Viešvilės, Žuvinto, Dzūkijos nacionalinio parko ir kaimyninių regioninių parkų. Taip pat esami ir buvę rezervato vadovai ir darbuotojai. Kalbant apie Čepkelius neįmanoma neprisiminti profesoriaus Tado Ivanausko. Jis pirmasis dar 1921 metais Čepkelius įvardijo kaip vieną iš šešių vietų Lietuvoje, tinkamiausių rezervatui steigti.

Pirmasis Gudų girios rezervatas buvo įsteigtas 1948 metais, vėliau jis buvo pervadintas medžioklės draustiniu.

1960 metais Čepkelių pelkės apsaugai buvo įsteigtas botaninis zoologinis draustinis, dar didesnei apsaugai nuo spanguoliautojų iš visos Lietuvos, brakonierių ir miško kirtėjų 1975 m. rugsėjo 25 d. įsteigtas Čepkelių valstybinis gamtos rezervatas.

Kadangi Čepkelių pelkė yra unikali savo biologine, retų ir saugomų paukščių įvairove, 1993-iaisiais rezervatas buvo priskirtas Ramsaro konvencijos saugomoms itin vertingoms pelkėms, jis taip pat yra svarbi ES saugomų teritorijų tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Iškilmingo renginio dalyviai, išsakę padėkas rezervato darbuotojams už kasdienį darbą saugant šį unikalų gamtos lobyną, aplankė turistams įrengtą pažintinį taką ir nuo apžvalgos bokštelio turėjo galimybę pažvelgti į rūkuose paskendusias pelkės lygumas ir salose plytinčius miškelius, už kurių – jau Baltarusija.

Čepkelių rezervato sukakčiai paminėti buvo išleista ir tądien gamtos mylėtojams pristatyta ilgamečio Čepkelių rezervato tyrinėtojo, mokslininko, ornitologo Eugenijaus Drobelio knyga „Čepkeliai“, kurioje profesionaliai perteikta raisto dvasia, įsimylėjusio Čepkelius žmogaus akimis pažvelgta į šį žmogaus veiklos nesuniokotą nuostabiai gražų ir paslaptingą gamtos kampelį, kuriame tarsi atskiroje valstybėje vyrauja savi – gamtos – įstatymai.

Rūta AVERKIENĖ

Marcinkonys, Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija