Atnaujintas 2005 lapkričio 30 d.
Nr.90
(1391)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvių katalikų mokytojų sąjungos veikla ir tikslai

Pastaruoju metu Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė prieštaringa informacija apie Lietuvių katalikų mokytojų sąjungos (LKMS) veiklą bei jos žinioje esantį nekilnojamąjį turtą. Siūlome faktais, o ne prielaidomis, siekiant supainioti kažkieno interesus, paremtą informaciją apie LKMS.

Lietuvių katalikų mokytojų sąjunga (LKMS) įkurta 1919 metais. 1940 m. birželio 20 d. ir 1940 m. rugpjūčio 24 d. vidaus reikalų ministro A.Guzevičiaus nutarimais LKMS turtas (kilnojamasis ir nekilnojamasis) buvo perduotas Lietuvos komunistų partijai. LKMS atsikūrė 1989-aisiais ir 1990 m. liepos 17 d. įsakymu Nr. 23-VO įregistruota Teisingumo ministerijoje. LKMS yra kolegialus valdymo organas (valdyba ir suvažiavimas).

LKMS 15-os metų veikla – ne deklaratyvus dvasingumo ugdymas, bet krikščioniška pasaulėžiūra paremtos šiuolaikiškos pedagogikos principų diegimas jaunimui suprantama kalba šeimose ir mokyklose.

1990-2005 metų laikotarpiu LKMS rengė respublikines konferencijas, minėjimus, disputus, sakralinio ir šviečiamojo pobūdžio parodas, paramos akcijas. LKMS parengė integruoto mokymo pagrindų programą mokinių pasaulėžiūrai ugdyti, kuri buvo platinama mokyklose, teikė pasiūlymus Švietimo ir mokslo įstatymui.

1990 m. birželio 20 d. LKMS raštu Nr.1-35/1 kreipėsi į LR kultūros ir švietimo ministrą grąžinti bent dalį 1940 metais nacionalizuoto LKMS turto. Buvo prašoma veikiančių patalpų katalikiškai gimnazijai. 1991 m. lapkričio 20 d. priimtas Vilniaus miesto tarybos sprendimas perduoti LKMS veiklai buvusį augustijonų ansamblį (galutinis ansamblio perdavimas vyko tik 1994 m.). Šiam sprendimui pritarė (yra dokumentai) arkivyskupas J.Steponavičius, Vilniaus kurijos atstovai – prel. A.Gutauskas, kun. J.Baltušis ir kt., Vyriausybės ir vietinės savivaldos aukšti pareigūnai. Vilniaus miesto tarybos sprendimu buvo numatytos ir lėšos LKMS projektui įgyvendinti. LKMS rinko dokumentaciją, pradėjo rengti ansamblio atgaivinimo ir katalikiškos gimnazijos steigimo programą, bet jos vykdymą stabdė tai, kad numatytos lėšos iš savivaldybės biudžeto nebuvo skirtos. Jokiu kitu nekilnojamu turtu ar kitais finansiniais šaltiniais LKMS nedisponuoja.

1994 metais įtraukus Vilniaus senamiestį į Pasaulio ir gamtos paveldo sąrašą, UNESCO kartu su Vilniaus miesto savivaldybe pasiūlė LKMS valdybai inicijuoti augustijonų ansamblio išvystymo galimybių studijos rengimą. Šiuo laikotarpiu LKMS atliko dalį architektūrinių tyrinėjimų, dviejų pastatų remonto-renovacijos darbus, uždengė apirusius pastatų stogus, su LR Kultūros ministerijos parama atnaujino bažnyčios stogą, parengė mokymo įstaigos veiklos ir finansavimo projektą.

Galutinės UNESCO ir „Baltijos ekonomikos vadybos“ instituto studijų išvados gautos 2002 metais. Jų rekomendacijomis LKMS nuosekliai vadovaujasi rinkdamasi strateginius investuotojus ansamblio atkūrimo įgyvendinimui, rengdama šiuolaikiškos ugdymo įstaigos koncepciją ir veiksmų planą. Jau gaunamos pajamos investuojamos į architektūrinio ansamblio priežiūrą bei kaupiamos švietimo įstaigai steigti bei administruoti.

Juozapas ŠIMKUS,
Lietuvių katalikų mokytojų
sąjungos valdybos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija