Atnaujintas 2005 lapkričio 25 d.
Nr.89
(1390)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Neįprastas žvilgsnis į tautos šventovę

Pasiūlytų projektų Kauno Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai dekoruoti paroda-konkursas

Paroda–konkursas, skirta Paminklinei Prisikėlimo bažnyčiai dekoruoti, atidaryta Kauno architektų namuose, esančiuose Senamiestyje, Vilniaus gatvėje. Ji veikia nuo lapkričio 16 dienos, įėjimas nemokamas. Beje, kadangi bažnyčios dekoravimas gana visuomeninis reikalas, nutarta atsižvelgti ir aplankiusiųjų parodą žiūrovų nuomonę. Parodos kuratorė Renata Dailydytė informavo, kad projektai labai sudomino žmones ir jų parodoje apsilankė jau tikrai nemažai. Netgi neįprastai daug ir aktyviai rodančių dėmesį. Tai aktuali tema ir meninei, ir religinei diskusijai plėsti.

Konkurso atrankai pasiūlyta penkiolika projektų, o skelbiamos tik trys vietos. Autorių pavardės nepateiktos, nes to reikalauja griežtos objektyvumo taisyklės, todėl projektai pažymėti numeriais. Nustatyti tokio pobūdžio reikalavimai (kiekvieną projektą sudarančios dalys): 1) meno kūrinys presbiterijos sienoje; 2) vitražai šoninių navų sienų languose; 3) Kryžiaus kelio stotys.

Pateikti projektai labai įvairūs. Jie skiriasi spalviniu, kompoziciniu, stilistiniu, medžiaginiu ir, be abejo, idėjiniu pasirinkimu. Autorius vienija tik bendra tema ir ta pati architektūrinė erdvė, į kurią besąlygiškai atsižvelgdami jie turi sukurti savo viziją. Žvelgiant iš šalies į visus kūrinius vienoje patalpoje, tampa aišku, kad tai tikra stilių „mišrainė“: nuo trykštančios ekspresijos iki sukaustyto akademizmo, nuo spalvų skaistumo ir ryškumo iki gotikinio niūrumo ir prieblandos, nuo tradicinio folkloro iki provokuojančio modernizmo. Bet juk kitaip ir negali būti. Deja, kiekviename projekte per silpnai išvystytas vienas ar kitas reikalaujamas etapas: jei, tarkim, siūlomi vitražai atrodo visai patraukliai, tai Kryžiaus kelio stotys netinkamos. Tokių trūkumų gali būti bandoma išvengti derinant darbus tarpusavyje. Jeigu, komisijos, kurią sudarys kunigai, dailininkai, architektai, nuomone, idealus variantas nebus atrastas, paroda bus pratęsta ir renkami nauji projektai.

Prisiminus Prisikėlimo bažnyčios architektūrinį išplanavimą, spalvinį bei stilistinį pobūdį, tampa aišku, kad reikėtų vengti tamsių spalvų ir tokių spalvinių derinių kaip mėlyna — raudona, nes tai menkintų erdvės pojūtį ir nederėtų su šviesia bažnyčios aplinka. Taigi turėtų atkristi tamsusis, netgi savotišku sektantizmu dvelkiantis projektas Nr. 192571, blankus, akademizmo bruožų turintis kūrinys Nr. 155105, folkloriškasis darbas Nr. 240557 įdomus kompozitiškai, tačiau pernelyg tradicinis. Labiausiai šokiruojantis novatoriškas darbas Nr. 430244 – presbiterijos centrinei sienai siūlomas Jėzus Kristus primena animacinį herojų, tačiau spalviškai tai skaistus ir malonus kūrinys. Vienas apklaustų parodos lankytojų šiuo darbu žavėjosi labiausiai ir teigė, kad tai pritrauktų į bažnyčią daugiau jaunimo. Bet argi tai nebūtų komercija? Projekto Nr. 777888 autorius pateikė labai ekspresyvius Kryžiaus kelio stočių eskizus. Nuosekliai išdėstė visų darbų idėjinius principus. Teigia, kad rėmėsi Šventojo Rašto istorija. Tačiau nors centrinei presbiterijos sienai siūloma tapybinė išeitis yra pakankamai stipri idėjiškai, atlikimo manierai trūksta gyvybės, akcento. O projekto Nr. 007288 pasiūlymas centrinei sienai ir stotims persunktas aklo eksperimentavimo ir formų iškraipymo. Stočių apipavidalinimas grubus ir masyvus, todėl apsunkintų bažnyčios sienas. Reikia kažko lengvo, tačiau matomo. Būtent tai gali pasiūlyti projektas Nr. 777000. Kryžiaus kelio stotys fragmentiškos, neapsunkusios, puikiai sužaidžia geltonos – raudonos spalvų derinys. Be to, projekto autoriai siūlo įtaigiai šviesų Kristaus veidą, kuris stulbinančiai padengtų centrinę sieną. Tai galima jungti su Nr.196007 projekto vitražo idėja. Anot autorių, vitražams reikėtų naudoti geltoną spalvą dėl jos sakralumo. Be to, tai suteiktų erdvei šilumos ir jaukumo pojūtį, ko šiuo metu bažnyčiai stinga. Sujungus šių projektų kūrinius išeitų harmoninga visuma, kurianti didingumo ir jaukumo įvaizdžių pusiausvyrą. Projekto Nr. 196007 vienas iš Kelio stočių sprendimų taip pat originalus. Pasirinkta ekspresionistinė, saikingai moderni ir dailiai besižiūrinti molbertinė tapyba. Tokiu atveju, Stotys taip pat neblogai derėtų prie geltonųjų vitražų, o tai yra būtina, nes jos bus kabinamos ant sienų, tarp langų. Tačiau tada tektų atsisakyti Kristaus veido centrinėje sienoje idėjos ir ieškoti kitų galimų variantų. Taip pat buvo keli darbai iš medžio, tačiau labiausiai tikėtina, kad medis šiuo atveju atrodytų nykiai ir nepastebimai susigertų į švytintį Prisikėlimo bažnyčios baltumą.

Vis dėlto reikėtų pagirti konkurso dalyvius už idėjų originalumą ir įvairovę, pastangas išsamiai ir argumentuotai pateikti idėjų aprašymus. Paroda veiks iki lapkričio 29 dienos 11 val. Paskui prasidės komisijos narių įvertinimų ir nuomonių svarstymas.

Simona TIŠKUTĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija