Atnaujintas 2005 lapkričio 30 d.
Nr.90
(1391)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sugrįžo šv. Jurgio skulptūra

Šv. Jurgio skulptūrą atkūrė
skulptorius iš Marijampolės
Kęstutis Balčiūnas

Į Gedimino prospektą sugrįžo
šv. Jurgio skulptūra
Roko Medonio (ELTA) nuotraukos

Baigiamą rekonstruoti prekybos galerijos „Grand Duke Palace“ pastatą jau puošia didinga skulptūra, vaizduojanti šv.Jurgį, raitą ant žirgo, ilga ietimi duriantį drakoną. Ši realistinio stiliaus skulptūra nuo seno buvo tarsi sostinės Gedimino prospekto vizitinė kortelė.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį į sostinę iš Marijampolės atvežta daugiau kaip toną sverianti trijų dalių skulptūra lietingą pirmadienio rytą buvo užkelta ant buvusio „Vilniaus“ viešbučio stogo ir pritvirtinta ant postamento priešais didįjį pastato kupolą iš Gedimino prospekto pusės.

Istorinį pastatą rekonstruojančios bendrovės „Middle Europe Investments Baltija“ generalinis direktorius Janas Vilemas van Oterlas pasidžiaugė, kad Kultūros paveldo departamento reikalavimas restauruojant pastatą atkurti šią skulptūrą visiškai sutapo ir su bendrovės troškimu Vilniaus centre matyti šventąjį Jurgį. Šios kompanijos pageidavimu konkursą skulptūrai atkurti organizavo Lietuvos dailininkų sąjunga. Konkursą laimėjo skulptorius iš Marijampolės Kęstutis Balčiūnas.

Skulptūros aukštis ir ilgis siekia penkis metrus, ji sveria 1200 kg ir yra padaryta iš lengvų kompozicinių medžiagų: nerūdijančio plieno karkaso, padengto ta pačia medžiaga, iš kurios gaminami sklandytuvai. Vadinasi, skulptūra yra praktiškai amžina – nebijo nei lietaus, nei gaisro. Vien jos atkūrimas kainavo 300 tūkst. litų. Atkurtoji skulptūra yra kiek didesnė negu prieš 110 metų Gedimino prospektą puošusi betoninė. 1895 metais Vilniaus centre iškilęs pastatas iki 1940 metų buvo žinomas „St. George“ viešbučio vardu, o skulptūra visada buvo siejama su dabartiniu Gedimino prospektu. Šv. Jurgio skulptūra nugriauta 1944 metais, kai viešbutis apdegė ir ji buvo sugadinta.

300-aisiais metais miręs kankinys šv. Jurgis bažnytinio meno kūriniuose vaizduojamas su šarvais, raitas ant balto žirgo ir ietimi smeigiąs slibiną. Šv.Jurgis svarbus ir Rytų, ir Vakarų Bažnyčioms, tačiau patikimų žinių apie jo gyvenimą ir kankinystę nedaug. Tikrai žinoma tik tiek, kad jis buvo krikščionis kareivis, nukankintas Palestinoje. Ant jo kapo pastatyta bažnyčia maldininkų lankoma nuo IV amžiaus. Po visą Europą šventojo kultą išplatino savo globėju šv. Jurgį pasirinkę viduramžių Kryžiaus žygių kariai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija