Atnaujintas 2005 lapkričio 25 d.
Nr.89
(1390)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kad paminklas skambėtų: Ramybė jums

Architektė Apolonija NISTELIENĖ

Masyvus ąžuolinis kryžius
ir prisikėlęs Kristus
iš balto marmuro

 

Paminklinę bažnyčią statyti pradėjo kun. Feliksas Kapočius (už tą statybą nominuotas kanauninku, o vėliau – egzilyje – prelatu). Naujai įkurta parapija buvo neturtinga (ypač vadinamoji Brazilka). Valdžia nepadėjo – kun. F.Kapočius atsisakė stoti į Tautininkų partiją. 1933 metais įkuriama Šv. Antano parapija, atskiriant Prisikėlimo parapijos dalį – todėl ir aukotojų dalį. Bet Prisikėlimo parapijos klebonas nenuleidžia rankų – pardavinėja „plytas“, rengia loterijas, organizuoja rinkliavas. Jis pirmasis Kaune (o ir visoje Lietuvoje) pamaldas pradeda punktualiai, sako trumpus pamokslus, skoningai puošia bažnyčią – aniems laikams visa tai buvo nauja. Į šią bažnyčią tikintieji renkasi iš viso Kauno, ypač inteligentai. Gausėja aukotojų – daugėja aukų. Pats klebonas ir jo darbštūs vikarai gyvena labai kukliai mažuose mediniuose nameliuose.


Neįprastas žvilgsnis į tautos šventovę

Pasiūlytų projektų Kauno Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai dekoruoti paroda-konkursas

Paroda–konkursas, skirta Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai dekoruoti, atidaryta Kauno architektų namuose, esančiuose Senamiestyje, Vilniaus gatvėje. Ji veikia nuo lapkričio 16 dienos, įėjimas nemokamas. Beje, kadangi bažnyčios dekoravimas gana visuomeninis reikalas, nutarta atsižvelgti ir aplankiusiųjų parodą žiūrovų nuomonę. Parodos kuratorė Renata Dailydytė informavo, kad projektai labai sudomino žmones ir jų parodoje apsilankė jau tikrai nemažai. Netgi neįprastai daug ir aktyviai rodančių dėmesį. Tai aktuali tema ir meninei, ir religinei diskusijai plėsti.


Kelionė gėrio ir grožio link

Kun. Robertas GRIGAS

Vytautas, Janina ir Saulius
Mastrichte. Būdinga Olandijos
miestams dviračių gausa

(Tęsinys. Pradžia Nr. 83, 85, 87)

Traukinys į Lurdą

Rugpjūčio 23-ioji. Su nepailstančiu, niekada nesinervinančiu mūsų palydovu P.Wennekesu riedame į Amersforto miestą. Stikliniais liftais spindinčiame naujos statybos daugiaaukščiame konferencijų name mūsų laukia Olandijos kalėjimų katalikų kapelionų vadovas diakonas Fredas van Ierselas. Pagyvenęs, ramus, malonaus veido vyras supažindina mus su Olandijos kalėjimų sielovados sistema. Ji grindžiama Bažnyčios ir valstybės atskyrimo principu – neleidžiama „misionieriauti“, atseit mėginti patraukti asmenį į kurį nors tikėjimą, tačiau norintiesiems leidžiama bendrauti su dvasininku ir gauti tikėjimo paslaugas. Veikia tarpreliginė kapelionų taryba, sudaryta iš katalikų, kalvinistų, judėjų, musulmonų, induistų atstovų. Kapelionų vado nuomone, daug katalikų sėdi kalėjimuose būtent dėl lengvųjų narkotikų legalizavimo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija