Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Archeologijos darbai

Rimutės Rimantienės naujoji knyga
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Lietuvos nacionalinis muziejus išleido žymios archeologės Rimutės Rimantienės knygą „Akmens amžiaus žvejai prie Pajūrio lagūnos“. Praėjusį trečiadienį muziejuje vyko didžiąją šios mokslininkės tyrinėjimų dalį aprėpiančios knygos sutiktuvės ir profesorės R. Rimantienės 85 metų jubiliejaus minėjimas.

Pasak leidėjų, daugybę įdomios informacijos pateikiančioje mokslininkės knygoje publikuojami Šventosios akmens amžiaus gyvenvietės paminklų tyrinėjimai, kuriuos archeologė nuosekliai vykdė net 40 metų. Šie archeologiniai radiniai, saugomi ir eksponuojami Lietuvos nacionaliniame muziejuje, yra vertingi ir unikalūs europiniame akmens amžiaus paminklų kontekste.

Knygos autorė R.Rimantienė Europoje žinoma kaip garsiausia Lietuvos akmens amžiaus tyrinėtoja. Kad knygą galėtų perskaityti ir kitų kraštų skaitytojai, muziejus ją išleido ir vokiečių kalba. Pasak autorės, beveik 40 metų trukę Šventosios pelkių archeologiniai tyrinėjimai atskleidė spalvingą ir platų senųjų medžiotojų ir žvejų gyvenimo vaizdą. „Tai ne tik prieš šešis tūkstančius metų buvusioje jūros lagūnoje nuskendę kirveliai ir puodai, mediniai luotai ir irklai, liepos karnos tinklai su pasvarais ir plūdėmis, šaudomieji lankai ir strėlės. Tai ir apeiginiai bei meno dirbiniai, pagal kuriuos atsekame to meto žmonių papročius ir tikėjimus. Mediniai arklai rodo, kada ir kaip žvejai pradėjo arti žemę. Sužinome, iš kur jie išmoko naujųjų verslų. Matome, kaip tobulėjant ūkiui keitėsi ir žvejų pasaulėžiūra“, – rašo R. Rimantienė, savo knygoje mininti daug žmonių, su kuriais kartu tyrinėjo minimas vietoves, dirbo kitus darbus. Šį didžiulį darbą autorė dedikuoja savo tėvų Sofijos ir Konstantino Jablonskių atminimui.

Kalbininko Jono Jablonskio vaikaitė ir istoriko Konstantino Jablonskio dukra Ramutė Jablonskytė-Rimantienė gimė 1920 m. spalio 25 d. Kaune. 1946 metais baigė Vilniaus universitetą, dėstė Kauno, vėliau – Vilniaus universitetuose, daug metų dirbo Kauno M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Nuo 1960 metų buvo Lietuvos istorijos instituto mokslinė darbuotoja, tyrinėjo akmens ir žalvario amžiaus gyvenvietes, tarp jų – didžiausias akmens amžiaus gyvenvietes Šventąją ir Nidą.

Visi mokslininkės archeologijos veikalai parašyti puikiu, raiškiu stiliumi, juos galima skaityti ne tik kaip mokslo veikalus. R. Rimantienė žinoma ir kaip garsi vertėja, laisvu nuo mokslinės veiklos metu į lietuvių kalbą išvertusi klasikinės skandinavų literatūros kūrinių. Už mokslinę veiklą yra pelniusi garbingų apdovanojimų, tarp jų – ir 1997 metų Baltijos Asamblėjos mokslo premiją.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija