Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl Lietuvos Respublikos Seimo devintosios kadencijos vienerių metų darbo ir neatidėliotinų politinių sprendimų

Lietuvos socialdemokratų sąjungos memorandumas

Devintosios kadencijos Seimo vienerių metų sukaktis tradiciškai leidžia atlikti pirmuosius Seimo darbo vertinimus ir sudaro galimybę prognozuoti jo veiklos galutinius rezultatus.

Lietuvos socialdemokratų sąjunga 2004 metų Seimo rinkimuose dalyvavo su šūkiu „Užteks nesąmonių“, jas įvardyjama ir siūlydama daugiau jų nekartoti. LSDS pirmoji iš politinių organizacijų konstatavo Lietuvos politinės partinės sitemos krizę, iškėlė naujos kokybės politikos būtinybę, paremtą pamatinėmis vertybėmis: politine morale, principingumu, atsakomybe, ideologija, idėjomis, sveiku idealizmu.

Tenka konstatuoti, kad devintosios kadencijos Lietuvos Seimo pirmųjų metų veikla toli gražu neprimena normalaus parlamentinio darbo tradicijų. Jame esančios partijos primena UAB-us ar mafines grupuotes, kurios nesiskaitydamos su pasekmėmis kaunasi dėl savo siaurų grupinių interesų, dar paremtų ir asmeninėmis ambicijomis. Seimo darbą lydi nuolatiniai politiniai skandalai ir sąskaitų su oponentais suvedinėjimas. Pastarųjų metų chaosas parlamente galutinai ištrynė ribą tarp valdančiosios daugumos ir opozicijos. Pajutusios bent mažiausią pavojų savo egzistencijai, jos nedelsiant susivienija, tuo įrodydamos, kad jų interesas buvo, yra ir bus likti valdžioje. Opozicjos menamą egzistavimą tik simbolizuoja įsteigtas opozicijos lyderio postas, kurį užima Tėvynės sąjungos (konservatorių) pirmininkas.

LSDS taryba pareiškia, kad devintosios kadencijos Seimo pirmųjų metų veikla tegali būti vertinama taip: politinės partinės sistemos krizė pasiekė kritinę ribą. Šis parlamentas realiai įkūnijo kapitalo ir politikos suaugimą. Jį stambieji oligarchai panaudoja kaip priemonę ar įrankį verslui plėtoti. Pati politika galutinai pavirto verslu. Jeigu nelieka etikos pėdsakų politikų veiksmuose, tai nelieka ir pačios politikos.

Socialdemokratų sąjungos nuomone, šioje situacijoje principingą ir ryžtingą poziciją privalo užimti Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. LSDS pritaria jo pasisakymams, išreiškusiems siekį įgyvendinti pamatinėmis vertybėmis grįstą politiką, tai, ką ne kartą yra pabrėžusi ir Socialdemokratų sąjunga. Tikime, kad Prezidentas neapsiribos vien tik nuomonės išdėstymu, o imsis praktinių veiksmų, kurių galimybę jam suteikia Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Politinę sistemą būtina pradėti gydyti nuo politinės veiklos etikos klausimų. Nedelsiant turi būti priimtas veiksmingas, o ne simbolinis politikų veiklos etikos kodeksas, numatantis nusižengusiems politikams griežtas, o ne simbolines nuobaudas. Taip pat būtina sutvarkyti partijų ir politinių organizacijų bei rinkimų kampanijų finansavimą, kad jis būtų grindžiamas demokratijos normomis, užtikrinant vienodas ideologinės ir idėjinės konkurencijos galimybes, taip suteikiant rinkėjams realaus, o ne menamo pasirinkimo teisę.

Lietuvos socialinėje ekonominėje politikoje būtina pagaliau suformuluoti strateginį tikslą, pereinant iš laukinio kapitalizmo, paremto liberalizmo ir laisvosios rinkos dogmomis, į civilizuoto demokratinio pasaulio Gerovės Valstybę, grindžiamą socialinio teisingumo ir visuomenės solidarumo principais. Tai yra politinės valios reikalas, kurį įgyvendinti gali tik ideologiškai stiprios ir sveikos politinės jėgos, turinčios savo vertybes. Devintosios kadencijos Seimo pirmieji metai akivaizdžiai parodė, kad parlamento tiek valdžios, tiek opozicijos partijos neturi tikslo ir poreikio keisti vergovės principu paremtą mažumos diktatą daugumai. Tos mažumos, kuri savo rankose yra sukaupusi didžiąją Lietuvos kapitalo dalį.

Orientacijos į Gerovės Valstybę kelias prasideda nuo mokesčių reformos, perkeliant mokesčių naštą nuo darbo ant kapitalo. Tam Lietuvoje privalu kuo skubiau įvesti turto, progresyvinę mokesčių sistemą, įteisinti visuotinį turto deklaravimą. Taip gyvena visas civilizuotas demokratinis pasaulis.

Arvydas AKSTINAVIČIUS,
Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija