Atnaujintas 2005 gruodžio 2 d.
Nr.91
(1392)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie Aleksandrijos bažnyčios vargonus – nedaug žinių

Vargonininkas Bronius Anužis
rodo lentelę, kurioje įrašyta
vargonų atnaujinimo
data ir meistro pavardė

Aleksandrijos bažnyčios vargonai

Aleksandrijos Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčioje esantys vargonai amžiumi lenkia pačią bažnyčią. Ant vargonų užrašyta, jog jie pagaminti 1850-aisiais, o bažnyčia pastatyta 1864-aisiais. Bažnyčioje puikuojasi ir jos statytojo Ignaco Stankūno portretas. O vargonai, matyt, buvo atvežti iš kokios nors bažnyčios.

Lietuvoje vargonai daugiausia naudojami liturgijai. Daugelį jų pastatė Lietuvos meistrai. Būta ir savamokslių.

Kaip sakė vargonininkas Bronius Anužis, retkarčiais vargonininkaujantis ir Aleksandrijos bažnyčioje (joje jau porą metų vargonininkauja B.Anužio mokinys Vladas Martinkus), vargonai šioje bažnyčioje dar gana geri, bet jiems reikia remonto, restauracijos, nes sunku išgauti sudėtingesnes melodijas. Kartu su B.Anužiu apžiūrėję vargonus, surandame lentelę, ant kurios užrašyta: „Vargonai atnaujinti 1899 metais gegužės mėnesį. Vargonų meistras J.Kaminskas“. Tai vienintelis užrašas. Galbūt kažką reiškia inicialai „R. P.“? Kaip pasakojo B.Anužis, remontuojant vargonus, rankiniu būdu pučiamos dumplės buvo pakeistos. Dabar oras pučiamas pasitelkus elektros energiją. Remontuojant tikriausiai ir patys vargonai buvo kiek patraukti.

Vertinant šį muzikos instrumentą atsižvelgiama į šiuos dalykus: kokio amžiaus yra vargonai, kiek jie išsilaikė originalūs, koks meistras sukūrė, kokie techniniai savitumai ir ypatumai, skambėjimo ypatumai, ar susiję su garsiu asmeniu ar įvykiu, kokios vertės yra meninis vargonų išorės apipavidalinimas bei architektonika. Bet tai gali atlikti tik profesionalūs meistrai ar menininkai.

Vyskupas M.Valančius rašė, kad kunigaikštis Pranciškus Sapiega 1778 metais Truikinuose pastatė koplyčią ir ją aprūpino. Naujai įsteigtas bažnytkaimis buvo vadinamas Aleksandrija. Kada ši vietovė gavo šį vardą, nėra žinių. Kai kas mano, jog pirmą koplyčią Truikinuose yra pastatęs Aleksandras Sapiega 1660-1667 metais ir jai savo vardą davęs.

Truikinų bažnyčia buvo Skuodo bažnyčios filija. 1864-aisiais tikintieji savo lėšomis ir darbu pastatė naują Nukryžiuotojo Jėzaus akmeninę bažnyčią, kurią vyskupas Pranciškus Karevičius 1918 metais konsekravo. Bažnyčia turi romaninės ir klasicistinės architektūros bruožų, vienabokštė.

Ir pačioje bažnyčioje būta pakeitimų. Apie juos pasakojo bažnyčią ilgus metus prižiūrinti aleksandriškė Adelė Batakienė. Jaukioje ir tvarkingoje bažnyčioje – penki altoriai. Pastaraisiais metais įrengta nauja sakykla, šiemet pakabinti nauji šviestuvai.

Tikintieji į Aleksandrijos bažnyčią renkasi sekmadieniais, kada vyksta šv. Mišios.

Rūta RONKAUSKIENĖ

Aleksandrija, Skuodo rajonas

Alfonso BAUŽIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija